
Hiroşima saldırısının 77’inci yıl dönümü – AFP PHOTO / HIROSHIMA PEACE MEMORIAL MUSEUM
Japonya’nın Hiroşima kenti tam 77 yıl önce Amerikan ordusunun attığı atom bombasıyla tarihinin en unutulmaz acılarından birini yaşadı. 200 binden fazla kişinin hayatını kaybedip, yüz binlercesinin sakat kaldığı saldırının etkisi bugün hâlâ kendini hissettiriyor. Bugün hayatta olan binlerce hibakuşa felaketin unutulmaması için mücadele ediyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de aralarında olduğu yüzlerce kişi atom bombasının atıldığı günün yıl dönümünde Hiroşima Barış Parkı’nda düzenlenen anma töreninde bir araya geldi. Barışın sembolü 400 güvercin etkinlikte gökyüzüne salındı.
Anma töreninin gündeminde Ukrayna’daki savaş vardı. Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui barış deklarasyonunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i “kendi halkını savaş aracı olarak kullanmak ve başka bir ülkedeki masum sivillerin hayatlarını ve geçim kaynaklarını çalmakla” suçladı.
Matsui, dünyayı yıllar önce kendi kentini yok eden hataları tekrar etmemeye çağırarak Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının nükleer caydırıcılığa destek sağlanmasına yardımcı olduğunu söyledi.
Guterres ise gençleri hibakuşaların mücadelesine destek olmaya çağırdı: “Hibakuşaların başladığı işi bitirin. Mesajlarını ileriye taşıyın. Onların adı, onuru ve anısı için harekete geçmeliyiz.”
Hiroşima’da atom bombasından etkilenen ve mart ayı itibariyle hala hayatta olan 118 bin 935 kişiye “hibakuşa” deniyor.
Yaş ortalaması 84’ü aşan hibakuşalar hayatlarının belki de son demlerinde nükleer silahların yasaklanması için mücadeleye devam ediyor.