Kışladaki şüpheli asker ölümleri gündemdeki yerinin korumaya devam ediyor. Bu konuyla ilgili olarak Vicdani Ret Derneği’den Ercan Aktaş, Kürt, Alevi, Ermeni ve sosyalist gençlerin hedefte olduklarını belirterek, ailelere çocuklarını askere göndermeme çağrısı yaptı.
Türkiye’de 1992 ile 2002 yılları arasında 2 bin 220 şüpheli asker ölümü, “intihar” vakası olarak kayıtlara geçti. AKP’nin iktidara geldiği 2002’den 2020’ye kadar geçen sürede kışladaki asker ölümlerinin verileri olmasa da konunun sık sık gündem olmasıyla rakamların çok yüksek olduğu belirtiliyor.
Son dönemde askeriye içinde rutin bir duruma dönüşen şüpheli asker ölümleri, “intihar”, “kaza kurşunu” ve “kalp krizi” denilerek kapatılıyor. Yaşanan ölümlerin sorumlularına ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmezken, ailelerin adalet talebi karşılıksız bırakılıyor.
İzmir Aliağa Kapalı Cezaevi’nde askerlik yaparken tehdit edilen Jandarma Er Osman Özçalımlı’nın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmesiyle bir kez daha kışladaki asker ölümleri gündeme geldi.
Artan şüpheli asker ölümlerini Mezapotomya Ajansı’ndan Cahit Özbek’e değerlendiren Vicdani Ret Derneği gönüllüsü Ercan Aktaş, Kürt, Alevi, Ermeni, sosyalist gençlerin, meşruiyeti kalmamış askeri kışlalardan içeriye adım atmamaları gerektiğini ifade etti. “Aileler çocuklarını askeriyeye teslim etmemelidirler” diyen Aktaş, uzun yıllardır zorunlu askerliğe karşı mücadele eden vicdani retçiler olarak, zorunlu askerliğin militarizm; militarizmin ise ölüm olduğunu dile getirdiklerini belirtti.
‘KÜRTÇE KONUŞTUĞU İÇİN TACİZLERE MARUZ KALDI’
İzmir Şakran Cezaevi’nde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Osman Özçalımlı’nın babasının, “Oğlumla daha önce telefonla defalarca Kürtçe konuştum. Kürt olduğu için ‘terörist’ gibi tacizlere maruz kalmış…” şeklindeki açıklamasını anımsatan Aktaş, bu beyanın bütün gerçekliği gözler önüne serdiğini kaydetti.
‘TERHİSE DÖRT SAAT KALA NEDEN İNTİHAR ETSİN?’
“Terhisine dört saat kalan bir insan neden intihar eder? Daha kaç genç, ‘arkadaşının silahından çıkan kurşunla hayatını kaybedecek?” diye soran Aktaş, “Açık ve net: Uğur Kantar, Kürt ve Alevi; Sevag Şahin Balıkçı, Ermeni; Deniz Yurtsever, sosyalist; Osman Özçelimli, Kürt olduğu için kışlada akranları ve komutanları tarafından öldürüldü” dedi.
Aktaş, “Kışla içinde 20 ila 21 yaşlarında gençler ölüyor. ‘Şehit oldu mu olmadı mı?’, ‘Dövmesi vardı, namazı kılınır mı kılınmaz mı’ tartışmalarını yürüten bir toplum, çürümüştür. Militer bu ruh, yaşanan korkunç acılar ile yüzleşilmesi ve de şiddetin, baskının, savaşın olmadığı bir ülkede yaşamamız önündeki en büyük engellerden biridir. Bu nedenle kimi tartışmaları daha boyutlu ve derinlikli yürütmek gerekmektedir. Dün kışlada ölen İsmail Akça’yı, Osman Bulut’u, Yılmaz Köse’yi unuttuğumuz gibi Osman Özçelimli’yi de unutacak mıyız? Yaşanan açık şekilde ırkçılık/milliyetçilik ile beslenen militarizmdir. Kürt, Alevi, sosyalist, Ermeni gençlerinin, meşruiyeti kalmamış bu kışlalardan içeriye adım atmamaları gerekiyor. Aileler çocuklarını buraya teslim etmemelidirler. HDP yaşanan her kışla ölümünü meclise taşımanın ötesinden daha etkin bir politik çalışmanın içinde olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Yorumlar 1