İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Barış Akademisyeni Fatma Gül Eryıldız Şenvardar’ı yeniden ihraç etti. Sanal medyada ihracı teşhir eden Şenvardar, Barış Akademisyeni olması hasebiyle ihraç edildiğini paylaştı. İlk önce KHK ile şimdi ise “KOD 42” öne sürülerek ihraç edildiğini belirten Şenvardar, İBB’ye tepki gösterdi.
İBB tarafından daha önce Barış Akademisyenleri Alçay Çelik Alkan ile Veysel Altıntaş’ı aynı gerekçelerle ihraç etmişti.
BARIŞ AKADEMİSYENLERİ
Barış Akademisyenleri, Türkiye’nin bölge kentlerinde başlayan “Öz Yönetim” ve “Özerklik” ilanları ardından başlattığı saldırıların durması için “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisi yayınladı. Çatışma, operasyon ve sokağa çıkma yasaklarının yanı sıra şiddetin son bulması için 11 Ocak 2016’da yapılan çağrı metnine 1128 akademisyen imza attı. Takip eden hafta içerisinde imzacı akademisyenlere destek olmak amacıyla gelen yeni imzalarla birlikte bildirinin nihai imzacı sayısı 2212’ye ulaştı. Aralarında Esra Mungan, Ahmet İnsel, Koray Çalışkan, Nazan Üstündağ, Gençay Gürsoy, Mehmet Efe Caman, Murat Paker, Noam Chomsky, David Harvey, Étienne Balibar, Judith Butler ve Immanuel Wallerstein’in de yer aldığı akademisyenler, “bir an önce çözüm” çağrısı yapan bildiri metnini Türkçe ve Kürtçe olmak üzere iki dilde hazırlandı.[1] Bildiri yayımlandıktan sonra 64. Türkiye Hükûmeti başta olmak üzere siyasi otoritelerin ve hükûmet destekçisi medyanın sert eleştirilerine maruz kaldı. İmzacı akademisyenlerin birçoğu hakkında adli soruşturma başlatılarak işlerine son verildi ve üç imzacı akademisyen tutuklandı. Daha sonradan çok sayıda imzacı, darbe sonrası tasfiyelerine dahil edilerek akademiden ihraç edildi.
KOD 42 NEDİR?
“İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.” (MA)