Trump da baÅŸkent Washington DC’de toplanan destekçilerine hitaben konuÅŸma yapmış, seçim sonuçlarıyla ilgili olarak “Asla vazgeçmeyeceÄŸiz, asla kabul etmeyeceÄŸiz” demiÅŸti.
2016 seçimlerinde Hillary Clinton’a karşı kaydettiÄŸi oy farkından çok daha büyük bir farkla Joe Biden’a karşı seçimleri kazandığı iddiasını temelsiz bir ÅŸekilde tekrar etti.
Trump, destekçilerinin susturulamayacağını ifade ederken göstericiler de “Trump için mücadele et” diye slogan attı.
Trump, BaÅŸkan Yardımcısı “Mike Pence doÄŸru ÅŸeyi yaparsa seçimi kazanacağız” diye konuÅŸmuÅŸtu.
JOE BÄ°DEN: DEMOKRASÄ°MÄ°Z SALDIRI ALTINDA
ABD BaÅŸkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden ise olaylar için “Demokrasimizi benzeri görülmemiÅŸ bir saldırı altında. BaÅŸkentteki kaos görüntüleri ABD’nin kim olduÄŸunu göstermiyor. Åžu an sona ermeli. Yapılan protesto deÄŸil bir kalkışmadır. Bu çeteye geri çekilmeleri ve demokrasinin iÅŸlemesine izin vermeleri çaÄŸrısı yapıyorum. Daha önce de dedim; iyi de olsa kötü de olsa bir baÅŸkanı sözleri önemlidir,” dedi. Biden, Trump’a da “Ulusal televizyona çık ve ÅŸimdi yeminini tut ve anayasayı savun ve bu ablukanın bitmesini talep et,” diyerek çaÄŸrıda bulundu.
ABD KONGRESİ BAŞKANLIK SEÇİMİ SONUCUNU ONAYLAMAK İÇİN TOPLANIYOR
ABD’de normal ÅŸartlar altında her dört yılda bir yapılan baÅŸkanlık seçimlerinin sonuçları oy verme iÅŸleminin bitmesinden kısa bir süre içerisinde netleÅŸir.
Seçim ile 20 Ocak’taki yemin töreni arasındaki yaklaşık 2,5 aylık dönemde sonuçların kesinleÅŸmesiyle ilgili süreçler ise bürokratik formaliteler olarak görüldüğünden genellikle geri planda kalır.
Ancak bu kez, BaÅŸkan Donald Trump’ın maÄŸlubiyeti kabul etmemesi, oyların çalındığına dair asılsız iddialar ortaya atmayı sürdürmesi ve bu temelsiz ısrarına Cumhuriyetçi Parti’nin bazı isimlerinden destek vermesi nedeniyle iÅŸler oldukça farklı ilerliyor.
Bu seçim döneminde sonuçların kesinleşmesiyle ilgili neredeyse tüm adımlar formaliteden çok aşılması gereken önemli ve kritik aşamalara dönüşmüş durumda.
Bu aşamalardan sonuncusu bugün başlıyor ve Trump destekçileri de seçimlerde yolsuzluk olduğu yönündeki asılsız iddialara destek olmak için büyük protesto gösterileri planlıyor.
ABD Kongresi, iki kanadın ortak oturumunda her eyaletin nüfusuna göre temsil edildiÄŸi Seçiciler Kurulu’nun Biden’ı baÅŸkan seçtiÄŸi oylamanın sonuçlarını onaylamaya hazırlanıyor.
Ancak Temsilciler Meclisi’nden 100’ü aÅŸkın Cumhuriyetçi üye ve 10 civarında Cumhuriyetçi senatör, Trump’ın seçimlerde yolsuzluk yapıldığına dair asılsız ve temelsiz iddialarına sahip çıkarak, bazı eyaletlerde sonuca itiraz edeceÄŸini açıkladı.
Bunun Kongre’den Biden’ın baÅŸkanlığının kesinleÅŸmesini engelleyecek bir sonuca yol açmaması, ancak süreci uzatması bekleniyor.
