Ä°srail’in Gazze Savaşı’nın OrtadoÄŸu’yu hallaç pamuÄŸu gibi attığı dönemde, ABD’nin Foreign Policy dergisinde Charles Lister, ABD merkezli OrtadoÄŸu haber sitesi Al Monitor’da Amberin Zaman imzalı makalelerde, ‘Biden yönetiminin Suriye’den çekilmeyi deÄŸerlendirdiÄŸi’ iddiasına yer verildi.
‘SURÄ°YE POLÄ°TÄ°KASINI GÖZDEN GEÇİRME SÃœRECÄ°’
Amberin Zaman, haberini, Al-Monitor’a adlarının belirtilmemesi kaydıyla konuÅŸan müzakereler hakkında bilgi sahibi, iyi konumlanmış kaynaklara dayandırdığını yazdı. Habere göre ABD DışiÅŸleri Bakanlığı’nda Washington’ın Suriye politikası hakkında NATO müttefiki Türkiye’nin katkılarından da yararlanılarak yenilenen gözden geçirme süreci yürütülürken, Pentagon, IŞİD’e karşı savaÅŸta Suriye’deki müttefiki Kürtlere BeÅŸar Esad yönetimiyle ortaklık yapmalarına yönelik plan sundu.
‘AMAÇ SDG’YÄ° KORUMAK’
Haberde şöyle denildi:
“Önerilen stratejinin ana hatlarının, Savunma Bakanlığı Kurumlararası Politika Komisyonu’nun talebi üzerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından düzenlenen ve DışiÅŸleri Bakanlığı, CIA ve diÄŸer ilgili paydaÅŸların temsilcilerini bir araya getiren 18 Ocak tarihli alt düzey ya da masa memuru düzeyinde toplantıda ele alındığını, kaynaklar doÄŸruladı.”
“Kaynaklar, Pentagon’un teklifinin içeriÄŸi hakkında ayrıntılı bilgi vermedi, sadece orta ve uzun vadede IŞİD’e karşı savaÅŸta Kürtlerin liderliÄŸindeki Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) ‘korumayı’ amaçladığını belirtti.”
In fact, they’ve already begun drawing up options, as my colleague @amberinzaman reported exclusively this week @AlMonitor:
‘Pentagon floats plan for its Syrian Kurd allies to partner with Assad against ISIS’https://t.co/BZI9MIBKDx
— Jared Szuba (@JM_Szuba) January 25, 2024
‘ÇEKÄ°LME ACÄ°L DEĞİLSE DE KAÇINILMAZ’
Habere göre kaynakların hakkında yorum yapmaktan kaçındığı ‘odadaki fil’, “toplantının Suriye’nin kuzeydoÄŸusunda konuÅŸlu yaklaşık 900 ABD Özel Kuvvetleri askerinin nihai geri çekilmesinin iÅŸareti mi olduÄŸu meselesi”.
“Bir yandan Biden yönetimi, SDG liderleriyle hem kamuoyu önünde hem de özel görüşmelerde böyle bir durumun gündemde olmadığını defalarca belirtirken, diÄŸer yandan ABD DışiÅŸleri Bakanlığı, Suriye politikasını yeniden gözden geçiriyor. Analistler, Hamas’ın 7 Ekim’de Ä°srail’e saldırmasının ardından, Ä°ran destekli güçler ile ABD arasında artan gerilimin ortasında, çekilmenin yakın olmasa da kaçınılmaz olabileceÄŸine dair iÅŸaretlerin arttığını söylüyor.”
‘ABD BÄ°RLÄ°KLERÄ°NÄ°N SURÄ°YE’DEN ÇEKÄ°LMESÄ° CÄ°DDÄ° ENDÄ°ÅžE KAYNAÄžI’
OrtadoÄŸu Enstitüsü’nün Suriye, Terörle Mücadele ve Aşırıcılık programlarının yöneticisi Charles Lister’ın makalesinde de “…OrtadoÄŸu’daki gerilim ve düşmanlıklar en yüksek seviyeye ulaÅŸtı. Böylesine karmaşık bir bölgesel kriz yaÅŸanırken, Biden yönetiminin bölgedeki askeri önceliklerini yeniden gözden geçirmesi sürpriz olmamalı. Ancak bunun ABD birliklerinin Suriye’den tamamen çekilmesini gerektirebilecek olması, ciddi endiÅŸe kaynağı” denilerek şöyle devam edildi:
“Suriye’yi terk etme konusunda henüz kesin bir karar alınmamakla birlikte Savunma ve DışiÅŸleri Bakanlıklarından 4 kaynak, Beyaz Saray’ın artık gereksiz olarak algıladığı bir misyonu sürdürmeye yatırım yapmadığını söyledi. Geri çekilmenin nasıl ve ne zaman gerçekleÅŸebileceÄŸini belirlemek için ÅŸu anda aktif iç tartışmalar sürüyor.”
As the #MiddleEast spirals into crisis, the U.S. has begun considering a military withdrawal from #Syria, which for #ISIS would be a gift on a golden platter.
Multiple USG officials tell me the writing is on the wall.
