FotoÄŸraf: AA
Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Ä°brahim Reisi’nin bulunduÄŸu helikopter, zorlu hava koÅŸulları nedeniyle DoÄŸu Azerbaycan eyaletinde daÄŸlık arazide kaza yaptı. Ä°ran devlet televizyonu, dünkü helikopter kazasında CumhurbaÅŸkanı Ä°brahim Reisi ile DışiÅŸleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın yanı sıra Tebriz Valisi Malik Rahmeti ve Ä°ran lideri Hamaney’in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i HaÅŸim’in de aralarında yer aldığı 9 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini duyurdu. Kaza sonrası helikopterin enkazına iliÅŸkin görüntüler de paylaşıldı.
Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Ä°brahim Reisi’nin bulunduÄŸu helikopter, zorlu hava koÅŸulları nedeniyle dün akÅŸam saatlerinde DoÄŸu Azerbaycan eyaletinde daÄŸlık arazide kaza yaptı. DışiÅŸleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da içerisinde yer aldığı helikopterin enkazı bulundu. Ä°ran’ın resmi haber ajansı IRNA, CumhurbaÅŸkanı Ä°brahim Reisi ve heyetini taşıyan helikopterin yerinin bulunduÄŸunu duyurdu. Ä°ran Devlet Televizyonu, Reisi ve heyetini taşıyan helikopter enkazında yaÅŸam belirtisinin olmadığını belirtti. Ä°ran devlet medyası helikopterde herhangi bir yaÅŸam belirtisi olmadığını duyururken, Ä°ranlı yetkililer helikopterde bulunan Reisi ve DışiÅŸleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın kazada hayatını kaybettiÄŸini açıkladı.
Ä°RNA’da yer alan haber göre helikopterde bulunan Tebriz Cuma Ä°mamı ve Ä°slam Hukukçusu El HaÅŸim, DoÄŸu Azerbaycan Valisi Dr. Melik Rahmeti de yaÅŸamını yitirdi.
HELÄ°KOPTER, 15 SAAT SONRA BULUNDU
Helikopterin, kaza haberinden yaklaşık 15 saat sonra bulunmasına ilişkin son gelişmeler şöyle:
Ä°ran Kızılayı BaÅŸkanı Pir Hüseyin Kolivend, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada helikopter enkazını bulduklarını, ulaÅŸmaları için 2 kilometre kaldığını duyurdu. Kolivend, “Helikopter bulundu. helikopteri görüyoruz, hepimiz olay yerine doÄŸru gidiyoruz. 2 kilometre mesafede. Durum iyi deÄŸil” dedi.
DEVLET TELEVÄ°ZYONU: YAÅžAM BELÄ°RTÄ°SÄ° YOK
İran devlet televizyonu da, enkazda yaşam belirtisi olmadığını duyurdu.
‘TAMAMEN YANDI’ Ä°DDÄ°ASI
Reuters’a ismini vermeden konuÅŸan bir yetkili ise helikopterin tamamen yandığını iddia etti. Yetkili, helikopterdekilerin hepsinin ölmüş olduÄŸundan şüphelenildiÄŸini söyledi.
‘AKINCI Ä°HA ISI KAYNAÄžI TESPÄ°T ETTÄ°’
Anadolu Ajansı’nın haberine göre helikopter, Türkiye’nin yardım için gönderdiÄŸi Akıncı Ä°HA’nın bir ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını Ä°ran makamlarıyla paylaÅŸması sonrasında bulundu.
BARAJ AÇILIŞINDAN DÖNÜYORDU
Kaza sırasında Reisi, Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev ile iki ülke sınırındaki Aras Nehri’ne yapılan iki yeni barajın ortak açılış töreninden dönüyordu. Helikopter, Ä°ran’ın DoÄŸu Azerbaycan vilayetindeki Culfa yakınlarında, daÄŸlık alanda ormana düştü.
NE OLMUÅžTU?Â
Cumhurbaşkanı Reisi, dün helikopterle İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış törenine katılmıştı.
Ä°ran devlet televizyonu, Reisi’nin helikopterinin bölgeden dönerken sert iniÅŸ yapması suretiyle kaza meydana geldiÄŸini; DışiÅŸleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, DoÄŸu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma Ä°mamı Ayetullah Ali HaÅŸim’in de helikopterde bulunduÄŸunu duyurmuÅŸtu.