KONGRE ONAYI NEDEN ÖNEMLİ?
ABD Kongresi bugün, Seçici Kurul’un oylarını saymak ve onaylamak için ortak bir oturum düzenliyor.
ABD’deki iki aÅŸamalı seçim sistemi uyarınca, seçmenler bulundukları eyaletin Seçici Kurul’a yolladığı delegeleri, bu delegeler de baÅŸkanı seçiyor.
Her eyaletin nüfusuna göre temsil edildiÄŸi ve dört yılda bir toplanarak baÅŸkanı seçen 538 üyeli Seçici Kurul, 14 Aralık’ta toplandı.
Seçici Kurul, eyaletlerden çıkan sonuçlarla paralel bir ÅŸekilde 232’ye karşı 306 oyla Biden’ı baÅŸkan seçti.
Kongre de bugünkü ortak oturumunda bu sonuçları onaylayacak.
Böylece Biden’ın baÅŸkan seçilmiÅŸ olduÄŸu kesinleÅŸecek ve 20 Ocak’ta yemin ederek resmen göreve baÅŸlamasının önünde hiçbir engel kalmayacak.
Normalde formalite olan bu sürecin, bu yıl Trump’ın asılsız yolsuzluk iddiaları ortaya atarak maÄŸlubiyeti kabul etmemesi nedeniyle bir miktar uzaması bekleniyor.
Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nden 100’den fazla Cumhuriyetçi üye ile üst kanadı Senato’da 10’dan fazla üye sonuçlara itiraz edeceklerini söyledi. Bu itirazların, Biden’ın zaferinin onaylanma sürecini biraz uzatması bekleniyor.
KONGRE’DEKÄ° ONAY SÃœRECÄ° NASIL Ä°ÅžLÄ°YOR?
Bunun uzun bir süreç olması bekleniyor. Şu ana kadar Cumhuriyetçi üyelerin kaç eyaletin sonuçlarına itirazda bulunacağı bilinmiyor.
Bununla birlikte bazı üyelerin yaptığı açıklamalar, Biden’ın kılpayı kazandığı ve çok sayıda hukuki itiraza raÄŸmen sonucun deÄŸiÅŸmediÄŸi kritik eyaletler Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania ve Wisconsin’deki sonuçlara itirazlar olacağına iÅŸaret ediyor.
Trump, 2016 seçimlerinde Nevada hariç bu altı eyaletin beşinde seçimi kazanmıştı. Ancak Biden, bu yıl tüm bu eyaletlerde sonucu kendi lehine çevirmeyi ve başkan seçilmeyi başardı.
Kongre kurallarına göre, eyaletlerin Seçici Kurul’da kullandıkları oyların onaylanma iÅŸlemi alfabetik sırayla yapılıyor.
Bir eyaletteki sonucun tekrar değerlendirilmesi için itirazın en az bir Temsilciler Meclisi üyesi ve en az bir Senatör tarafından yapılması gerekiyor.
İtirazların yapılmasının ardından Temsilciler Meclisi ve Senato, ayrı ayrı kendilerine ait genel kurul salonlarına çekilerek konuyu değerlendiriliyor.
Bu değerlendirme için tanınan azami süre iki saat. Her üyenin bir kez ve en fazla beş dakika konuşma hakkı var. Daha sonra da oylama işlemine geçiliyor.
Burada itirazın kabul edilmesi için salt çoÄŸunluk gerekiyor. Ancak ÅŸu ana kadar Trump’ın asılsız iddialarına destek vererek sonuçlara itiraz edeceÄŸini söyleyen Kongre üyelerinin sayısı salt çoÄŸunluÄŸun çok altında.
Bu nedenle de itirazların reddedilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Bu sene, süreci uzatması beklenen en önemli gelişme ise pandemi nedeniyle alınan önlemler. Genel kurul salonlarına az sayıda üye kabul ediliyor ve oylama sırasında da üyeler sırayla içeri alınıyor. Her oylama sonrası salon dezenfekte ediliyor.
