SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastalığına iliÅŸkin yaptığı açıklamada, “Faydası ispat edilmiÅŸ olan ilacın temini saÄŸlanıyor. Gen terapisini SMA Bilim Kurulu kimlere uygulanabileceÄŸini belirledi. Etkili olduÄŸu bir hasta grubu var. Uygulanmak üzere planımızı yaptık. Yakında uygulamaya geçecek” dedi.
SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastalığı hakkında yaptığı açıklamada, nadir görülen hastalıkların tedavisi için Ä°stanbul’da hücre ve gen terapilerinin uygulanmasına özel bir hastane kurulacağını, aynı kampüste hücre ve gen tedavisinde kullanılan ilaçların da üretileceÄŸini söyledi.
Sağlık Bakanı Koca, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
Koca, SMA hastalığındaki son geliÅŸmelere iliÅŸkin “SMA konusunda son derece hassasız. Bu hastalığın istismar aracı olarak kullanılmasına tahammülümüz yok. SMA Bilim Kurulumuz var. Faydası ispat edilmiÅŸ olan ilacın temini saÄŸlanıyor. Gen terapisini SMA Bilim Kurulu kimlere uygulanabileceÄŸini belirledi, hangi hasta grubunda kullanılabileceÄŸini tespit etti. Etkili olduÄŸu bir hasta grubu var. Uygulanmak üzere planımızı yaptık. Yakında uygulamaya geçecek” dedi.
Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Nadir hastalıkların tedavisi için Ä°stanbul’da yeni bir hastane kuruyoruz. Bu hastane hücre ve gen terapilerinin uygulanmasına özel olacak. Hastane ile aynı kampüste bir de hücre ve gen tedavisinde kullanılan ilaçları üretecek tesis bulunacak. Böylelikle ilacı kendimiz üretip, tedaviyi de kendimiz uygulayacağız.”
Koca, ayrıca, 65 yaÅŸ üstüyurttaÅŸlar için daha önce duyurusu yapılan ‘250 kiÅŸiye bir hekim ve 2 hemÅŸire’ sistemine iliÅŸkin ÅŸunları söyledi:
“SaÄŸlıklı YaÅŸ Alma Merkezleri’nin kurulması için yönetmeliÄŸimiz yayımlandı. 80 yaÅŸ üstünden baÅŸlamak üzere bu projemizi hayata geçiriyoruz. Yani her 250 kiÅŸi için bir yaÅŸam merkezi, bir hekim, iki hemÅŸire, bir tıbbi sekreter olmak üzere planladığımız bir uygulama. Büyüklerimizin herhangi bir saÄŸlık sorunu, reçete veya rapor ihtiyacı olduÄŸunda, uzaktan saÄŸlık hizmeti sunumuyla birlikte bu merkezlerden hizmet almasını saÄŸlayacağız. GerektiÄŸinde bu hastalarımız için hastane randevuları dahil tüm iÅŸlemleri takip edilecek. KiÅŸi, saÄŸlık sorunu yaÅŸadığında o birimi arayacak. O birim gerektiÄŸinde hastayı evinde ziyaret edecek, gerektiÄŸinde hastanede refakat edebilecek. Bu uygulama yeni baÅŸlıyor.
3 Ä°LDE PÄ°LOT OLARAK BAÅžLADI
Koca, aile diÅŸ hekimliÄŸi uygulamasının 3 ilde pilot olarak baÅŸladığını hatırlatarak, “Åžimdi tüm Türkiye genelinde baÅŸlatıyoruz. Yaklaşık 10 bin kiÅŸiye bir aile diÅŸ hekimi olacak ÅŸekilde planladık. Yaklaşık 8 ila 10 bin arası aile diÅŸ hekimi bu projede görev alacak. Bu alanda halihazırda görev yapan diÅŸ hekimlerimize ilaveten yeni alımlar da yaparak bu sayıyı tamamlamayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.