Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mayıs ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ve Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Sedat Yılmaz’ın tutuklanmasına dikkat çekilen raporda, “Dünya basın tarihi açısından, akademilerde tez konusu olacak bu ironik mesele için o gün sözümüz ve manşetimiz şuydu: ‘3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde iki gazetecinin eline kelepçe takıldı. Bunu da unutmayacağız…” denildi.
‘TOPLUMUN HABER ALMA HAKKI ENGELLENİYOR’
Uzun bir süredir toplumun her alanında kendini iyiden iyiye hissettiren iktidar baskısının had safhada olunduğu belirtilen raporda, ekonominin, siyasetin, özgürlüklerin bir bütün olarak hayatın tıkanma noktasında olduğu bir süreçte Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine gidildiği hatırlatıldı. Raporda, “Gazetecililer ve basın meslek örgütleri için iktidarda hangi siyasi partinin olduğundan çok, söz konusu partinin bu noktada hak ve özgürlüklere açtığı alan bizler açısında önemli olan. Sözümüzü, eleştirimizi, sesimizi yükselttiğimizi asıl alan da bu, hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı, basın ve ifade özgürlüğünün baskılandığı, toplumun haber alma hakkının engellendiği çok uzun bir süreç yaşıyoruz” ifadelerine yer verildi.
‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜNDE KELEPÇE…’
Raporun devamında şunlara değinildi: “Bizler için temel amaç, bu konularda mücadele etmek, evrensel standartla bir basın özgürlüğü karnesine sahip olmak ve gazetecilerin işlerini hiçbir kaygıya kapılmadan yapabilecekleri alanlar açmak. Bütün dünyada kabul görmüş ve o gün gazetecilerin ve toplumun bilgiye ulaşma özgürlüğünü kutlayacağı gün olan 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde derneğimizin eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ve Mezopotamya Ajansı Editörü Sedat Yılmaz’ın bileklerine kelepçe vuruldu. Dünya basın tarihi açısından, akademilerde tez konusu olacak bu ironik mesele için o gün sözümüz ve manşetimiz şuydu: ‘3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde iki gazetecinin eline kelepçe takıldı. Bunu da unutmayacağız.’
Dünya basın özgürlüğü endekslerinde gerileyen değil, bunun aksini yaşayan bir ülke olmak, hakikati görmezden gelerek örtbas eden bir yayıncılık değil tam aksine şartlar ne olursa olsun o hakikati gün yüzüne çıkaran bir yayıncılıkta ısrar anlayışını hakim kılmak en büyük hedefimiz. Mücadelemiz bunun için oldu bundan sonra da bunun için olacak.”
Mayıs ayı raporuna yansıyan ihlaller şöyle sıralandı:
Yaşam hakkına yönelik ihlaller
* Saldırıya uğrayan gazeteciler: 8
* Evine baskın düzenlenen gazeteciler: 6
* Gözaltına alınan gazeteciler: 9
* Tutuklanan gazeteciler: 3
* Kötü muameleye maruz kalan gazeteciler: 4
* Tehdit edilen gazeteciler: 4
* Haber takibi engellenen gazeteciler: 11
* Hapishanelerde gazetecilere yönelik ihlaller: 4
Düşünce ve ifade özgürlüğü ihlalleri
* Hakkında soruşturma açılan gazeteciler: 9
* Hakkında dava açılan gazeteciler: 1
* Ceza alan gazeteciler: 8
* Yargılaması devam eden gazeteciler : 71, dosya sayısı 42
* Tutuklu gazeteci sayısı (01 haziran 2023 itibariyle): 79
İnternet medyasına yönelik erişim engelleri
* Kapatılan internet sitesi: 29
* Erişim engeli getirilen haberler: 545
* Erişim engeli getirilen sosyal medya içeriği:18
(Yeni Yaşam)