Deniz Zengin
Bugün Üroloji, Penis Protezi, Penis Eğriliği, Sertleşme Problemi, İdrar Kaçırma, Üriner Sistem Kanserleri Uzmanı Op.Dr. Özer Ural Çakıcı ile bazı memleket meselelerini masaya yatırıyoruz. Söyleşi konumuz toplum bilinci adına manidar. Biz de bu manidar konuya limon sıkmak değil parmak basmak istedik. Pandemi’den milletçe kırıldığımız şu günlerde bol şifalı günler diliyerek söze başlayalım.
İlk bölümünü yayınladığımız söyleşimizle sizleri başbaşa bırakıyoruz. Herkese iyi okumalar..
Gazete Davul: Sizi tanımak istiyoruz. Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Öncelikle tüm Gazete Davul okurlarına merhabalar. Ben 1986 yılında Kars’ta doğdum. Annem ve babam ilkokul öğretmeniydiler. İlkokulu tayinler nedeniyle toplamda beş farklı okulda bitirdikten sonra ortaokul ve lise eğitimini Ankara Süleyman Demirel Anadolu Lisesi’nde tamamladım. Ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdim. İlk görev yerim olan Diyarbakır ili Çüngüş ilçesinde hekimlik yaptım. Üroloji ihtisasını Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamladım. Sonrasında Muş ili Malazgirt ilçesinde mecburi hizmetimi yaptım. Akabinde Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalıştım. 2019 yılının başından beri özel sektörde çalışıyorum.
Çocukluğumdan beri gitar ve elime geçen diğer telli aletleri çalarım. Diatonik ve kromatik mızıka çalarım. Şarkı söyleyemem. Eski kitap toplarım. Eda ile evliyim. İki çocuğumuz var.
Gazete Davul: Üroloji hekimleri ülkemizde birçok kişi tarafından erkek doktoru olarak tanınmaktadır. Üroloji uzmanına hangi şikâyetlerde başvurulması gerekmektedir?
Aslında biz tam kelime anlamıyla idrar hekimiyiz (Üroloji -> urine + -logia -> idrar bilimi). Bizde de yaşça ileri hastalar bevliye derler. Aslında erkekte üreme ve işeme problemleri ile kadınlarda ise işeme problemleri ile ilgilenen hekimlik dalıdır. Üroloji hem ilaç tedavisi hem de cerrahi tedavi seçenekleri sunan bir branştır. Zannediyorum ki erkeklerin gittiği yer olarak bilinme sebeplerinden birisi prostat hastalıklarının yaygınlığı diğeri ise zannediyorum ki kadınların ürolojik durumlarının çoğunlukla göz ardı edilmesi. İdrar kaçırma, idrar yolu iltihapları, tekrarlayan mesane sorunları kadınlar için çoğunlukla “normal”, “olur öyle” gibi değerlendirilmiş. Halen daha ülkemizde ileri yaştaki kadınların idrar kaçırması yaygın şekilde normal karşılanır. Galiba biraz da yaşam kalitesinin düşüklüğü nedeniyle uzun süre mesleğimizde ön planda taş hastalığı ve prostat hastalıkları ön plana çıkmış. Biraz da bizim camiamızın uzak görüşlü olmaması burada söz konusu. Nihayetinde ülkemizde şu anda böbrek nakli, seksoloji, çocuk ürolojisi, kısırlık gibi konular büyük oranda diğer ihtisas dalları tarafından sahiplenilmiş.
Üroloji uzmanınıza her zaman başvurabilirsiniz. Özellikle erkeklerin hiçbir şikâyetleri yok ise dahi 50 yaşından sonra bir prostat muayenesine gelmeleri iyi olur (bu konuda son dönemde birkaç farklı öneri mevcut burada siz okuyuculara bu konudaki kendi görüşümü sunuyorum). Bunun dışında idrar kaçıran, idrarından kan gelen, yanı ağrıyan, idrara zor yetişen, idrar yaparken ağrısı-yanması olan, cinsel organların iç veya yakınlarında ağrısı olan, idrar yaparken zorlanan, hiç idrar yapamayan, çocuğunun yumurtalıkları eline gelmeyen, çocuğunun pipisi şişen tüm vatandaşlarımız da gönül rahatlığıyla bir üroloji uzmanına gidebilirler. Aslında cinsel bozukluklar da bizim alanımıza dâhildir fakat çoğunlukla birkaç bölümle beraber görmek istiyoruz bu gruptaki başvuruları.
Gazete Davul: Tüm evli çiftlerin rüyası çocuklarının olması; fakat bazı nedenlerden dolayı kısırlık sorunu ile karşılaşmaktalar. Erkek kısırlığı nedir? Tedavisi nasıl yapılmaktadır? Bir de kısırlık kelimesi yerine başka kelimemiz yok mu bizim?
Yahu bu kısırlık biraz kötü bir kelime. Öncelikle bizim bu durum için daha güzel bir tanım bulmamız gerekli. İstemli gebelik sağlayamama veya tekrarlayan şekilde doğuma ulaşmayan gebelik sahibi olma gibi tanımlar üretmemiz gerekli diye düşünüyorum. Tabi ki çocuk sahibi olmak harika bir duygu fakat evliliğin tek amacı da olmamalı. Bireyler tıbbi veya sosyal sebeplerle çocuk sahibi olmayabilir/olamayabilirler.
Bunun yanında biz tabi ki çocuk sahibi olmak isteyen fakat gebelik gerçekleşmemiş ailelerde erkek bireyi değerlendirebiliriz. Eğer çiftin cinsel pratiği döllenme için uygun zaman ve teknikte ise bizim buradaki ilk adımımız erkekte muayene ve meni tetkiki yapmak. Eş zamanlı Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı arkadaşlarımız da kadını muayene ediyor ve gerekli tetkikleri alıyorlar. Sol yumurtalığın toplar damarlarında genişleme (varikosel) nispeten sık görülen bir durum. Bu durumda cerrahi tedavi fayda gösterebilir. Çok az sayıda sperm üretimi olan erkeklerde yardımcı üreme teknikleri, toplumdaki genel adıyla tüp bebek, kullanılabilir. Gelişen teknoloji sayesinde olgunlaşmamış spermler kullanılarak da yardımcı üreme teknikleri kullanılabilmektedir. Aslında bu kısımda ağırlıklı olarak embriyoloji uzmanlarımız aktif. Biz ise testisten sperm almak için çeşitli işlemler yapıyoruz. Bunun yanında günümüzde gittikçe artan miktarda çiftte her hangi bir nedene bağlayamadığımız durumlar (idiopatik infertilite) görüyoruz.
Tıp alanındaki gelişmeleri konuştuğumuz ikinci bölüm Cuma günü yayında olacak. Kaçırmayın..