2010 yılında Norveç Nobel Komitesi’nin Çinli muhalif Liu Xiaobo’ya Nobel Barış Ödülü vermesinin ardından Çin Oslo ile diplomatik baÄŸlarını dondurmuÅŸtu.
2016 yılında, iki ülke diplomatik dondurmayı sona erdirmek için bir normalleÅŸme anlaÅŸması imzalanmış ve Norveç hükümeti “Çin’in temel çıkarlarına ve temel endiÅŸelerine yüksek önem verdiÄŸini” ve “onları baltalayan eylemleri desteklemeyeceÄŸini” belirterek ortak bir bildiri yayınlamış ve iliÅŸkiler tekrar normalleÅŸmiÅŸti.
Anlaşmaları iptal edin
Norveç Uygur Komitesi, Norveç’teki Hong Kong Komitesi, Norveç Tibet Komitesi ve Norveç Tayvan Dostluk DerneÄŸi’nin 9 Åžubat’a yayınladığı açık mektupta, Çin’in DoÄŸu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Norveçli yetkililerden harekete geçme çaÄŸrısında bulundu.
Açık mektup, Norveç parlamentosunda temsil edilen dokuz siyasi partiden sekizinin gençlik kollarının imzasını içeriyor. Sadece saÄŸ popülist Ä°lerleme Partisi’nin gençlik örgütü mektubu imzalamadı.
Hükümete çaÄŸrıda bulunan mektupta, “Diktatörlüklere karşı çıkmadığımızda, onları meÅŸrulaÅŸtırmaya ve güçlendirmeye yardım ediyoruz” ifadesi yer alıyor.
İnsan hakları savunucuları ayrıca mektupta şu ifadelere yer verdi:
“Dünya tarihinde daha önce hiçbir bir diktatörlük Çin’in bugün sahip olduÄŸu kadar ekonomik ve siyasi güce sahip olmamıştır. Bir serbest ticaret anlaÅŸması yoluyla, sadece bu diktatörlüğün güçlendirilmesine deÄŸil, Norveç demokrasisinin zayıflatılmasına katkıda bulunuyoruz”.
Norveç Uygur Komitesi’nin Genel Sekreteri Adiljan Abdurihim, “GeleceÄŸimiz ve savunduÄŸumuz deÄŸerlerle ilgili bir soru” diyerek Çin ile ekonomik iliÅŸkilerinin Norveç’in ÅŸartlarına göre olmalı diye konuÅŸtu.