Suriye’nin güneyindeki hükümet kontrolündeki bölgelerde protestolar ikinci ayına girerken, protestocuların önemli bir korku duvarını aşarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı istifaya çağırmaya başladığı görüldü.
Pazartesi günü Süveydâ kentinde protestocular bölge yollarını kapadı. Süveydâ, 2011’de iç savaşın çıkmasından bu yana Şam’ın kontrolünde kaldı ve ülkenin Durzi azınlığının büyük bölümüne ev sahipliği yapıyor.
Suwayda24 organizasyonu tarafından paylaşılan videolarda yüzlerce insanın şehir meydanında toplanarak Durzi bayrağı salladığı ve “Var ol Suriye, defol Esad” diye slogan attığı görüldü.
Paylaşılan başka bir videoda pazar günü aktivistlerin iktidardaki Baas Partisi’nin Melh kasabasındaki başkanlığın mühürlediği görüldü.
Protestoculardan biri, elektrik ve su ihtiyacı konusunda yapılan protestoları bastırdığı için parti kapsını mühürlediklerini bildirdi. Daha sonra protestocu, “Melh’ten sana sesleniyoruz Esad. Git diyoruz, seni istemiyoruz, devrileceksin” diye konuştu.
İsmi paylaşılmayan protestocu daha sonra da, “İki seçeneğin var: Ya şerefinle git; yoksa kaderinde ölüm var” ifadelerini kullandı.
Benzin fiyatları, ekonomik yozlaşma ve yanlış yönetime karşı başlayan eylemler, kısa süre içinde Esad’a istifa çağrılarının da yapıldığı hükümet karşıtı protestolara dönüştü.
Suriye’nin güneyindeki protestolar istikrarlı olarak büyüdü.
Durzi bölgelerindeki protestolara din insanları ve ilgili organizasyonların da destek vermesi Esad yönetimi için büyük bir darbe olabilir. Esad, ülkenin azınlıklarını savunmakla övünüyordu.
Protestoların temel nedeni giderek kötüleşen yaşam koşulları ve enflasyon. Protestoları ateşleyen ise geçtiğimiz hafta hükümetin akaryakıta uygulanan sübvansiyonun kısmen kaldırıldığını duyurmasının ardından benzin fiyatlarında yaşanan artış. Ülkedeki ekonomik kriz, Suriye nüfusunun yüzde 90’ının yoksulluk sınırının altında yaşamasına neden oluyor.
Bu ayın başında kendilerine “10 Ağustos Hareketi” adını veren bir grup, ülkedeki yaşam koşullarının iyileştirilmesi çağrısında bulunan bir bildiri yayımladı. Gruba destek verenlerin çoğunun iç savaş sırasında Suriye lideri Beşar Esad’ı destekleyenler olduğu düşünülüyor.
10 Ağustos Hareketi’nin bildirisinde hükümetten şunlar talep edildi:
- Asgari ücret 100 dolar olmalı,
- Çoğu bölgeye günde en az 20 saat elektrik verilmesi,
- Siyasi tutukluların serbest bırakılması.
Son günlerde Suriye’nin birçok şehrinde benzer taleplerde bulunan ve Esad yönetimine karşı olduklarını ifade eden bildiriler sosyal medyanın gündeminde. Sürgündeki muhalefet liderleri, ülkedeki bu protestoların uzun zamandır beklenen değişikliklerin yapılmasına imkân sağlayacağını ümit ediyor.
Kaynak: BBC