Arama kurtarma ekipleri, olumsuz hava ÅŸartları nedeniyle çalışmaların güçlükle sürdüğünü bildirmiÅŸ, Ä°ran, Türkiye’den havadan arama çalışması yapmak için insansız hava aracı (Ä°HA) talep etmiÅŸti.
Türkiye’nin, Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Reisi ve bazı yetkililerin geçirdiÄŸi helikopter kazasına iliÅŸkin arama faaliyetlerinde görevlendirdiÄŸi Akıncı Ä°HA, helikopterin enkazı olabileceÄŸi düşünülen ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını Ä°ran makamlarıyla paylaÅŸmıştı.
İran devlet televizyonu, Akıncı İHA’nın tespitlerinin ardından bulunan İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan’ı taşıyan helikopterin enkaz noktasında yaşam belirtisi olmadığını duyurmuştu.
Ä°RAN CUMHURBAÅžKANI Ä°BRAHÄ°M REÄ°SÄ° KÄ°MDÄ°R?Â
Ä°brahim Reisi, 14 Aralık 1960’ta MeÅŸhed’de doÄŸdu. Hukukçu olan Reisi, 1979’daki devrimin ardından kariyerine 1981’de Kereç savcısı olarak baÅŸladı. Görevinde hızla yükselen Reisi, kısa sürede Tahran BaÅŸsavcı VekilliÄŸi makamına oturdu.
Ä°ran’da 2021 seçimlerini kazanarak cumhurbaÅŸkanı olan Ä°brahim Reisi, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e en yakın isimlerden biri olarak görülüyordu.
85 yaşındaki Hameney’in potansiyel selefi gözüyle de bakılan Reisi, bir yandan sertlik yanlısı bir din adamı ve 1980’lerde Ä°slam Devrimi karşıtı binlerce siyasi mahkumun idam edilmesinde sorumluluÄŸu bulunan eski bir yargı yetkilisiydi. Son olarak, Kürt kadın Jîna Mahsa Amini’nin 16 Eylül 2022’de ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alınması sonrası ölmesi üzerine patlak veren ve çok sayıda eylemcinin öldürüldüğü, gözaltına alındığı ve bazılarının idam edildiÄŸi protestolardaki sert tavrıyla tepki çekti.
Reisi, destekçilerinin gözündeyse, bölgedeki Amerikan ve Ä°srail politikalarına karşı ‘direniÅŸ ekseni’nin önde gelen aktörlerinden biriydi, Ä°ran’ın nükleer programı konusunda taviz vermemesi de taraftarlarından övgü toplamıştı.
Reisi 1960 yılında, Ä°ran’ın ikinci büyük kenti olan ve Åžiilerin kutsal saydığı MeÅŸhed’de doÄŸdu. Din görevlisi olan babası, Ä°brahim Reisi beÅŸ yaşındayken öldü. Reisi ise babasının izinden giderek, 15 yaşındayken kutsal Kum kentinde ilahiyat okumaya baÅŸladı.
HAMANEY’E 1980’LERDEN BERÄ° YAKIN
Öğrencilik yıllarında, Batı destekli Åžah yönetimine karşı kitlesel protestolara katıldı. Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin liderliÄŸindeki 1979 Ä°ran Ä°slam Devrimi’nin Åžah yönetimini devirmesi sonrasında ise yargıda görev yapmaya baÅŸladı. ÇeÅŸitli kentlerde savcılık yaparken, bir yandan da 1981’de cumhurbaÅŸkanı seçilen Ayetullah Ali Hamaney tarafından eÄŸitiliyordu.
‘ÖLÃœM KOMÄ°TESÄ°’ DÖNEMÄ° UNUTULMADI
Reisi, daha 25 yaşındayken Tahran’da savcı yardımcılığına getirildi. Bu pozisyondayken, 1988 yılında kurulan ve sonradan ‘Ölüm Komitesi’ olarak anılacak gizli mahkemelerdeki dört yargıçtan biri oldu. Söz konusu mahkemelerde siyasi faaliyetleri nedeniyle zaten cezaevinde bulunan binlerce siyasi hükümlü yeniden yargılandı ve idam cezasına çarptırıldı. Bu kiÅŸilerin büyük çoÄŸunluÄŸu, solcu Halkın Mücahitleri Örgütü’ne üyeydi.
