Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Yargı Reformu” tartışılırken Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile Türk Ceza Kanununda (TCK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi. Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Mahkemeler örgüt üyeliği tespitini, ‘kanunilik’ unsuru sağlanamadığından, pratikte keyfi ve kötü niyetli bir şekilde uygulayabilmektedir” dedi.
TMK’nin 2, 4 ve 7. Maddelerini incelendiğinde hangi davranışın suç olarak düzenlendiğinin yazılmadığının belirtildiği önerge gerekçesinde, “Eğer bir suç tipinde fiil açıkça düzenlenmeyip de hakimin yorumuyla ancak bir fiilin terör tanımına girip girmediği anlaşıyorsa bu tipik kanunsuz suç ve ceza olmaz kanunilik ilkesinin ihlalidir. Terörle Mücadele Kanununu açıp okuduğumuzda hiçbir yerinde herhangi bir fiil açıkça suç olarak düzenlenmemiştir” denildi.
YASADAN ÇIKARTILMALI
Gerekçede, şu öneriler yer aldı: “Terörle Mücadele Kanunun 4. maddesinin ifade özgürlüğü ile ilgisi doğruda bulunan TCK 213, 214, 215, 300, 318, 319. maddeler yasadan çıkarılmalıdır. Terörle Mücadele Kanunun 6/2 maddesi ifade özgürlüğüne aykırı ve belirli olmayıp, soyuttur. Bu sebeple kaldırılması gerekmektedir.
Terörle Mücadele Kanunun 7 maddesi ifade özgürlüğü başta olmak üzere hak ve hürriyetleri sınırlamakta ve kamu vicdanını yaralayan kararlara sebebiyet vermektedir. Bu sebeple kaldırılması özgür düşüncenin hakimiyeti için önemlidir.
Terörle Mücadele Kanunu madde 19’da ödüllendirme maddesi tamamıyla iftira, komplo, kendini aklama adına insanları yakma, ispiyoncu bir millet oluşturma, muhaberat devleti yapma, keyfi para dağıtma, insanları kandırma vb nedenlerle getirilen bir madde olduğundan kanundan çıkartılmalıdır. Zaten kanunlarda ajan, istihbarat ve diğer önleyici ve idareci düzenlemeleri vardır, ayrıca herhangi bir örgütün çözülmesine yardımcı olana da ceza indirimi vardır. Bu madde ne yazık ki kötü niyete imkân verebilecek bir maddedir.”
TMK KANUNİ UNSUR TAŞIMIYOR
AİHM’e yapılan başvurularda TMK “kanunilik” unsurunu taşımadığı yönündeki Türkiye eleştirilerine de dikkati çeken Gergerlioğlu, şunları belirtti: ”Mahkemeler örgüt üyeliği tespitini, ‘kanunilik’ unsuru sağlanamadığından, pratikte keyfi ve kötü niyetli bir şekilde uygulayabilmektedir. Bu nedenle Venedik Komisyonu TCK 314/2. maddeye kaynaklık eden 220. maddenin 6 ve 7. fıkralarının yürürlükten kaldırılmasını tavsiye etmiştir.”
MADDELER
Gergerioğlu, TMK’de değiştirmesi gerek maddeleri ise şöyle sıraladı:
“MADDE 1– 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “veya amaçlanan suçu işlemese dahi örgütlerin mensubu olan” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
MADDE 2– 3713 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “213, 214, 215,” ile “300,” ibareleri madde metninden çıkarılmış; bentte yer alan “, 317, 318 ve 319 uncu maddeleri ile” ibaresi “ ve 317 nci maddeleri ile” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3– 3713 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 4– 3713 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi ile maddenin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 5– 3713 sayılı Kanunun 19 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 6– 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 220 nci maddesinin altıncı ve yedinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 7– Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 8– Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.”