İran’da tutuklu bulunan Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları savunucusu Narges Muhammedi’nin ailesi başörtüsü takmayı reddettiği için hastaneye sevkine izin verilmediğini açıkladı. Başkent Tahran’daki Evin Cezaevi’nde tutulan 51 yaşındaki Muhammedi’nin kalp sorunu nedeniyle hastanede tedavi görmesi gerektiği aktarıldı. Yazılı bir açıklama yapan Muhammedi’nin ailesi, “Cezaevi yönetimi, tutukluların hastaneye sevk edilmesi için başörtüsü takmalarının zorunlu olduğunu söyledi” ifadelerini kullandı.
‘ACİLEN ANJİYO OLMASI GEREKİYOR’
Ailesi, Muhammedi’nin hayatının risk altında olduğunu belirtirken, Tahran’daki yetkililerden resmi bir açıklama gelmedi.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan ailesi, cezaevi yönetiminin başörtüsü olmadan revire gitmesine bile izin vermemesinin ardından cezaevine giden bir sağlık ekibinin ekokardiyogram yaptığını, bunun sonucunda iki damarının ciddi ölçüde tıkalı olduğunun tespit edildiğini aktardı. Muhammedi’nin acilen anjiyo olması gerektiğini belirten ailesi, “Zorla başörtüsü giydirmeye çalışmalarına karşı çıkıyor. İki gündür cezaevinde bir grup kadın, onun hastaneye götürülmesi için aralıksız protesto yapıyor” ifadelerini kullandı.
BAŞÖRTÜSÜ TAKMAYACAĞINI AÇIKLAMIŞTI
Eylül 2022’de Jina Mahsa Amini’nin başörtüsünü kurallara uygun takmadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra katledilmesinin ardından başlayan protestolar sırasında Muhammedi bir daha hiçbir koşul altında başörtüsü takmayacağını açıklamıştı.
NARGES MUHAMMEDİ KİMDİR?
İran’da aktivist kimliğiyle ön plana çıkan İnsan Hakları Savunucuları Merkezi Başkan Yardımcısı Narges Muhammedi, Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi ile kadın haklarıyla ilgili gerçekleştirdiği çalışmalarıyla tanınıyor.
Muhammedi, “ulusal güvenliğe karşı eylemde bulunmak ve rejime karşı propaganda” gibi suçlamalarla ilk olarak Eylül 2011’de 6 yıl hapse mahkum edilmişti.
“Rejime karşı propaganda” ve “yetkililere karşı iftira” ile suçlanan Muhammedi, İran’da toplamda 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılmıştı. Muhammedi, cezaevinde de ciddi sağlık sorunları geçirmişti.
Halen cezaevinde bulunan Muhammedi, özellikle son aylarda İran’daki cezaevleri ve gözaltı merkezlerinin durumu ile mahkum ve tutuklulara yönelik şiddete ilişkin cezaevinden çok sayıda mektup göndermiş ve bu mektuplar, BBC gibi uluslararası medya kuruluşlarında yayımlanmıştı.