Cezaevlerinden haftada bir ölüm haberleri gelmeye devam ederken bir yandan da hasta tutuklaların tahliye edilmemesi yeni ölümlerin de habercisi. Durumu ağırlaşan ve acil tahliye edilmesi gereken ağır hasta mahpuslardan biri olan 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan. Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutuklu. Artı Gerçek’ten Remzi Budancır’ın haberine göre Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu, Özkan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme detaylarında Mehmet Emin Özkan’ın kaçma şüphesiyle, hastanede tedavi görürken ranzaya kelepçeli vaziyette tutularak başında bir asker nöbetçi bekletildiği ortaya çıktı.
TİHEK CEZAEVİNDE MEHMET EMİN ÖZKAN’LA GÖRÜŞTÜ
Rapora göre Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu (TİHEK) Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna 19 Ağustos 2021 tarihinde Mehmet Emin Özkan’ı ziyaret etti. Aynı koğuşta olan oğlu ile birlikte görüşmeye katılan Özkan, işitme sorunu ve 83 yaşında olması nedeniyle kendisi ile ilgili bilgi veremedi. Özkan’ın yaşadığı hak ihlalleri, maruz kaldığı uygulamaları oğlu anlattı.
‘TEKERLEKLİ SANDALYEDE DÜŞÜRÜLDÜ, YEMEK VERİLMEDİ’
Özkan’ın oğlunun anlattığına göre babası hastaneye ring aracı ile götürüldü. Babasına refakat etmesine izin verilmediği gibi, hastane sevki sırasında ise kelepçe takıldı. Hastane sevkleri sırasında yemek öğünleri verilmedi. Tekerlekli sandalyeden düşürüldü, hastanede tedavi görürken ranzaya kelepçeli vaziyette tutularak başında bir asker nöbetçi bekletildi.
CEZAEVİ MEVZUATI
Bu anlatımlar ile ilgili TİHEK’in cezaevi idaresi ile yaptığı görüşme de mahpus olan oğlunun Özkan’a refakatçi olarak kalması gibi bir uygulamanın mevzuatta bulunmadığı gerekçesini ileri süren idare, gerekli durumunda kişinin Ceza İnfaz Kurumu dışındaki yakınlarının refakatçi olarak çağırılabileceğini ileri sürdü. Özkan’a yemek öğünün verilmemesi ile ilgili idare, hastaneye giden mahpusların öğünlerinin gün içinde tüketilmek üzere yanlarına verildiği, öğünlerin alınamaması gibi bir durumun söz konusu olamayacağı da iddia etti.
VALİLİK HASTANEDEN BİLGİ İSTEDİ
Raporda Özkan’ın yaşadığı ihlallerle ilgili iddiaların basında yer alması üzerine Diyarbakır Valiliğinin, İl Sağlık Müdürlüğü aracılığı ile Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinden istediği bilgilere gelen cevapta yer aldı. Valilik hastaneden gerekli bilgi ve belgelerin iletilmesinin yanında hastane kamera kayıtlarını da talep etti. Ancak hastane yeterli bilgileri sunmadı.
HASTANE KAMERA KAYITLARINI YOLLAMADI
Özkan’ın oğlu babasının kelepçeli hastaneye götürülmesiyle ilgili de bilgiler verdi. Buna ilişkin hastane yönetimi, hastaneye başvuru sağlama aşamasında kelepçelenme iddiasının muhatabının kendilerinin olmadığını, hastaneye kolluk kuvveti nezaretinde başvurusu sağlanan kişilerin muayenesi esnasında kelepçesiz muayenelerin sağlandığını iddia etti. Valiliğin istediği kayıtları yollamayan hastane yönetimi kamera görüntü kayıtlarının saklama süresinin 60 gün olduğunu belirterek “bundan dolayı kamera kaydı sunulamadı” cevabını verdi.
FİRAR ŞÜPHESİYLE KELEPÇELENMİŞ
Mehmet Emin Özkan’ın hastane sevkine kelepçelenerek götürüldüğü, ranzaya kelepçelendiği konusu Diyarbakır Cezaevi Tabur Komutanlığına da soruldu. Diyarbakır Cezaevi Tabur Komutanlığının 15 Mart 2022 tarihli cevabında konuya ilişkin “araştırma tutanağı” sundu. Özkan’ın kelepçelenip kelepçelenmediği sorusuna açıklık getirilmediği tutanakta, mahpusların neden kelepçelendiği ile ilgili ilgili mevzuata atıf yapıldı. Bu tür tedbirlerin meydana gelen firar ve firara teşebbüs ve muhtemel diğer olayların önüne geçmek için mevzuat doğrultusunda yapıldı savunması öne sürüldü.
TİHEK: MEHMET EMİN ÖZKAN TEK BAŞINA HAYATINI İDAME EDEMEZ
Raporda, Israrla tahliye edilmeyen Özkan’ın durumu ile ilgili TİHEK heyetinin gözlemleri de yer aldı. Özkan’ın sağlık durumunun ceza infaz kurumunda tek başına hayatını idame ettirmekte güçlük çekebilecek düzeyde olduğu gözlemlerin yer aldığı raporda şu ifadeler kullanıldı “…yürümekte zorlandığı, konuşma ve duyma sorunları bulunduğu heyet tarafından gözlemlenmiştir. Buna ilaveten, çeşitli kronik hastalıkları (3 kez kalp krizi geçirdiği, tansiyonu olduğu, işitme problemi bulunduğu, fizik tedaviye ihtiyaç duyduğu öğrenilmiştir.) bulunan M.E.Ö’nün, özellikle pandemi koşulları dikkate alındığında, tetkik ve tedavileri için sürekli hastaneye gidip gelmesinin hem mevcut sağlık sorunları hem de karantina uygulaması gibi tedbirler nedeniyle ek zorluklar yarattığı; anılan hususlar ile hakkında hazırlanan son Adli Tıp Kurumu mütalaası birlikte ele alındığında, M.E.Ö’nün ihtiyaç duyduğu sürekli bakım ve tedaviye erişebileceği R Tipi Ceza İnfaz Kurumunda kalması gerektiği kanaati hâsıl olmuştur.”