Ä°nsan hakları grupları, yaklaşık 5 bin kadın ve erkeÄŸin idam edilip isimsiz toplu mezarlara gömülmesindeki sorumluluÄŸu gerekçesiyle, Reisi’den eleÅŸtirilerini hiç esirgemedi. Reisi ise bu idam cezalarındaki rolünü hiçbir zaman kabul etmedi. Bununla birlikte, söz konusu idamların, Ayetullah Humeyni’nin bir fetvasına dayanmaları gerekçesiyle meÅŸru olduÄŸunu savundu.
Reisi sonrasında, devlet makamlarında hızla yükseldi. 1989-1994 arasında Tahran BaÅŸsavcılığı görevinde bulundu. 1994’te Devlet Denetleme Kurumu BaÅŸkanlığı’na atandı, bu görevde 10 yıl kaldı. 2004’e gelindiÄŸinde ise Yargı Erki BaÅŸkanı Birinci Yardımcılığı görevine atandı. 2014’te Ä°ran Genel BaÅŸsavcılığı’na atandı. 2016’daysa, Hamaney tarafından, Ä°ran’ın en önemli ve varlıklı kuruluÅŸlarından biri olan Ä°mam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfı BaÅŸkanlığı’na getirildi.
2017 SEÇİMLERÄ°NÄ° RUHANÄ°’YE KARÅžI KAYBETTÄ°
Reisi, cumhurbaÅŸkanlığına ilk kez 2017’de aday oldu. Bu seçimleri, ilk turda yüzde 57 oranında oy alan mevcut cumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani kazandı, ikinci olan Reisi’nin oranı yüzde 38’de kaldı.
Seçim yenilgisi, Reisi’nin imajını zedelemedi. Hamaney kendisini Mart 2019’da, ülkenin en güçlü pozisyonlarından biri olan Yargı Erki BaÅŸkanlığı’na getirildi. Reisi bu görevdeyken, eski Yargı Erki BaÅŸkanı Ayetullah Amuli Sadık Laricani’nin dönemiyle ilgili üst düzey yargı yetkililerine yönelik “yargıda yolsuzluk” soruÅŸturmalarını baÅŸlattı; görev süresi boyunca sık sık ülkenin en büyük sorunlarından sayılan yolsuzlukların üzerine gitme vurgusu yaptı. 2021 seçimlerinde de kampanyasını, yolsuzluk karşıtlığı üzerine kurdu.
Yargı Erki BaÅŸkanlığı sürecinde, uyuÅŸturucu baÄŸlantılı suçlara idam cezası verilmesi ve bu cezaların infaz edilmesi konusunda reformlar yaparak öldürülen mahkum sayısını azalttı. Ancak özellikle de Kürt kadın Jîna Mahsa Amini’nin 16 Eylül 2022’de ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alınması sonrası ölmesi üzerine patlak veren protestolarda eylemcilere verilen idam cezalarının baÅŸ sorumlularından biri olarak görüldü.
ABD’NÄ°N YAPTIRIM LÄ°STESÄ°NDE
ABD’nin eski baÅŸkanı Donald Trump, siyasi tutukluların idam edilmesinde ve 2009’daki seçimlerden sonra protestoların bastırılmasında oynadığı rol gerekçesiyle Kasım 2019’da, Reisi’yi yaptırım listesine aldı.
Reisi’nin özel hayatıyla ilgili ise çok fazla ÅŸey bilinmiyor. EÅŸi Cemile Reisi, Tahran’daki Åžehit BeheÅŸti Ãœniversitesi’nde ders veriyor. Çiftin iki yetiÅŸkin kızı var. Aynı zamanda, Reisi’nin kayınpederinin MeÅŸhed’de sertlik yanlısı tavrı ile tanınan din görevlisi Ayetullah Ahmed Alamolhoda olduÄŸu biliniyor.
MUHALÄ°FLER TARAFINDAN “KATLÄ°AM AYETULLAHI” OLARAK ADLANDIRILIYORÂ
Ä°brahim Reisi, Ä°ran devrim lideri Humeyni’nin talimatıyla 1988 yılında hapisteki rejim muhaliflerinin idam kararını veren komitede yer aldı.
Rejim muhalifleri tarafından “ölüm komitesi” olarak adlandırılan 4 kiÅŸilik heyette yer alan Reisi, muhaliflerce “katliam ayetullahı” olarak adlandırılıyor. O dönem yaklaşık 3 bin kiÅŸinin idam edildiÄŸi öne sürülüyor.