Temsilciler Meclisi’nin Demokrat çoÄŸunluk lideri Steny Hoyer, Pazartesi günü yaptığı konuÅŸmada, yapılan açıklamalar doÄŸrultusunda altı eyalette de itiraz yapılması halinde, her biriyle ilgili sürecin deÄŸerlendirme ve oylamayla birlikte dört saate kadar uzayabileceÄŸini söyledi.
Bu nedenle, oylama sürecinin tamamlanmasının Perşembe gününe kalması da olasılık dahilinde.
MAÄžLUBÄ°YETÄ° KABUL ETMEYEN TRUMP, HANGÄ° HAMLELERÄ° YAPIYOR?
Başkan Trump, seçimlerde usulsüzlük olduğuna dair asılsız iddialarının hukuki ya da siyasi karar mecralarında karşılık bulmamasına rağmen son ana kadar sonuçları değiştirmek için çaba sarf ediyor.
Bu hafta içerisinde Trump, Twitter’da paylaÅŸtığı mesajında, Senato’nun da baÅŸkanı olan BaÅŸkan Yardımcısı Mike Pence’in Seçici Kurul oylarının onaylanmasını engelleme yetkisinin bulunduÄŸunu söyledi.
New York Times gazetesi, Pence’in bu mesajın ardından Trump ile bir görüşme yaptığını ve burada kendisine böyle bir yetkisi olmadığını aktardığını bildirdi. Bu haber, Trump tarafından yalanlandı.
Bu hafta başında da Trump’ın Georgia eyaletinde seçimden sorumlu yetkililerle yaptığı ve kendisinin kazanmasına yetecek kadar oy “bulmalarını” istediÄŸi görüşmenin kayıtları basına sızmıştı.
Seçim sonuçlarının Kongre tarafından onaylanarak kesinleÅŸmesinin ardından Trump’ın da seçimi kendi lehine çevirmek için önünde seçenek kalmayacak.
PROTESTOCULAR NE Ä°STÄ°YOR?
Kongre’nin Seçici Kurul oylamasını onaylayacağı oturumu için Trump yanlıları baÅŸkent Washington DC’de büyük bir protesto düzenledi.
Protestoya katılacağını açıklayanlar arasında beyaz ırkın üstünlüğünü savunan aşırı sağcı gruplar da var.
Washington DC yetkilileri, protestoculara eyleme silahsız katılmaları çağrısı yaptı ve güvenliği sağlamak için Ulusal Muhafızların konuşlandırılmasına karar verdi.
Yetkililer, Ulusal Muhafız askerlerinin silahsız olacağını ve trafiğin yönetimi ile kalabalığın idaresinde görev alacaklarını açıkladı.
Gösteriler öncesi düzenlenen operasyonla, aşırı sağcı Proud Boys grubunun lideri Enrique Tarrio gözaltına alındı.
Tarrio, çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı ancak Washington DC’ye giriÅŸi yasaklandı.
Tarrio, yaptığı açıklamada, lideri olduÄŸu grubun “eylemlerde rekor katılımla yer alacağını” söyledi.
Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius da, Trump yanlılarının protestolarda silahlı çatışma çıkarabileceği uyarısında bulundu.
Ignatius, Trump’ın olası çatışmaları bahane ederek, ülke içinde asker konuÅŸlandırılması için BaÅŸkan’a yetki veren 1807 tarihli bir yasayı devreye sokabileceÄŸini belirtti.
Ignatius, Trump’ın bu yasayı kullanarak, altı kritik eyalette yönetime el koyabileceÄŸi ve seçimleri tekrarlattırabileceÄŸi yönünde iddialar bulunduÄŸunu aktardı.
ABD’de geçmiÅŸte görev yapmış ve halen hayatta olan savunma bakanları, Pazar gecesi Washington Post’a bir yazı yazarak, Savunma Bakanlığı ve orduya, seçim sürecine dahil olmama, anayasaya baÄŸlı kalma ve BaÅŸkan’ın anayasaya aykırı talimatlarını yerine getirmeme çaÄŸrısı yaptı.
Kaynak: BBC