NEW from me, in @ForeignPolicy:https://t.co/I5KieDgiXR
— Charles Lister (@Charles_Lister) January 24, 2024
‘IRAK’TAN ÇEKÄ°LME, IRAK KÃœRDÄ°STANI’NA KAYMA’
“Geri çekilmenin Suriye’deki çözülmemiÅŸ ve son derece deÄŸiÅŸken kriz üzerindeki ABD ve müttefik nüfuzunda felaket etkisi yaratacağı gibi IŞİD’e de hediye olacağı” görüşü savunulan makalede, bunu desteklemeye yönelik iddialara yer verildi. “ABD güçlerinin birleÅŸtiriciliÄŸi ortadan kalkarsa, IŞİD’in Suriye’de kaydadeÄŸer canlanması ve bunun Irak’a istikrarsızlaÅŸtırıcı yayılması garanti” manzarası çizilerek Irak’a gelindi:
“ABD liderliÄŸindeki İŞİD karşıtı koalisyonun genel merkezi Irak topraklarında olduÄŸundan, Irak pek çok açıdan kilit önemde. Ancak Ä°ran’ın vekil güçleri ile Irak’taki ABD güçleri arasındaki benzeri görülmemiÅŸ düşmanlıklar, ABD’nin BaÄŸdat’ta misilleme saldırıları, Irak topraklarındaki ABD birliklerini hedef alan Ä°ran yapımı balistik füzeler eÅŸliÄŸinde, Irak siyasi sisteminde ABD askerlerinin çekilmesine yönelik baskı hızla artıyor. Irak BaÅŸbakanı Muhammed Åžiya es Sudani, ABD’nin çekilmesi için açıkça baskı yaparken, ABD ordusunun Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi’ndeki varlığıyla İŞİD karşıtı operasyonlarını komÅŸu Suriye’de de sürebileceÄŸine dair bazı umutlar var. Bu, Ä°ran’ın vekil güçlerinin son haftalarda neden Erbil Uluslararası Havalimanı’nda konuÅŸlu ABD güçlerini bu kadar sık hedef aldığını açıklayabilir.”
BARZANÄ°-SDG GERÄ°LÄ°MÄ° NE OLACAK?
“Ancak IŞİD karşıtı koordinasyonun BaÄŸdat’tan Erbil’e kaydırılması kendi komplikasyonlarını da beraberinde getirecek: Mesut Barzani’nin bölgesel hükümeti ile KuzeydoÄŸu Suriye’deki PKK baÄŸlantılı SDG yönetimi arasında Kürtlerarası gerilimleri keskinleÅŸtirecek ve muhtemelen istenmeyen Türkiye müdahalesini tetikleyecek. Irak’ta zafer duygusuyla cesaretlenen Ä°ran ile vekilleri, bu senaryoda şüphesiz Suriye’deki ABD birliklerine yönelik saldırılarını keskinleÅŸtirecek ve onların da geri çekilmesini isteyecek.”
‘AKTÄ°F OLARAK DEÄžERLENDÄ°RÄ°LÄ°YOR…’
“Her halükarda 7 Ekim’den beri yaÅŸanan olayların ABD’nin KuzeydoÄŸu Suriye’deki konuÅŸlanmasını yıpranmış bir duruma soktuÄŸu, dolayısıyla son zamanlarda Suriye’den çekilme konusunda iç deÄŸerlendirmeler yapıldığını” aktaran makalede ‘Amerikan dış politika çevrelerinde kaçınılmaz kabul edilen çekilmenin Suriye’deki Kürtlere etkisiyle’ ilgili ÅŸu öngörüde bulunuldu:
“2021’de Afganistan’dan aceleyle ayrılmanın feci sonuçları ve bu yıl içinde yaklaÅŸan ABD seçimleri göz önüne alındığında, Biden yönetiminin Suriye’den çekilmeyi neden düşündüğünü anlamak zor. Böyle bir geri çekilme, nasıl yapılırsa yapılsın, kaosu tetikleyecek ve terör tehditlerinde hızlı artışa yol açacak. Ancak aktif olarak deÄŸerlendirildiÄŸi ve nihai bir kaçınılmazlık olarak kabul edildiÄŸine dair politika çevrelerindeki net hissiyatı inkar etmek mümkün deÄŸil.”
‘ÅžAM VE ANKARA, SDG’YÄ° ORTADAN KALDIRIR’
“ABD hükümetindeki bazı yetkililer, ABD’nin çekilmesinin yolunu açacak ÅŸekilde IŞİD’e karşı koymak için SDG ile Suriye rejimi arasında iÅŸbirliÄŸine dayalı bir düzenleme yapılmasını teklif ediyor. Bu, IŞİD için olaÄŸanüstü bir nimet olmanın yanı sıra kendi koÅŸullarında imkansızdır. SDG’nin bir kısmının Esad rejimiyle periyodik temasları olabilir, ancak ikisi doÄŸal müttefik olmaktan uzak. Rejim, SDG’nin varlığını sürdürmesine asla izin vermeyecek ve Türkiye, geride kalanları öldürmek için mümkün olan her ÅŸeyi yapacaktır.”
MSB: RESMİ AÇIKLAMAYI BEKLEMEK LAZIM
ABD’nin Suriye’den çekilmeyi planladığına dair bu iddialar, Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler Müşaviri TuÄŸamiral Zeki Aktürk’e de soruldu. Aktürk, “Bu konuda resmi açıklamaları beklemek lazım. Resmi açıklamayı ve uygulamayı görmeden bu tarz haberlere ihtiyatla yaklaşılması gerekiyor. Biz savunma ve güvenlik konularında bölgemizdeki her türlü geliÅŸmeyi yakından takip ediyoruz” dedi.
(Al Monitor, Foreign Policy, Artı Gerçek)