Manisa Akhisar T Tipi Cezaevi’nde tutulan Hesekê doğumlu 58 yaşındaki Abdulmenaf Osman, 30 yıl 6 ay sonra tahliye edildi. 28 yaşında tutuklanan Osman, 58 yaşında cezaevinden çıktı fakat şimdi de sınır dışı tehdidiyle karşı karşıya.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; Abdulmenaf Osman, tahliye edildiği günden bu yana Edirne Geri Gönderme Merkezi’nde tutuluyor. Osman’ın avukatları, sınır dışı edilme kararına karşı Manisa 1’inci İdare Mahkemesi’ne, idari gözlem kararına karşı ise Edirne 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulunmuştu. Sınır dışı kararına karşı yapılan itiraz, Osman’ın bulunduğu Edirne’ye gönderildi. Edirne 2’inci Sulh Ceza Hakimliği, her iki talebi de reddetti.
Kararda, Osman hakkında uluslararası koruma başvurusunun olmadığı belirtildi. Kararda, sınır dışı ve idari gözlem kararlarının yasalara göre alındığı ve “hukuka uygun” olduğu iddia edildi.
NE OLMUŞTU?
3 Mart 1993 tarihinde Batman’da gözaltına alınan Osman hakkında Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verilmişti. 3 Mart’a tahliye olması gereken Osman, pişmanlık dayatmalarını kabul etmediği için İdare ve Gözlem Kurulu tarafından tahliyesi altı ay daha ertelenmişti.
Osman’ı cezaevi önünde, ailesi, Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri İle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE TUHAYDER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticileri karşılamak istemişti ancak Hesekê doğumlu olan Osman, Manisa Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) gönderilmek üzere Akhisar Jandarma Karakolu’na götürülmüştü. Jandarma karakolunda bekletilen Osman, ailesiyle görüştürülmemişti.
MENAF OSMAN KİMDİR?
Menaf Osman, Rojavalı bir Kürt. 1965 yılında Hesekê’de doğdu. İlk, orta ve liseyi bu şehirde okudu ve üniversite okumak için Şam’a gitti. Menaf Osman, eğitimini Şam Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nde tamamladı.
1993 yılında tutuklanan yazar Menaf Osman, tutuklanmadan önce ve tutuklandığından bu yana birçok dergide yazılar yazdı. Dokuz kitabı bulunan Menaf Osman’ın Türkiye’de yayımlanan iki kitabı bulunuyor. Aynı zamanda Menaf Osman’ın “Destê Şeş Tilî (Altı Parmaklı El)” adlı oyunu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sahnelendi.
KİTAPLARI
Girê Şêran / Roman / Weşanên Aram / 2003
Şînok / Çîrok / Weşanên Lîs / 2011
Namûsname / Roman / Weşanên Aram / 2016
Piling, Şoreşname 1 / Roman / Weşanên Ar / 2016
Silava Bajariyan / Çîrok / Weşanên Azad
Sînor / Roman / Weşanên Aryen / 2018 (Türkiye’de yayımlandı)
Lênûska Leyla / Roman / Weşanên Aram / 2018
Sêbareya Zindanê – 1: Cuhû / Roman / Weşanên Sîtav / 2019
Sol / Çîrok / Weşanên Aryen / 2021 (Türkiye’de yayımlandı)