OHAL KHK’leri (Kanun Hükmünde Kararname) ile ihraç edilen ve 4 yılı aşkın süredir Ankara’nın Yüksel Caddesi’nde ‘İşimizi geri istiyoruz’ talebiyle eylem yaptıkları için tutuklanan Yüksel Direnişçilerinden Mehmet Dersulu ve Alev Şahin 4. kez hakim karşısına çıkacak.
Duruşma 4 Haziran Cuma günü saat 10:00’da Ankara Adliyesi 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Davada KHK hukuksuzluğuna karşı eylem yapan 7’si tutuksuz 2’si tutuklu 9 sanık yargılanıyor.
Görülecek duruşma öncesi PİRHA’ya konuşan Dersulu ve Şahin’in aileleri, yaşanan KHK adaletsizliğine karşı herkesin Yüksel Direnişçilerini sahiplenmesi gerektiğini söyleyerek, Cuma günü yapılacak olan mahkemeye çağrı yaptılar.
“İHRAÇ EDİLDİ DİYE EVDE OTURUP BEKLEMEDİ, DİRENMEYİ SEÇTİ”
Yüksel Direnişçilerinden Mehmet Dersulu’nun kardeşi Zehra Dersulu abisinin 13 yıllık öğretmenken bir gece yarısı yayınlanan KHK ile ihraç edildiğini belirterek şunları dile getirdi:
“Abim 13 yıllık öğretmenken 2017 yılının Şubat ayında KHK ile ihraç edildi. Öğretmenlik hayatının 13 yılında abim tek bir soruşturma bile geçirmedi. Buna rağmen KHK ile atıldı. Üç yıl önce abimin hakkında buna benzer bir dava daha açılmıştı. Abim ondan beraat etti. Aynı suçlamalarla tekrar soruşturma açıldı hakkında ve tutuklandı. Abim sadece hak arama mücadelesi verdi. Temmuz 2017 yılının Şubat ayından bu yana ihraç edildiğinde evde oturup beklemedi. Yapılan haksızlıktır, hukuksuzluktur dedi ve Ankara’da Yüksel Caddesi’nde direnişe başladı diğer arkadaşlarıyla birlikte. Sonrasında işini geri istediği için defalarca gözaltına alındı. Son gözaltına alındığında ise tutuklandı.”
“SON 1 AYDA DÖRT KERE SALDIRIYA UĞRADI”
Yaklaşık 9 aydır tutuklu yargılanan Mehmet Dersulu’nun hapishanede kaldığı süre içerisinde sürekli saldırıya ve hak ihlallerine uğradığını aktaran kardeşi Zehra Dersulu sözlerine şu şekilde devam etti:
“Abim şu an hapishanede ve sürekli saldırıya uğruyor. Son bir ayda 4 kere saldırıya uğradı. İlk saldırılarında ayağını kıracak şekilde darbe aldı. İkincisinde ise gardiyanlar abimi havalandırma kapısına sıkıştırdılar. Orada da kolundan yaralandı. Üçüncü saldırıda ise gardiyanlar hücreye girerek abimi darp etmişler. Boğazını sıkıp saçlarını çekmişler. Tüm bu saldırıları yapan özellikle tek bir gardiyan var. Birilerinden özellikle talimat almış gibi. Abime bilinçli bir şekilde sistematik olarak saldırıyor. Hapishane idaresi bunu bilmesine rağmen sesini çıkartmıyor, bu duruma göz yumuyor.
“İŞKENCE BELGELENMESİN DİYE DOKTORA ÇIKARILMIYOR”
Abim bununla ilgili 2 defa suç duyurusunda bulundu. İlkinde takipsizlik kararı verildi. Bunun sebebi ise abim işkence görüyor ve ertesi gün suç duyurusunda bulunuyor. İşkence gördükten sonra revire çıkıp doktordan rapor almak istiyor. İşkenceleri belgelemek istiyor ancak abimi 10 gün sonra 15 gün sonra hatta 20 gün sonra doktora çıkarıyorlar. Tabi o zamana kadar da işkence izleri geçiyor. Boğazının sıkıldığı olayda da abim suç duyurusunda bulundu. 3 hafta geçmesine rağmen hala doktora çıkmayı bekliyor. Bu sürede abimin yaraları, işkence izleri iyileşti. Hapishane idaresi bunu bilinçli olarak yapıyor. Tekrar revire çıktığında yine darp yoktur diye rapor verecekler. Bu işkenceler ayrıca kameraların olmadığı yer olan hücrenin içerisinde yapılıyor. Kameraların görmediği alanlarda işkence yapılıyor. Bolu F Tipi Hapishanesi’nde kalıyor abim. Bir önceki mahkemesine SEGBİS’le bağlanmak istedi. Ancak hapishanede bir tane SEGBİS odası olduğu için ve oda dolu olduğu için bağlanamadı. Mahkemeye katılamadı, savunmasını yapamadı ve bu yüzden onu tahliye etmediler. Ancak önümüzdeki hafta görülecek mahkemesine getirilmesi için başvuruda bulundu, getirileceğini düşünüyoruz.”
“ADALETSİZLİKLERİN SON BULMASI İÇİN HERKESİN ONLARI SAHİPLENMESİ GEREKİYOR”
Zehra Dersulu son olarak şunları aktardı:
“Abim KHK adaletsizliğine direndiği için 9 aydır tutuklu. 13 yıllık öğretmenken hiçbir gerekçe gösterilmeden bir gece yarısı yayınlanan kararname ile işinden atıldı. Dışarıda yaşadığı haksızlık, hukuksuzluk, işkence yetmezmiş gibi bir de şu anda içeride işkenceye maruz kalıyor. Haksız, hukuksuz yere hapishanede tutuluyor abim ve arkadaşları. Sadece işlerini geri istiyorlar. Ben adalet isteyen, haksızlığa uğramış herkesi özellikle de KHK ile işinden atılmış herkesi abimin ve arkadaşlarının mahkemesine çağırıyorum. Adaletsizliklerin son bulması için herkesin onları sahiplenmesi gerekiyor.”
“MAHKEMEDEN ADİL BİR YARGILAMA BEKLEMİYORUM”
6 Ocak 2017’de yayınlanan 679 sayılı KHK ile Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ndeki görevinden ihraç edilen Mimar Alev Şahin’in annesi Güler Şahin ise kızının hukuksuz yere aylardır tutuklu olduğunu ve hapishane de bir çok hak ihlaline maruz kaldığını vurgulayarak şunları ifade etti:
“Kızım haksız ve hukuksuz bir şekilde işinden atıldı. İşini geri istemek dışında bir şey yapmadı. Ama bu ülkede adalet yok. Adalet emekçilere, halka uygulanmıyor. Biz kızımızın her zaman yanındayız. Bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Yaşananlar büyük bir adaletsizlik örneği. Herkesi mahkemeye sahiplenmeye çağırıyorum. Mahkemeden adil bir yargılama beklemiyorum. Adil bir karar çıkacağını da düşünmüyorum. Çünkü hukuk halka karşı işlemiyor.”