Humeyni’nin ölümü sonrası Hamaney döneminde devlet makamlarında hızla yükseldiÄŸi gözlenen Reisi, 1989-1994 yıllarında Tahran BaÅŸsavcılığı görevinde bulundu. 1994 yılında Devlet Denetleme Kurumu BaÅŸkanlığına atanan Reisi, 10 yıl boyunca bu görevde kaldı.
Reisi, daha sonra 2004’te Yargı Erki BaÅŸkanı Birinci Yardımcılığı görevine atandı. 2014 yılında Ä°ran Genel BaÅŸsavcılığı görevine atanan Reisi, 2016 yılında yine Hamaney tarafından MeÅŸhed kentindeki Ä°mam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfı BaÅŸkanlığına getirildi.
Ãœlkede 19 Mayıs 2017’de yapılan cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde aday olan Reisi, dönemin CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani’ye karşı seçimleri kaybetti.
Reisi, kendisinden önceki Yargı Erki BaÅŸkanı Ayetullah Amuli Sadık Laricani’nin, Hamaney tarafından görevden alınarak Düzenin Maslahatını TeÅŸhis Konseyi baÅŸkanlığına atanmasının ardından Mart 2019’da boÅŸalan Yargı Erki BaÅŸkanlığı’na getirildi.
2021’DEN BERÄ° CUMHURBAÅžKANI GÖREVÄ°NDEÂ
Laricani’nin görev yaptığı dönemle ilgili üst düzey yargı yetkililerine yönelik “yargıda yolsuzluk” soruÅŸturmalarını baÅŸlatan Reisi, görev yaptığı süre boyunca sık sık ülkenin en büyük sorunlarından sayılan yolsuzlukların üzerine gitme vurgusu yaptı.
Siyasi tutukluların idam edilmesinde ve 2009’daki sosyal çalkantıların bastırılmasında oynadığı rol nedeniyle Kasım 2019’da ABD tarafından yaptırım listesine alınan Reisi, idamlarda oynadığı rol hakkında kamuoyunun önünde hiçbir açıklama yapmadı.
2021’de gerçekleÅŸtirilen seçimlerde ise Ä°ran CumhurbaÅŸkanı oldu.
Ä°RAN DIŞİŞLERÄ° BAKANI HÃœSEYÄ°N EMÄ°R ABDULLAHÄ°YAN KÄ°MDÄ°R? Â
Hüseyin Emir Abdullahiyan, 1964 yılında Ä°ran’ın Simnan eyaletine baÄŸlı Damgan kentinde doÄŸdu.
1991 yılında Tahran Ãœniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümü’nden mezun olan ve Farsça, Arapça ile Ä°ngilizce bilen Abdullahiyan, eski CumhurbaÅŸkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde bir süre Bahreyn Büyükelçisi olarak görev yaptı.
Daha sonra Ahmedinejad ve Hasan Ruhani dönemlerinde Arap ve Afrika Ä°ÅŸlerinden Sorumlu DışiÅŸleri Bakan Yardımcılığı yapan Abdullahiyan, 3 yıl yardımcılığını da yaptığı eski DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif sonrası AÄŸustos 2021’de DışiÅŸleri Bakanı oldu.
Abdullahiyan, DışiÅŸleri Bakanlığı görevinden önce, son olarak Meclis BaÅŸkanı Muhammed Bakır Kalibaf’ın Uluslararası Ä°liÅŸkilerden Sorumlu Özel Yardımcılığı görevini yürütüyordu.
Abdullahiyan’ın DışiÅŸleri Bakanlığı döneminde, Ä°ran, Tahran ile Riyad arasında yaÅŸanan gerginliÄŸin ardından 7 yıl sonra Suudi Arabistan ile Mart 2023’te diplomatik iliÅŸkilerin yeniden baÅŸlatılması ve büyükelçiliklerin karşılıklı olarak açılması konusunda anlaÅŸma saÄŸlandı.
CumhurbaÅŸkanı Birinci Yardımcısı geçici olarak görevi devralacakÂ
Ä°ran Anayasası’nın 131’inci maddesi, cumhurbaÅŸkanının ölümü halinde cumhurbaÅŸkanının seçilememesi hallerinde, ülke liderinin (Ali Hamaney) atamasıyla, birinci cumhurbaÅŸkanı yardımcısının cumhurbaÅŸkanının yetki ve sorumluluklarını devralmasını öngörüyor.
Meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurul, yani yasama, yürütme ve yargı başkanları, yeni bir cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içerisinde seçilmesi için süreci düzenlemekle yükümlü.