Sri Lanka nasıl borç krizine sürüklendi, bundan sonra ne olacak?
Sri Lanka, İngiltere'den bağımsızlığını kazandığı 1948 yılından bu yana en büyük ekonomik krizle karşı karşıya. Ülke geçen hafta tarihinde ilk kez temerrüde düştü. 51 milyar dolarlık borcunu ödeyemeyecek hale gelen Sri Lanka'nın Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmelerinin sonuçlarını bugün açıklanması bekleniyor. En büyük alacaklısı Çin olan Sri Lanka'nın Hindistan'a borçları da artıyor
Sri Lanka, Ä°ngiltere’den bağımsızlığını kazandığı 1948 yılından bu yana en büyük ekonomik krizle karşı karşıya. Ãœlke geçen hafta tarihinde ilk kez temerrüde düştü. 51 milyar dolarlık borcunu ödeyemeyecek hale gelen Sri Lanka’nın Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmelerinin sonuçlarını bugün açıklanması bekleniyor. En büyük alacaklısı Çin olan Sri Lanka’nın Hindistan’a borçları da artıyor.
Sri Lanka ekonomisi; Covid pandemisi, Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgaliyle birlikte yükselen enerji fiyatları ve popülist vergi indirimleri sonrasında krize girdi.
Döviz rezervi kalmayan ülkede artan enflasyon nedeniyle ilaç, yakıt ve diğer temel tüketim maddeleri bulunamıyor.
BaÅŸkent Colombo’da kentin en yaygın ulaşım aracı olan triportör ve diÄŸer araçlar benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluÅŸturdu.
22 milyon nüfuslu Sri Lanka’da halk, yakıttan gıdaya temel ihtiyaç ürünlerine eriÅŸimde büyük sıkıntı yaşıyor.
Hindistan, Sri Lanka’ya birkaç gün önce 40 bin ton dizel yakıt gönderdi. Sri Lanka hükümeti, Hindistan Ä°hracat Kredi
Bankası’ndan (Eximbank) 500 milyon dolar borç istedi. Hindistan daha önce de Sri Lanka’ya 500 milyon dolar ihracat kredisi ve 200 milyon dolar da borç vermiÅŸti.
Sri Lanka’da bugün benzine yüzde 24,3; mazota da yüzde 38,4 zam yapıldı.
Resmi veriler göre Sri Lanka’da yıllık enflasyon Nisan’da yaklaşık yüzde 34’tü. Ancak uzmanlar gerçek enflasyonun yüzde 122 olduÄŸunu söylüyor.
Ülkede son altı ayda petrol fiyatları yüzde 137, mazot fiyatları yüzde 230 arttı.
Sri Lanka geçen ay 51 milyar dolarlık dış borcunu ödeyemeceğini duyurdu ve kurtarma paketi için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmelerinin bugün sonuçlanması bekleniyor.
Hükümet Sözcüsü Bandula Gunawardana, borçlarının yeniden yapılandırmasını müzakere etmek üzere yeni danışmanlar görevlendirdiklerini açıkladı. Bu amaçla Fransa merkezli Lazard ve uluslararası hukuk firması Clifford Chance ile anlaşıldı.
Ancak ülkede hala IMF ile acil kurtarma paketi görüşmeleri yürütecek bir maliye bakanı yok.
Sri Lanka basınına göre ülke Mart ayı sonunda Hindistan ile yaklaşık 1 milyar dolar borç almak üzere anlaşılmıştı.
Ãœlkenin, pandemi döneminde halen 2,8 milyar dolar kredi aldığı Çin’den 2,5 milyar dolara kadar ek kredi istediÄŸi de basında yer alan haberler arasında.