Tek kişinin başlattığı protesto eylemleri kısa sürede başka insanların da dikkatini çekerek daha büyük kitlelerin toplanmasını sağlıyor.
Bunun son örneÄŸi Ordu’nun Fatsa ilçesinde yaÅŸandı. Aktivist Onur Güngör’ün siyanür ile altın aranmasına ve altın madenine karşı baÅŸlattığı yalın ayak kitap okuma eylemi her geçen gün büyüyor.
Fatsa’da toplanan kalabalık bir grup, siyanürlü altın madenini yalınayak veya ayakkabılı kitap okuyarak protesto ediyor.
OLAYIN GEÇMİŞİ
SRK Danışmanlık ve Mühendislik tarafından Ordu’nun Fatsa ilçesinde faaliyette bulunan Altıntepe Altın Madeni Açık Ocak İşletmesi ve Yığın Liçi Tesisi Kapasite Artışı, Sülfürlü Cevher Zenginleştirme Tesisi’nin kapasite arttırımı ile ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değeri (ÇED) Raporu askıya çıkmıştı.
EKONOMİK ETKİLER FAZLA GÖSTERİLDİ
Askıya çıkan ÇED Raporu’nda, siyanürle altın arama faaliyeti yürütülecek olan maden sahalarında çevreye zarar verilmeyeceği aksine saha genişletme çalışmasıyla bölgedeki işsizliğin azaltılmasında katkı yaratılması beklenildiği, istihdama bağlı olarak artacak gelirle ise eğitim, sağlık, altyapı gibi sosyal alt yapının gelişmesine doğrudan katkıda bulunacağı belirtilmişti.
TEMA’DAN VÄ°DEO
Bu rapora tepkiler gecikmemiş ve Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), ÇED’in olumlu raporuna tepki gösteren bir video yayınlayarak Fatsa’daki altın madenlerinin beş yılda yarattığı zararı herkese göstermişti.
Altın madeni hakkında Fatsalıların anlatacakları var!
Altın madeni sadece 5 yılda, Fatsa’da geri dönülmez kayıplara neden oldu.#altındaölümvar pic.twitter.com/sSNcDr6gd6— TEMA Vakfı (@temavakfi) September 14, 2020