Ordu, bu kiÅŸilerin “seçimlerde hile” nedeniyle gözaltına alındığını ifade etti. Orduya ait bir televizyon kanalından yapılan açıklamada ülkede bir yıl süreyle olaÄŸanüstü hal ilan edildiÄŸi ve bu süreçte hükûmetin başında ordu lideri Min Aung Hlaing’in olacağı duyuruldu.
BaÅŸkent Nepido’da telefon hatlarının kesildiÄŸi belirtildi ve devlet televizyonunun yayını durduruldu. Ä°nternet baÄŸlantısının da çok zayıf olduÄŸu aktarıldı.
Reuters’a konuÅŸan UBD Sözcüsü, Su Çi ve Myanmar Devlet BaÅŸkanı Vin Myint’in sabahın erken saatlerinde gözaltına alındığını belirtti. Kendisinin de yüksek ihtimalle kısa süre içinde tutuklanacağını söyleyen sözcü, “Halkımıza aşırı bir karşılık vermemeleri ve yasalara uygun davranmaları için çaÄŸrıda bulunuyoruz” dedi.
Son günlerde Myanmar’da sivil yönetim ile ordu arasındaki tansiyon giderek yükselmiÅŸ, bu da ordunun darbe yapabileceÄŸine dair endiÅŸelere yol açmıştı.
ABD: MYANMAR ORDUSU SEÇİLMİŞ HÜKÜMETE SAYGI DUYMALI
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Myanmar ordusuna hitaben yaptığı açıklamada gözaltına alınan siyasetçilerin serbest bırakılması çağrısını yaptı.
Blinken, “Tüm hükümet yetkililerinin serbest bırakılmasını ve Myanmar halkının 8 Kasım’daki demokratik seçimlerde ortaya çıkan iradesine saygı gösterilmesini istiyoruz. Ordu acilen söz konusu eylemlerini geri almalıdır” dedi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptığı açıklamada, Myanmar’da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili olarak ABD’nin durumu yakından izlediÄŸini bildirdi.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de Myanmar’daki askeri müdahaleyi ve siyasi liderlerin gözaltına alınmasını kınadı.
Hindistan DışiÅŸleri Bakanlığı Myanmar’daki geliÅŸmeleri büyük kaygıyla izlediklerini belirterek, demokratik bir yetki geçiÅŸini desteklediklerini kaydetti.
Avustralya DışiÅŸleri Bakanlığı da Myanmar ordusuna “yasalara saygı duyma” çaÄŸrısı yaptı ve ihtilafların yasal zeminde çözülmesi gerektiÄŸini belirtti.
AUNG SAN SUU KYÄ° KÄ°MDÄ°R?
Myanmar’ın bağımsızlık mücadelesine liderlik eden General Aung San’ın kızı olan Aung San Suu Kyi, henüz 2 yaşındayken babasını suikast sonucu kaybetti.
Suu Kyi on yıllar boyunca Myanmar’ı yöneten askeri güçlerin otoriter yönetimini eleÅŸtiren bir “insan hakları aktivisti” olarak tanındı.
1991 yılında ev hapsinde bulunduÄŸu sırada Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. 1989 ile 2010 arasında yaklaşık 15 yıl boyunca tutuklu kaldı.
2015 yılının Kasım ayında, lideri olduÄŸu NLD ile Myanmar’ın 25 yıl sonraki ilk serbest seçimini kazandı.
Ancak Myanmar anayasası, çocukları baÅŸka ülkelerin vatandaÅŸları olması nedeniyle Suu Kyi’nin baÅŸkan olmasına engel oldu. Bugün 75 yaşında olan Suu Kyi, ülkenin fiili lideri konumunda.
Myanmar’da Arakan eyaletinde yaÅŸayan Müslümanlara soykırım yapıldığı iddiaları ise Suu Kyi ve yönetimini uluslararası alanda en çok zorlayan baÅŸlıklardan birisi haline geldi.
Her ne kadar Myanmar ordusu üzerinde herhangi bir gücü olmadığı bilinse de, Müslümanlara yönelik düzenlenen operasyonların 1991 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Suu Kyi’nin de prestijini olumsuz etkiliyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), Suu Kyi’yi “suç ortağı” olarak tanımlıyor.
Myanmar’da 2017 yılında bir karakola düzenlenen saldırının ardından ordu ağırlıklı olarak Müslümanların yaÅŸadığı bölgelerde operasyonlar düzenlemiÅŸti.
2018 yılında Ä°nsan hakları kuruluÅŸu Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Aung San Suu Kyi’ye verdiÄŸi Vicdan Elçisi Ödülü’nü geri çektiklerini açıkladı.
Af Örgütü, Myanmar Ordusu’nun Arakanlı Müslümanlara “açıkça zulmettiÄŸini”, Suu Kyi’nin ise ülkesinde yaÅŸananlara sessiz kalarak önceden savunduÄŸu deÄŸerlere “ihanet ettiÄŸini” karara gerekçe gösterdi.
2009 yılında örgüt, ülkesinde barış ve demokrasi için verdiÄŸi mücadeleye iÅŸaret ederek, o dönem ev hapsinde olan Suu Kyi’yi Vicdan Elçisi Ödülü’ne layık görmüştü.
BBC