LIVERPOOL’UN Eurovision Şarkı Yarışması’ndaki heyecanlı gecesi Fin Halkı için büyük hayal kırıklığıyla sona erdi.
Liverpool’un Eurovision Şarkı Yarışması’nı İsveç temsilcisi Loreen kazandı. Loreen toplam 583 puan aldı. Tattoo şarkısıyla ödül kazanan Loreen, Eurovision Şarkı Yarışması’nı ilk kez 2012 yılında Euphoria şarkısıyla kazandı ve şimdi yarışma tarihinde Eurovision Şarkı Yarışması’nı iki kez kazanan ikinci sanatçı oldu. Daha önce sadece İrlandalı Johnny Logan bunu başarmıştı. İsrailli Noa Kirel bu yıl üçüncü oldu.
Finlandiya temsilcisi #Käärijä, gerçek adı Jere Pöyhönen 526 puanla ikinci oldu. 2023 yılının en çok dinlenen popüler sanatçısı olmasına rağmen kazanamadı. Käärijä’nın şarkısı Cha Cha Cha, Eurovision Şarkı Yarışması’ndan önce bile uluslararası bir fenomen haline geldi ve şarkıcıların yorumlarında bile en büyük favorilerinden biriydi.
Käärijä’nın 376 halk oyu alması muazzamdı. Ancak Eurovision ustası Fas asıllı Loreen en profesyonel jüri üyelerinin oylarını yüksek puanlar aldı. İsveç’te Loreen’in zaferi doğal olarak dergilerin ön sayfalarında yer aldı. Makalelerin çoğu anlaşılır bir şekilde Loreen’i övüyor, ancak basında zaferin olabileceği kadar iyi hissettirmediği şeklinde yorumlanabilecek sesler de var. Çünkü Finlandiya’nın Cha Cha şarkısı tüm Avrupa’nın kalbini çaldı, temsil etmeye, gülümsemeye ve röportajlar vermeye devam eden Fin yarışmacı Käärija’nın kendisi gibi, kamera arkası videolarından onun açıkça yorgun olduğunu ve Fin halkını temsil gücünü görebilirsiniz. Käärijä’nın Eurovision şarkısı Cha Cha Cha dün Cuma günü müzik yayını hizmeti Spotify’da dünyanın en çok dinlenen şarkılarından biri oldu. Dün gece en iyi şarkıcı değildi ama sahnede ve sahne dışında en iyi icracıydı. Loreen henüz 12 puan almış olmasına rağmen, seyirci salonda ilk andan itibaren Cha Cha Cha diye bağırdığında zaten halk oylaması gösterilmişti. Finlandiya bu yılki yarışmada en çok halk oyu aldı. Käärijä’nın gurur duyması gereken şey budur. Liverpool’daki seyirciler, Eurovision yayını sırasında skor hesabının ortasında Käärijä ve Cha Cha cha diye bağırdılar, öyle ki sunucuların bile zaman zaman kafası karıştı. Finalde toplam 526 puan toplayarak ikinci oldu. Puan tablosu, ulusal hakemlerin puanlarından ve halkın puanlarından oluşuyordu.
Eurovision galibi hakkındaki Instagram güncellemesinde yorum alanının nasıl yeşil kalplerle dolmaya başladığını ve diğer şeylerin yanı sıra Käärijä’nın galibiyetten mahrum kaldığını bildiren yorumları anlatıyor. #canceljuryvotes hashtag’i sosyal medyada da yayılıyor, yani “profesyonel jüri oylarının iptal edilmesi talebi.”
KÄÄRIJÄ bir EUROVISION galibi olarak hatırlanmasa da artık bir Eurovision efsanesi olarak hatırlanıyor. Şarkısı bundan yıllar sonra bile Eurovision partilerinde çalacak ve insanları coşturacak.
Şarkı her ülkenin kullandığı ortak bir dil olan İngilizce değil Finceydi ve kazanma riski içeriyordu. Ama Fin dilinin bir engel değil, bir zenginlik olduğunu gösterdi. Şarkı ciddiye alınsa bile gerçek olmak zorunda değildi. Kendin olmak ve eğlenmek sorun değil. Kusursuz İngilizce konuşmak sorun değil. Sarılmak sorun değil. Çok yorucu olduğunu söylemek yanlış olmaz ve sorun değil. Gülümsemenin ve dalga geçmenin onu itmekten daha iyi olduğunu gösterdi. Ciddiyete, temkinliliğe ve kurallı bir zihniyete yatkın olan Finlilerin tam da böyle bir mesaja ihtiyacı vardı.
En iyi fikirler, eğlenceyle karışık bir şaşkınlık duygusuna neden olur ve bu nedenle kazananlar bile nadiren küresel listelerde yer alır. İsveç’in Loreen’s Tattoo şarkısı çok iyi olabilir, çünkü Eurovision müziğinin değil, müziğin kurallarına göre işliyor, Käärijä öyle değil. Halk, Käärijä’nın kazanmasını istedi çünkü Käärijä, bu yıl insanlara diğer tüm virtüöz sanatçılardan daha fazla neşe verdi.
En önemlisi hangi ülkenin bayrağının dalgalandığı değil, başkalarıyla birlikte tüm bayrakları dalgalandırmak. Eurovision’un tam da bu amaca hizmet ettiğini ve katkı sağladığını görmek, en umut verici dünya barışı mesajı olsa gerek..