Sosyolog Pınar Selek’in 1998’de gerçekleşen Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin yargılandığı dava İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yeniden başlayacak. Selek, daha önce 4 kez beraat ettiği, 1 kez de ceza aldığı davada 6’ncı kez yargılanacak.
Selek, 1998’de Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin ise yaralandığı patlamadan sorumlu tutularak 26 yıldır yargılanıyor. Çeyrek asrı aşkındır süren yargılama sürecinde Selek 4 kez beraat ederken bir kez de hakkında verilen müebbet hapis cezası kararı bozuldu.
DAVADA NELER YAŞANDI?
Hakkında ilk dava, “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan Selek, Emniyet raporlarında da patlamada herhangi bir bomba bulgusuna rastlanmadığı belirtilse de Abdülmecit Öztürk adlı bir kişinin verdiği ifadesi nedeniyle patlamadan yargılanmaya başladı.
8 Haziran 2006’da İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin “ceza verilmesine gerektirir kesin ve inandırıcı delilin elde edilemediğine” dair ilk beraat kararını açıkladı.
Bu karar Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi tarafından 17 Nisan 2007 tarihinde “hüküm kurulmadığı” gerekçesiyle usulden bozuldu. Yeniden yapılan yargılama sonucunda, 23 Mayıs 2008’de İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi, eski kararını tekrar ederek yeniden beraat kararı verdi.
10 Mart 2009’da Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, beraat kararını esastan bozdu.
9 Şubat 2011’de İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi, vermiş olduğu beraat kararında ısrar etti, Savcılık temyiz etti, dava bir kez daha Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gitti.
24 Ocak 2013’te İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Pınar Selek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 11 Haziran 2014’te Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi müebbet hapis cezasını bozdu. 19 Aralık 2024’te İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin ‘üzerlerine atılı suçu işlediğine dair mahkûmiyetine yetecek ölçüde kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden’ tekrar beraat kararı verdi. Selek böylece dördüncü kez beraat etmiş oldu.
21 Haziran 2022’de İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin vermiş olduğu beraat kararını esastan bozdu.
‘PINAR SUÇSUZDU’
Pınar Selek’in babası Avukat Alp Selek, BirGün’e yaptığı açıklamada suçun Pınar Selek’e yıkılmaya çalışıldığını kaydetti. Selek şunları söyledi: “Pınar’ın suçu yoktu, üstüne yıkmak isteyenler davaya birtakım sahte belgeler soktu. Yargıtay o sahte belgelere dayanarak bu kararı bozdu.”
MISIR ÇARŞISI DAVASI
Mısır Çarşısı’nda 1998 yılında yedi kişinin öldüğü, 127 kişinin de yargılandığı patlamaya ilişkin davada daha önce 5 kez yargılanan ve 4 kez beraat eden, 1 kez de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Pınar Selek hakkındaki bütün kararlar Yargıtay tarafından bozuldu.
25 YILDIR SÜREN YARGILAMA
25 yıldır süren yargılama sürecinde 3 kez mahkeme değişti. Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) başlayan yargılama, DGM’lerin kaldırılmasıyla Özel Yetkili Mahkeme’ye, sonraki bir yargı reformuyla Ağır Ceza Mahkemesi’ne devredildi.
4 BERAAT KARARI
Pınar Selek, 2006, 2009, 2011 ve 2014’te beraat ederken 2013’te ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay, bu mahkeme kararlarının tamamını bozdu. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 21 Haziran 2022’de verdiği kararla Selek’in ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması gerektiğini söyleyerek son beraat kararını da bozdu. Selek hakkında bu yılın ocak ayında kırmızı bülten ve yakalama kararı çıkartıldı.
RAPORLAR: BOMBALI SALDIRI BULGUSU YOK
Çarşı girişindeki bir büfede meydana gelen patlamaya ilişkin düzenlenen olay yeri raporları, bombalı saldırıya dair bir bulgu olmadığını ortaya koydu. 14 Temmuz 1998’de Kriminal Laboratuvarı, 20 Temmuz 1998’de ise Polis OIay Yeri İnceleme Sonuç Raporu’nda bombaya ait herhangi bir bulgu olmadığı aktarıldı.
İŞKENCELİ SORGULAR
Buna rağmen 11 Temmuz’da gözaltına alınan Pınar Selek’e Kürt sorunuyla ilgili yaptığı araştırmalar soruldu. Avukat yardımından faydalandırılmayan Selek ağır işkence gördü, Filistin askısında sol kolu çıktı. 13 Temmuz’da Selek’in, “nezarette sol kolunun üstüne düştüğüne” dair polis tutanağı düzenlendi.
‘Örgüt üyeliği’ suçlamasıyla dava açılan Selek, 2,5 yıl sonra tahliye edildi. Abdülmecit Öztürk isimli kişi, polise verdiği ifadede Pınar Selek ile birlikte Mısır Çarşısı’nda bombalı saldırı düzenlediklerini söyledi. Öztürk bu ifadeden üç gün sonra savcılık ifadesinde, “polis ifadesinin işkence altında alındığını ve patlamayla hiçbir ilgisi ve bilgisinin olmadığını” söyledi. Öztürk daha sonra katıldığı bütün duruşmalarda da Selek’i hiç görmediğini dile getirdi.
6. kez başlatılan yargılamanın 31 Mart’ta’yapılan ilk duruşmasında Selek’in ifadesinin Fransa’da alınması talebini reddeden mahkeme heyeti, ifadesinin alınabilmesi için Türkiye’ye iade edilmesini şart koştu. Bunun üzerine Selek hakkında kırmızı bülten ve yakalama kararı çıkarıldı.
Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk, ‘devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak’, ‘tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme’ ve ‘yasa dışı silahlı örgüt üyesi olma’ suçlamalarıyla bir kez daha yargılanıyor.