Olaylara karışan herkesten şikayetçi olduğunu belirten Tarsus İlçe Emniyet Müdürü Çelik, iddianame kapsamında ismi okunanlardan hiçbirinin bu olaylarla ilgili aklında kalan bir eyleme rastlamadığını söyledi.
Kobani Davası’nda mağdur sıfatıyla ifadesi alınan dönemin Tarsus İlçe Emniyet Müdürü Haydar Çelik, 4 Ekim 2014’te HDP başkanının yanlarına gelip olayları yatıştırmaya yardımcı olmaya çalıştığını belirtti.
IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları karşısında 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 22’si tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası’nın 8’inci duruşması 30 Aralık’ta tamamlandı.
Duruşmalarda avukatlar, istinabe yoluyla farklı mahkemelerde müşteki ve mağdurlardan alınan ifadelerin tamamının dosyaya sunulmasını talep etti. Avukatların talebini kabul eden mahkeme, oluşturduğu ara kararında çok sayıda müşteki ve mağdur ifadesine geniş yer verdi.
Mezopotamya Ajansı’ndan Zemo Ağgöz’ün haberine göre, mağdur sıfatıyla ifadesi alınan dönemin Tarsus İlçe Emniyet Müdürü Haydar Çelik’in sözleri, duruşma boyunca siyasetçilerin ve avukatların, “Olaylar yatışsın diye HDP’li yetkililer defalarca devlet yetkilileriyle görüştüler, olayların sona ermesi için çabaladılar” ifadelerini doğruladı.
NASIL YARALANDIĞINI ANLATTI
Çelik ifadesinde, olayların Tarsus İlçe Emniyet Müdür’üyken yaşandığını belirterek, 4 Ekim 2014’te MUSTAZAF-DER’e yapılan saldırıya müdahale ettiklerini belirtti. Çelik, 8 Ekim’de ise odasında Tarsuslu bir STK yetkilisini beklerken anons geçildiğini ve görüşmesini iptal ederek olay yerine gittiğini ifade ederek, “Ben birimleri koordine ettim, o esnada Barbaros Mahallesi’nde sokağın başında uzun namlulu tüfek ile birinin bana nişan aldığını gördüm, kenara çekilmeye çalışırken adam ateş ederek beni kolumdan vurdu, ayrıca yolun karşısında bulunan bir vatandaş boğazından, bir vatandaş da karnından aynı şahıs tarafından vuruldu. Bu vatandaşlar olayı seyreden vatandaşlarmış. Bu olayın faili Muhammet Şirvan Kaya isimli şahıs daha sonra yakalandı” dedi.
‘HDP’Lİ BAŞKAN BİZİMLE GÖRÜŞTÜ’
Çelik, 4 Ekim’de HÜDAPAR ve HDP’den yetkililerin gelip kendileriyle görüştüğünü belirterek, “Her iki taraftan yani HÜDAPAR başkanı ve HDP başkanı gelip olayları yatıştırmaya yardımcı olmaya çalıştılar. Ancak 8 Ekim’de HDP’nin başkanına ulaşmaya çalışmamıza rağmen ulaşamadık” dedi.
‘EYLEMLERİNE RASTLAMADIM’
Yaralandığından dolayı ameliyat olduğunu belirten Çelik, “Yüzde 60’a 40 oranın da bileğimde engel kaldı” dedi. Olaylara karışan herkesten şikayetçi olduğunu belirten Çelik, iddianame kapsamında ismi okunanlardan hiçbirinin bu olaylarla ilgili aklında kalan bir eyleme rastlamadığını söyledi. Çelik, “Olaylarda doğrudan yer alan kişiler hakkında gerekli işlemleri yapmıştık, ancak bu listede o isimlere rastlamadım. Davaya katılma talebim vardır” ifadelerini kullandı.
İKRAM PARASINI İSTEDİ
Çelik’in dikkat çeken ifadelerinden “uğradığı” zarara ilişkin talebi oldu. Çelik, “Bu olaylar dolayısıyla 6 ay kadar evde kalıp ziyarete gelenler için ikramda bulunmak üzere akrabamdan 10 bin TL borç almak zorunda kaldım. Bu yüzden olaylardan ötürü 10 bin TL maddi zararım vardır ve bu zararımın giderilmesini talep ederim” şeklinde konuştu.