Gazete Davul
Yargıtay, Soma Maden Katliamı Davasında Yerel Mahkeme tarafından verilen Beraat kararlarını onadı, ceza verilen sanıklar hakkında ise ‘Taksirle öldürme’ deÄŸil, ‘olası kastla öldürme’ suçundan mahkum edilmeleri gerektiÄŸini belirtti
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden katliamına ilişkin davada kararını açıkladı.
12. Ceza Dairesi, Holding sahibi Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduÄŸu 37 sanık hakkında verilen beraat kararlarını hukuka uygun bularak onarken, Soma katliamının meydana geldiÄŸi madenin sahibi Can Gürkan’ın da aralarında bulunduÄŸu 4 sanığa verilen “taksirle adam öldürme” cezasını bozarak “301 kez olası kastla adam öldürme’ ve ‘162 kez olası kastla yaralama’ suçlarından mahkum edilmeleri gerektiÄŸine karar verdi.
Yerel Mahkeme 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 maden işçisinin yaÅŸamını yitirdiÄŸi Soma Katliamı davasının 2018 yılındaki karar duruÅŸmasında Holding Sahibi Alp Gürkan ve tutuksuz yargılanan 36 sanık hakkında beraat kararı verirken; Can Gürkan (15 yıl), Ramazan DoÄŸru (22 yıl 6 ay), Akın Çelik (18 yıl 6 ay) ve Ä°smail Adalı (22 yıl 6 ay) hakkında ise “taksirle adam öldürme” suçundan mahkûmiyet kararı vermiÅŸti.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi ise, Can Gürkan’ın da aralarında bulunduÄŸu 4 sanığın 301 kez “olası kasıtla adam öldürme’’ suçundan cezalandırılması gerekirken “taksirle öldürme” suçundan ceza verilmesini hukuka aykırı buldu. Kararın gerekçesinde ise “Sanıkların tamamının karar alma süreci içerisinde bulunmaları ve ÅŸirketteki pozisyonları gereÄŸi ocak içerisindeki yüksek riskleri bilmelerine raÄŸmen, ‘olursa olsun’ mantığı ile hareket ederek bu risklerin önüne geçmek için herhangi bir giriÅŸimde bulunmayarak, gerçekleÅŸen bu neticeden olası kastlarıyla sorumlu tutulmaları gerektiÄŸi, böylece sanıklar hakkında 301 kez olası kastla adam öldürme suçundan ve 162 kez olası kastla yaralama suçundan mahkumiyet hükmü kurulması gözetilmeliydi” ifadelerine yer verildi.
Tutuklu sanıklar Genel Müdür Ramazan DoÄŸru, Ä°ÅŸletme Müdürü Akın Çelik ve Teknik Müdür Ä°smail Adalı’nın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Tutuklu sanık Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy’un tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tahliyesine karar verildi. Sanıklar kontrol baÅŸ mühendisleri Efkan Kurt ve Adem OrmanoÄŸlu hakkında verilen beraat kararları da bozuldu. Daire, her iki mühendisin ‘bilinçli taksirle birden fazla kiÅŸinin ölümüne neden olma’ suçundan cezalandırılması gerektiÄŸini belirtti. Sanık Haluk Evinç hakkındaki mahkûmiyet kararı ise eksik inceleme nedeniyle bozuldu.
ÇHD Avukatları mağdurları savunmuştu
Yargıtay tarafından verilen kararda sanıklar hakkında aleyhe bozma kararı verilmesine ve bazı sanıkların da beraat kararları bozulmasına rağmen; KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı ve 18 avukat hakkında Berkin Elvan, Dilek Doğan, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın savunmanlıklarını yapmalarının yanında Soma katliamında madenci ailelerinin avukatlığını üstlenmeleri de suçlama konusu yapılarak mahkumiyet gerekçesinde yer almıştı.
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi 18 avukata yüzlerce yıla varan ceza yağdırdığı davanın gerekçeli kararında; Kozağaçlı’nın Soma faciası sonrasında Soma’ya gittiğinin belirtildiği gerekçeli kararda Kozağaçlı’nın mağdurları direnişe yönlendirdiği ifade edilmişti. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Eylül ayında verdiği kararda 14 avukata verilen hapis cezalarını ‘’vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı’’ gerekçesiyle onanmasına karar vermişti.