15 Temmuz’un ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında eski Bakanlar Kurulu’nun çıkarttığı Kanun Hükmünde Kararname’ler ile binlerce kişi kamudaki görevlerinden ihraç edildi.
Bu dönemlerde çıkartılan KHK’larla görevlerinde ihraç edilen Cemal Yıldırım ve Muhammet Semih Karaoğlu ile KHK ile ihraç edilmiş olmamasına rağmen yürüyüşe destek veren Resul Kalyoncu bugün ”adalet” talebiyle İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüş başlattılar.
Yürüyüşçülere Tüm KHK’liler Platformu Birliği, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Musa Piroğlu’nun yanı sıra çok sayıda kişi destek verdi.
“KHK’ler iptal edilsin, adalet istiyoruz, insanlık suçuna ortak olma” pankartı ile farklı yer ve tarihlerde yaşamını yitiren KHK’lilerin fotoğraflarını açan kitle, sık sık “Adalet istiyoruz”, “KHK’ler zulümdür teslim olmayız” sloganları attı.
KHK bizlerin soykırıma uğratılmasıdır
4 yıldır adalet aradıklarını belirten Cemal Yıldırım KHK’nin sadece işten çıkarma konusu olmadığını ifade ederek,
”KHK ailelerimiz ile bizlerin soykırıma uğratılmasıdır. En doğal insani hakları, vatandaşlık haklarımızı kullanmamızın engellenmesidir. KHK demek insanların sürgüne gönderilmesi demektir. KHK demek, farklı biçimlerde ölen 538 insan demektir. KHK 21’inci yüzyılda bir soykırımdır. Her türlü adalet arayışımız yasaklanmaktadır. Bugün bile bu alanda yürümemiz engellenmektedir. Soykırım yaptılar, yapmaya devam ediyorlar ama teslim olmayacağız.” dedi.
Barış kazanacak
KHK’li olmayan yürüyüşçü Resul Kalyoncu, “Başıma kötü bir şey de gelmedi. Ama insanlarımızın başına gelen bizim başımıza geldi diyerek, böyle bir yola çıkmaya karar verdim. Bu işin sonunda da barış kazanacak. Hepimiz, hep birlikte ses çıkarırsak bu faşizm düzenini yeneriz. Şimdiden önümüze engeller çıkarmaya başladılar. Daha da çıkaracaklar. Biz de onların dayatmalarına karşı yürüyüşümüzü devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.
Taleplerimiz tüm toplum için
KHK’li Muhammet Semih Karaoğlu, yalnızca kendi talepleri için değil, son yıllarda artan hak taleplerine ses olmak için yola çıktıklarını belirterek, “Her gün şahit olduğumuz cinsel istismar, kadında şiddet, hayvan hakları, doğa hakları olsun, tamamen adalet diyerek bu yola koyulduk. Herkesi toplumsal bir sözleşmede bir araya gelmeye davet ediyorum. Eğer bugün burada bir araya gelebildiysek, bu bütün ülke vatandaşlarının da bir araya gelebileceğinin de göstergesidir” diye belirtti.
KHK’lar bir soykırıma dönüştü
Ardından söz alan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, KHK’lerin bir soykırıma dönüştüğünü belirtti.
KHK’lilerin kamunun yanı sıra özel sektörde de çalışmalarının yasaklanması, yurtdışına çıkışlarının yasaklanması gibi örneklerle KHK’lilerin yaşadıkları sorunları dile getiren Gergerlioğlu, “Haklarımızı gasp eden bir iktidar anlayışına karşı buradayız. Direnmek için buradayız. Önemli bir yürüyüşe söz vermiş bu arkadaşlarımızın yanındayız” dedi.
Adalet arayışı, iktidarın düşmanlaştırdığı herkesin arayışıdır
KHK’lilerin yaşadıkları zorluklara dikkat çeken HDP Milletvekili Musa Piroğlu da şöyle konuştu:
”Adalet arayışı, işinden edilen, yaşamsal hakları tamamen ellerinden alınan, Meriç’te, Ege’de çocuklarıyla beraber boğulmaya zorlanan, intihara zorlanan KHK’lilerin arayışıdır. Adalet arayışı, adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda hayatını kaybeden Ebru Timtik’in arayışıdır. Adalet arayışı, adil yargılanma talebiyle bedenini ölüme yatırmış olan Aytaç Ünsal’ın arayışıdır. Adalet arayışı, mezarları yağmalanan, çocuğunun cenazesi PTT kargosuyla kendisine yollanan Kürt annelerinin arayışıdır. Adalet arayışı, iktidarın düşmanlaştırdığı herkesin arayışıdır.”
Konuşmaların ardından üç eylemci, Kadıköy Kaymakamlığı’nın yasak kararı nedeniyle arabalara binerek, Maltepe ilçesine geçti ve buradan Ankara’ya doğru yürüyüşü başlattı.