Gazete Davul/Özel
Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ikinci yıl dönümünde, Article19, Amerika Başkan adayı Joe Biden açıklama yayınladı. Uluslararası basında birçok köşe yazarı sayfalarını Kaşıkçı’ya ayırdı. Bunun yanı sıra, Kaşıkçı’nın ölüme götüren hikayesini konu alan belgesel gösterime girdi. Birçok basın örgütü Suudi Arabistan konsolosluğu önünde açıklamalarda bulundu.
Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili dünya basınında yer alan haberlerden ve açıklamalardan bazıları şöyle;
Basın Örgütleri; Kaşıkçı cinayetinin tüm yönleri bilinmesine rağmen sorumluları kim koruyor
“BM Özel Raportörü Agnes Callamard’ın Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin hazırladığı rapor, bunun yargısız ve keyfi bir infaz olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Diğer yandan, acımasız cinayetin faillerinin Suudi Arabistan’da bir güç tarafından korunduğu açıkça görülüyor. Adalet, tüm dünya ülkelerinde, zulme ve haksızlığa meydan okumak için kurulmuş bir mekanizmadır. Bu gerçekle tüm ülkelerin yüzleşmesi gerektiğini, katillerin cezasız bırakılması, güçlülere ve zenginlere ayrıcalık tanınmasının adalet anlayışı ile bağdaşmadığını hatırlatıyoruz.
Cemal Kaşıkçı’nın da hayali olan Arap Dünyası İçin Demokrasi (DAWN) adımını destekliyoruz. Arap dünyasında insan haklarını ve demokrasiyi teşvik etmek için kar amacı gütmeden kurulan bir örgüt, Orta Doğu’daki hükümetlerin, özellikle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’da yaşanan hak ihlallerini ortaya çıkarmaya odaklanacak.
Tüm bu çalışmalar, Kaşıkçı cinayetine ilişkin cezasızlığa, insan hakları ihlallerine ve adaletsizliğe karşı hep beraber mücadele etmemiz gerektiğini hatırlatıyor.”
Kaşıkçı cinayetine ilişkin soru işaretleri
-Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardındaki esrar iki yıl geçmesine rağmen hala devam ediyor. İstanbul’da Suudi Arabistan Konsolosluğuna girişi kameralarla ispatlanan Cemal Kaşıkçı o binadan neden çıkamadı?
-Cenazesine ulaşılamayan Cemal Kaşıkçı’yı hangi güçler neden susturdu?
-Kaşıkçı konsolosluğa gitti ve canlı çıkamadı. Dünya bir basın sözcüsünü daha kaybetti. İnsanlar adalet bekliyor. Perde arkasındaki sırlar kimleri korkutuyor?
Biden; Adil ve özgür bir dünya için mücadele zorundayız
Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Cemal Kaşıkçı Cinayetinin ikinci yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Suudi Krallık ile ilişkimizi yeniden değerlendireceğiz. ABD, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki savaşına verdiği desteği sona erdirecek. Amerika’nın demokratik değerlere ve insan haklarına bağlılığı, en yakın güvenlik ortaklarımızla bile önceliklidir. Dünyanın dört bir yanındaki aktivistlerin, siyasi muhaliflerin ve gazetecilerin zulüm ve şiddet korkusu olmadan; fikirlerini özgürce konuşma hakkını her zaman savunmaya devam edeceğim. Cemal Kaşıkçı’nın anısına daha adil ve özgür bir dünya için mücadele etmek zorundayız. Onun bu uğurda canını ortaya koyarak ödediği bedeli unutmayacağız”
2020 yılında 18 gazeteci öldürüldü
Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) verilerine göre dünyada, 2020 yılının sonlarına doğru toplamda 18 gazeteci meslekleri nedeniyle öldürüldü. Yine 2019’da dünya genelinde 250 gazeteci, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandı. Gazetecilerin en çok tutuklandığı ülkeler, Çin ve Türkiye oldu. 2019’da Çin’de 48, Türkiye’deyse 47 gazeteci cezaevine girdi.