Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu, basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Karamollaoğlu, 28 Şubat’ın yıldönümünden, koronavirüs tedbirleri, ekonomi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘İnsan Hakları Eylem Planı’na dair düşüncelerini paylaştı.
“Zihniyet değişmeden kanunları değiştirmek bir mana ifade etmiyor” diyen Karamollaoğlu, iktidar bileşenlerinin gündeme getirdiği HDP’nin kapatılmasına da tepki gösterdi. Karamollaoğlu; HDP milletvekillerinin fezlekelerine ilişkin, “Siyasi partiler demokrasinin unsurlarıdır. Siz birini kapatırsınız bir başkası çıkarı.” ifadelerini kullandı.
Karamollaoğlu, 28 Şubat’ın yıldönümüne dair, “Mağduriyetler ortadan kaldırılmadan 28 Şubat ile hesaplaşmış olmamız mümkün değildir. 28 Şubat süreci vesile olmaktan çıkarılmalı. O dönemin varisleri yapılan hatalı görüp kabullenmeli. Geçmişe takılıp kalacak değiliz, bugün içinde yaşadığımız problemler de ciddiyet arz ediyor” dedi.
Kooronavirüs gerekçesiyle kapalı tutulan mekanlara ilişkin Karamollaoğlu, “Özellikle pandemi tedbirleri kapsamında çok ciddi zarar gören sektörlerimiz, servis şoförlerimiz, kırtasiyecilerimiz, lokanta ve kafe işletmeci kardeşlerimiz bu süreçte nefes alabilmeliler. İnşallah desteksiz kalan ve ne yapacağını bilmez duruma sürüklenen adeta entübe olan esnafımız da kendini toparlama imkanı bulurlar” şeklinde konuştu.
Karamollaoğlu, yüz yüze eğitimin başlaması kararı hakkında şunları söyledi: Birinci konu okulların güvenle açılabilmesi için gerekli koşullar en kısa sürede sağlanmalıdır. Önceliğimiz çocuklar ve öğretmenler dahil herkesin sadece sağlığını korumak için günlük yaşantılarını kısıtlamak değil, sağlık ve günlük yaşantı arasında en uygun dengeyi kurmak olmalıdır. Okulları güveli bir şekilde açtıktan sonra okulların kapalı olduğu dönemin öğrenme kayıplarını tespit etmek, ek eğitim yaklaşımları ile eşitsizlikleri gidermek için kaybı telafi etme çabasına odaklanmak öncelikli amaç olmalıdır.
“Ekonomi herkesin aynı anda etkilendiği bir saha” olduğunu dile getiren Karamollaoğlu sözlerinin devamında şunları dile getirdi: İşsizliğin zirve yaptığı, gençlerin gelecekten ümidini kestiği Türkiye’mizde gerçekler can yaktıkça millete hayal satmaya kalkmak ne kadar çözümdür bilemiyorum. Mutlaka geleceği yönelik projelerimiz olacak ama gerçeklerden koparak hayal satmaya kalkarsanız ‘durun bir dakika’ deme hakkına sahibiz.
TÜİK önemli bir kurum. Hükümeti de vatandaşı da bilgilendiren bir kurum. Ama son 5 yıl içinde 5 kere TÜİK başkanı değişti. 1 ay önce o da değişti. Neden? Merak ediyorum. Demek ki bunlar iktidarın beklediği performansı sağlayamıyorlar. Batarken yüzüyormuşuz intibahını veremiyorlar demek ki vatandaşa.
‘Siyasi partiler demokrasinin unsurlarıdır’
Konuşmasında Karamollaoğlu, iktidar bileşenlerinin gündeme getirdiği HDP’nin kapatılmasını değerlendirdi. Karamollaoğlu, Meclis’e sunulan HDP milletvekillerinin fezlekelerine ilişkin şunları söyledi: Bu tip konular üzerinde müzakerenin doğru olduğu kanaatinde değilim. Siyasi partiler demokrasinin unsurlarıdır. Siz birini kapatırsınız bir başkası çıkar.
‘Adalet mazlumun yanında yer almalı’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ‘İnsan Hakları Eylem Planı’na dair Karamollaoğlu; “Zihniyet değişmeden kanunları değiştirmek bir mana ifade etmiyor. Adalet haksızlıklar karşısında mazlumun yanında olmalıdır, iktidarın değil” dedi.
Karamollaoğlu, devamında şunları belirtti: Şahsen bu ifadeyi önemsiyorum. Bu ifade ne manaya geliyor? Siz kanunları yapabilirsiniz, uymadıktan sonra neye yarar? Siz istediğiniz düzenlemeleri yapın tavrınız yaklaşımınız değişmedikçe kanunlar insanların önüne engel olarak çıkmıyor. İktidar sorumlu davranmalı. Önce mevcut kanunlara uyacağım diyeceksiniz, sonra geliştirmeye ihtiyaç var diyeceksiniz, amenna.