SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Artan kızamık vakalarına iliÅŸkin, “Bir salgın durumu söz konusu deÄŸil, kontrol altında. Tespit edilen tüm vakalar için gerekli tedaviler uygulanıyor. Ayrıca filyasyon çalışmaları son derece sıkı ÅŸekilde yapılıyor” dedi.
Koca, “4 bin Suriyeli saÄŸlıkçının istihdam edilmesine” yönelik bir soru üzerine Koca, bugünlerde 4 bin Suriyeli saÄŸlıkçının istihdam edilmesi durumunun yeniden gündem yapıldığını, ‘iki yıl önce göç ve saÄŸlık konulu uluslararası bir toplantıdaki sözlerinin çarpıtılarak servis edildiÄŸini’ söyledi.
Göçmen SaÄŸlığı Merkezleri’nin sadece mültecilere, ağırlıklı olarak da Suriyelilere hizmet ettiÄŸini belirten Koca, ÅŸunları söyledi:
“Çalışanları da biz bir eÄŸitimden geçirerek, Suriyeli vatandaÅŸlardan seçerek, orada geçici süreyle sözleÅŸmeli istihdam ediyoruz ve o parayı da Avrupa BirliÄŸi fonlarından ödüyoruz. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nin kaynaklarından, Suriyeli çalışan herhangi bir doktor veya hemÅŸireye herhangi bir ücret ödenmesi söz konusu dahi deÄŸil. Ãœstelik biz hem Suriyeli olan saÄŸlık çalışanıyla göçmenlere saÄŸlık hizmeti vererek üzerimizdeki yükü hafifletmiÅŸ oluyoruz, Avrupa BirliÄŸi fonundan da bunun giderlerini karşılıyoruz. Bu da yabancılara, Avrupa BirliÄŸi misyonlarına özellikle anlatılmaya çalışıldı. Bizim üzerimizdeki bu yükü, saÄŸlık hizmetini bu ÅŸekilde yaparak, sistemi iyileÅŸtirdiÄŸimizi anlatıyoruz. Ä°ki yıl önce yapılmış bir açıklamanın sanki 4 bin Suriyeli saÄŸlıkçının bugün istihdam edilmiÅŸ gibi gündeme getirilmesi de manidar.”
‘BÄ°R SALGIN DURUMU SÖZ KONUSU DEĞİL, KONTROL ALTINDA’
“Kızamık salgını iddialarının” hatırlatıldığı Bakan Koca, “Bir salgın durumu söz konusu deÄŸil, kontrol altında. Tespit edilen tüm vakalar için gerekli tedaviler uygulanıyor. Ayrıca filyasyon çalışmaları son derece sıkı ÅŸekilde yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Koca, şu an göç nedeniyle birçok ülkede kızamığın arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Bizde de bölgesel, Ä°stanbul ağırlıklı olmak üzere vakalar var. Vakaların yüzde 86’sı Ä°stanbul’da. Ama dediÄŸim gibi kontrol altında. Mobil saÄŸlık ekiplerimizle takibini yapıyoruz. Vatandaşımızın hızla, eksik veya hiç aşısı yapılmayan çocuÄŸu varsa yaptırmasını özellikle öneriyoruz. Biz 3 doz aşıyı bu dönemde önemsiyoruz. ilk iki doz 9 ve 12. aylarda, üçüncü doz ise 4 yaşında yapılmalı. Aile hekimlerimiz baÅŸta olmak üzere mobil ekiplerimizle de yaygın aşılamayı sürdürüyoruz.”