Anayasa Mahkemesi (AYM), Muğla Seydikemer ilçesine bağlı Kumluova Mahallesi’nde 8 Eylül 2015 tarihinde komşusu ve birlikte çalıştığı kişilerin de yer aldığı ırkçı bir grubun saldırısına uğrayan İbrahim Çay’ın bireysel başvurusunu karara bağladı. Bugün Resmi Gazetede yayınlanan karara göre, yargılama süreci yeniden başlayacak.
ÖDÜL GİBİ CEZA VERİLMİŞTİ
Seydikemer ilçesine bağlı Kumluova Mahallesi’nde seracılıkla uğraşan İbrahim Çay, 8 Eylül 2015 tarihinde komşusu ve birlikte çalıştığı kişilerin de yer aldığı ırkçı bir grubun saldırısına uğradı. Elbiseleri parçalanan Çay’a mahalle meydanındaki Atatürk heykeli zorla öptürülerek, iple asılmak istendi.
Ardından yaşanan yargılamada Fethiye 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde 15 Kasım 2018 tarihinde yapılan karar duruşmasında, 7 sanık hakkında “konut dokunulmazlığı” suçundan beraat kararı verildi. Mahkeme, 7 sanık için “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan ayrı ayrı 3 yıl 4 ay hapis cezası, “basit yaralama” suçundan ise 11 ay 20 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, 11 ay 20 günlük hapis cezasını 350 gün adli para cezasına çevirdi.
İSTİNAFTAN RED
Mahkeme, 3 sanığa verilen cezaları “sabıka kayıtlarına bakılarak daha önce hiçbir suça bulaşmamış” gerekçesiyle erteledi. Mahkeme, diğer 4 kişi hakkında verilen 350 günlük adli para cezasını ise 7 bin TL olarak belirledi. Mahkeme, para cezasının 24 eşit taksit şeklinde tahsiline karar verdi. Bunun üzerine karar İzmir İstinaf Mahkemesi’ne taşındı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15’inci Ceza Dairesi de, yerel mahkemenin kararlarının “hukuka uygun” olduğunu belirterek başvuruları reddetti.
AYM ‘HAK İHLALİ’ DEDİ
Bunun üzerine İbrahim Çay Anayasa Mahkemesi’ne 18 Nisan 2019 tarihinde bireysel başvuruda bulundu. Çay’ın başvurusu bugün Resmi Gazete’de, ‘Anayasa Mahkemesinin 2/2/2022 Tarihli ve 2019/13373 Başvuru Numaralı Kararı’ olarak duyuruldu. İbrahim Çay’ın başvurusunun kötü muamele yasağı çerçevesinde değerlendirilmisinin gerektiği belirtilen kararda, Anayasa’da kişi dokunulmazlığını koruyan 17 ve 5’inci maddelerine değinildi.
YENİDEN YARGILAMA
Bu maddelerin insan onurunu korumayı amaçladığına dikket çekilen kararda, şu kararlar alındı.
“* Kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna,
* Anayasa’nın 17’inci maddesinin 3’üncü fıkrasında güvence altına alınan kötü muamele yasağının ihlal edildiğine,
* Kararın bir örneğinin kötü muamele yasağının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Fethiye 6’ıncı Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine,
* Başvurucuya net 45.000 TL manevi tazminat ödenmesine, diğer tazminat taleplerinin reddine oybirliğiyle karar verilmiştir.” (MA)