Van Geri Gönderme Merkezi’nde 17 yaşındaki Lütfullah Tacik’in, 27 Mayıs 2014’te polisler tarafından dövülerek öldürülmesine ilişkin açılan davanın 25’inci duruşması görüldü. Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Tacik’in aile avukatı Mahmut Kaçan katılırken, Tacik’in ölümüne sebep olan sanık polis S.O. ile “görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla yargılanan sanık polis H.Ö.Ö. ise duruşmaya katılmadı.
Duruşmada savunma yapan avukat Mahmut Kaçan, polislerin cezalandırılması gerektiğini söyledi.
BASİT YARALAMA!
Ardından karar veren mahkeme, polislerden S.O.’ya “basit yaralamadan” 5 ay hapis cezası vererek, cezayı erteledi. Diğer sanık polis memuru H.Ö.Ö’ye ise “görevi ihmal” suçundan beraat kararı verilerek dosya kapatıldı.
DAVANIN GEÇMİŞİ
17 yaşındaki Lütfullah Tacik, Iğdır’dan Türkiye’ye giriş yaparken 16 Mayıs 2014 tarihinde gözaltına alındı. Iğdır Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne götürüldükten sonra Van Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilen Tacik, 27 Mayıs 2014’te burada görevli polis S.O. tarafından dövülerek öldürüldü. Tacik’in ölümünün hemen ardından ifadeleri alınan tanıklar, polis S.O.’nun Tacik’e tokat attığını, polis H.Ö.Ö’nün de olay anında orada olduğunu anlatırken, polis memurları ise üzerlerine atılı suçlamayı kabul etmedi. Daha sonra polis S.O. açığa alındı.
İddianamede, polis S.O. hakkında “ölüme sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama” suçundan 16 yıl, polis H.Ö.Ö’ye ise, “görevi kötüye kullanmak” suçundan üç yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi. Yargılama süresinde her iki polis de görülen duruşmaların sadece birine SEGBİS’le katıldı.
GÖREVE İADE EDİLDİ
Polislerden S.O.’nun “açığa alınma kararının kaldırılması ve iptali” için Van 1. İdare Mahkemesi’nde açtığı davada mahkeme, S.O.’nun başvurusunu reddetti. Bunun üzerine S.O., karara itiraz ederek davayı Van Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Bölge İdare Mahkemesi de başvuruyu reddetti. Ancak bu karara rağmen İçişleri Bakanlığı S.O.’yu görevine iade ederek, Dersim’de görevlendirdi.
ÇELİŞKİLER
Davada son olarak Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi, TÜBİTAK, Jandarma Kriminal İnceleme Laboratuvarı ve Geri Gönderme Merkezi’nin kameralarının teknik altyapısını kontrol eden şirketten kamera kayıtları ile ilgili rapor talep etti. Yaklaşık bir yıl sonra istenen belgeler mahkemeye sunuldu. TÜBİTAK, Jandarma ve Kamera Şirketi’nin gönderdiği üç raporda da çelişkili ifadeler yer aldı. Kamera Şirketi, Geri Gönderme Merkezi’nde sadece bir kameranın kayıt yapmadığını söylerken, jandarma raporunda ise olay günü hiçbir kameranın kayıt yapmadığı ifade edildi.
GÖRÜNTÜLERE ULAŞILAMADI
Son olarak rapor gönderen TÜBİTAK, olay gününe ait kayıtların olmadığını, kayıtlarına ulaşılamadığından dolayı kullanıcı müdahalesi olup olmadığı konusunda bir tespit veya değerlendirme yapamayacaklarını belirtti. (MA)