Devlet BaÅŸkanı Mnangagwa da 1960’larda Zimbabve’nin bağımsızlık savaşı sırasında ölüm cezasıyla karşı karşıya kalmıştı.
Zimbabve Devlet BaÅŸkanı Emmerson Mnangagwa’nın Salı günü idam cezasına çarptırılan yaklaşık 60 mahkûmun cezalarını hapis cezasına çevirecek bir yasa tasarısını imzalamasının ardından ülkede idam cezası resmen kaldırıldı.
Son infaz neredeyse 20 yıl önce 2005 yılında gerçekleştirilmişti. Bunun nedeni kısmen bir noktada hiç kimsenin devlet cellatlığı görevini üstlenmek istememesiydi.
BaÅŸkan Mnangagwa da 1960’larda Zimbabve’nin bağımsızlık savaşı sırasında ölüm cezasıyla karşı karşıya kalmıştı.
Uluslararası Af Örgütü salı günü yeni yasayı kutladı. Ä°nsan hakları örgütü, eski adı Twitter olan X’te yayınladığı bir mesajda, bu adımı ülke için büyük bir ilerleme ve “zalimane, insanlık dışı ve aÅŸağılayıcı cezaların” sona erdirilmesinde önemli bir kilometre taşı olarak nitelendirdi. Ayrıca bunu “bölgedeki kölelik karşıtı hareket için bir umut ışığı” olarak tanımladılar.
Diğer Afrika ülkelerinde durum ne?
Ä°dam cezasına karşı kampanya yürüten gruba göre Kenya, Liberya ve Gana gibi diÄŸer Afrika ülkeleri de yakın zamanda idam cezasının kaldırılması yönünde “olumlu adımlar” attı ancak henüz bunu yasalaÅŸtırmadı.
Zimbabve lideri 2017’den bu yana idam cezasına karşı olduÄŸunu açıkça ifade ediyor. Ãœlkesinin beyaz azınlık yönetiminden kurtuluÅŸ savaşı sırasında bir treni havaya uçurduÄŸu için idam cezasına çarptırıldığı ve daha sonra bu cezanın 10 yıl hapis cezasına çevrildiÄŸi kendi deneyiminden bahsetti.
Ayrıca başkanlık yetkilerini kullanarak birçok kez çeşitli mahkumların ölüm cezalarını müebbet hapse çevirdi.
Af Örgütü’ne göre, 24’ü Afrika’da olmak üzere dünya genelinde 113 ülke ölüm cezasını tamamen kaldırmış durumda. Grup, 2023 yılında dünya çapında 1.200’e yakın bilinen infaz kaydedildiÄŸini ve bunun bir önceki yıl kaydedilen 900’ün altındaki vakadan keskin bir artış olduÄŸunu belirtiyor.
Ä°ran ve Suudi Arabistan, 2023 yılında Af Örgütü tarafından kaydedilen bilinen tüm infazların neredeyse yüzde 90’ını oluÅŸturdu. Somali ve ABD ise onları takip eden iki ülke oldu. Grup, tamamen kaldırılıncaya kadar bu zalimce cezaya karşı kampanya yürütmeye devam edeceÄŸini açıkladı.