Sri Lanka Cumhurbaşkanı Rajapaksa ve ailesi 20 yıldır nasıl ülkeyi yönetiyor?
Sri Lanka, İngiltere'den bağımsızlığını ilan ettiği 1948'den beri görülen en büyük ekonomik krizle sarsıldı. Ekonomik krizin yaşandığı ülkede protestocular hükümet binasını bastı. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa öfkeli göstericilerin çevrelediği hükümet binasını terk etti
“Sizin ülkede Rajapaksa’dan baÅŸka soyadı olan yok mu?”
Sri Lanka’da meÅŸhur bir fıkradan alıntıladığımız bu cümle, Rajapaksa ailesinin son 20 yılda ülke yönetimini nasıl eline geçirdiÄŸini özetler gibi.
Fıkrada hayali bir Çinli yetkili Sri Lanka’yı ziyaret ediyor ve tanıştığı her insanın soyadının Rajapaksa olması karşısında ÅŸaÅŸkınlığa uÄŸruyor.
Rajapaksa ailesinin bu gücü ise şimdi tehdit altında.
Ãœlke, Ä°ngiltere’den bağımsızlığını ilan ettiÄŸi 1948’den beri görülen en büyük ekonomik krizle sarsıldı ve uzmanlar, bu durumdan hükümetin ekonomi politikalarını sorumlu tutuyor.
Rajapaksa ailesinin köklü iktidarı, şimdiden kan kaybetmeye başladı bile.
Mayıs ayında istifa eden ülkenin başbakanı ve eski cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa, Nisan ayından beri devam eden ve ülkenin dört bir yanına yayılan protesto gösterileri sonrası istifa etti.
Mahinda, aynı zamanda görevdeki cumhurbaÅŸkanı Gotabaya Rajapaksa’nın da aÄŸabeyi.
Bu istifa, ülkede büyük bir depreme neden oldu.
BBC’nin Asya editörlerinden Ayeshea Perera, yıllardır Sri Lanka’nın en güçlü isimlerinden biri olan Mahinda Rajapaksa’nın geleceÄŸi açısından istifanın “küçük düşürücü” bir adım olduÄŸunu söylüyor.
Kökenleri ülkenin güneyindeki Hambantota’daki köklü toprak sahiplerine dayanan Rajapaksa ailesi, Mahinda Rajapaksa’nın 1970’de Meclis’in en genç milletvekili olarak seçilmesi ile iç siyasette gücünü göstermeye baÅŸladı.
1980’li yıllarda hem Mahinda hem de aÄŸabeyi Chamal milletvekiliydi.