CHP genel başkanlığına resmen adaylığını açıklayan grup başkanvekili Özgür Özel, TSK’ya yönelik ifadeleri nedeniyle hedef haline getirilen CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu’ya sahip çıktı.
Özgür Özel, “Sezgin Tanrıkulu’na konuşmasının bir bölümü üzerinden linç kampanyası başlatıldı” dedi ve ekledi: “Üzüntü verici olan kendi evladımız başkalarının önüne atılmamalıydı.”
Özel, şunları söyledi:
“Ben bir genel başkanın parti meclisinin yetkisinde olan bir konuda bu kadar kesin bir söz söylemesini yadırgarım. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın yeniden aday gösterilmesine vatandaşın memnuniyetine dayalı objektif kriterlerden bahsettik. Adaylıklarına ilişkin kararı parti meclisi verecektir genel başkan değil.
‘KENDİ EVLADIMIZ BİRİLERİNİN ÖNÜNE ATILMAMALIYDI’
“Üzüntü verici olan linç kampanyasının bu hale dönüşmesine çanak tutan, katkı veren yaklaşımdır. Benim genel başkanlığımda da eleştiriye açık ifadeleri olabilir, gereği de yapılabilir ama bu asla Aktroll’ün videosuna tepki vererek değil, araştırılıp kendi evladımız başkalarının önüne atılmadan yapılır.”
“Sezgin Tanrıkulu kendisine bir canlı yayında terörist diyenlere cevap vermek üzere bir canlı yayına bağlandı. Kendisine TSK ile ilgili bir soru yönlendirildi ve bu soruya verdiği cevap alınıp bir linç kampanyası başladı.
Sezgin Bey böyle şeyler geçmişte olmuştur TSK’dan şaibeyi kaldırmak için açıklama yapmalıdır dediği halde sadece bir kısmı kesilip paylaşılmıştır. Ak trollerin kısa videoyu izleyerek paylaşarak çanak tutan bir yaklaşımı olmuştur.”
NE OLMUŞTU?
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TV100’de yayınlanan bir programa telefonla bağlanarak “TSK’nın yaptığı her şey, eleştiriden azade değil. Biz milletvekiliyiz bunları sorgularız. TSK değil mi 12 Eylül’de darbe yapan? Bu ordu değil mi 15 Temmuz’da darbe girişimi yapan, köyleri yakan… Benim takip ettiğim davalar var. 15 köylüyü helikopterden atan TSK değil mi? AİHM kararıyla sabit hale gelen… Biz eleştirel yaklaşırız. Soru sorarız, doğru olup olmadığını sorarız, TSK üzerinden bu tür şaibelerin kalkması amacıyla bunu sorarız. 40 yılda her şeyi doğru yapsaydı Türkiye bu durumda olmazdı. AİHM kararı orada, 15 tane köylü, kim attı? Bu kadar köyü yaktı? Daha yeni Roboski Uludere oldu… Sizler de eleştirel yaklaşamadığınız için Türkiye bu noktaya geldi” ifadelerini kullanmıştı.
TV100 HEDEF GÖSTERMİŞTİ
Tv100, Tanrıkulu’nun açıklamalarına dair haberlerini “Tanrıkulu’nun TSKye dönük iftiraları” ibaresiyle servis ederek hedef göstermişti.
TANRIKULU’NDAN İLK AÇIKLAMA
Sözlerinin tartışma yaratması üzerine sosyal medya hesabından açıklama yapan Sezgin Tanrıkulu, “Dünkü açıklamalarımdan sonra bazı dijital platformlarda hakkımda ağır eleştirinin ötesine varan açıklamalar yapan / yazan herkesle tek tek hukuk önünde hesaplaşacağım. Günü geldiğinde aman ‘Özür dilerim, ben yanlış yaptım, affedin’ vb sözlerle lütfen karşıma gelmeyin” demişti.
SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tanrıkulu’nın açıklamalarını gerekçe göstererek hakkında soruşturma başlatmıştı.
CHP’DEN İLK AÇIKLAMA
Tanrıkulu’nun açıklamalarının ardından ise CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, milletimizin gözbebeği Türk Silahlı Kuvvetleri’ni töhmet altında bırakan ifadeleri kabul edilemez. Bu konu yetkili organlarımızda görüşülecektir” ifadelerini kullanmış, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise “TSK bizim göz bebeğimizdir” açıklamasında bulunmuştu.
TANRIKULU’NDAN SORUŞTURMA YORUMU
CHP’li Sezgin Tanrıkulu hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin “AKP’nin derin devletin yeni sahibi olduğunun bir kez daha itirafıdır” demişti.
DİYARBAKIR BAROSU’NDAN DESTEK
Diyarbakır Barosu, hedef gösterilen Sezgin Tanrıkulu’na destek vermiş ve yapılan açıklamada “Önceki dönem Baro Başkanlarımızdan ve Diyarbakır Milletvekili Av. Sezgin Tanrıkulu’na yönelik bir TV proğramında sarfettiği sözler nedeniyle eleştiri sınırını aşan ve hedef gösterici saldırıları kınıyoruz. Bu ve benzeri linç kampanyalarının neden olduğu sonuçları en acı şekilde yaşamış bir kurum olarak yetkilileri gerekli tedbirleri almaya ve herkesi sorumlu davranmaya davet ediyoruz” denilmişti.
TANRIKULU: ZORA DÜŞÜNCE SUSANLARDAN DEĞİLİM
Tanrıkulu, hedef alınması sonrası yeni bir açıklama yaparak insan haklarını savunmaya devam edeceğini söylemişti. Tanrıkulu, “Ben hakikatleri dönemin koşullarına göre eğip bükenlerden, zora düşünce susanlardan değilim” demişti.
BAKAN TUNÇ: SORUŞTURMA FEZLEKESİ MECLİS’TE, SÜREÇ MECLİS’İN TAKDİRİNDE
Adalet Bakanı Tunç, CHP’li Tanrıkulu’nun TSK açıklamalarını kabul etmenin mümkün olmadığını belirtmişti. Soruşturma fezlekesinin Meclis gündemine geldiğini söyleyen Tunç, “Bundan sonraki süreç Meclis’in takdirindedir” demişti.
SIRRI SÜREYYA ÖNDER’DEN DESTEK: KARDEŞİMİZDİR
Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Tanrıkulu’na destek mesajı yayımlayarak, “Yıllarca hak mücadelesi verdi. Mazlumların yanıbaşında durdu. Kardeşimizdir” ifadelerini kullanmıştı.
TANRIKULU’NUN KONUŞMASINDA DİLE GETİRDİĞİ KONULAR
Diyarbakır – 1993
8 Ekim -25 Ekim 1993 arasında Kulp ilçesinin dağınık mezralardan oluşan (Gurnik, Mezire, Pireş, Kepir ve Şuşan) Alaca köyü ve Muş’a bağlı Kayalısü köyünün (Licik mezrası) civarında, General Yavuz Ertürk Komutasındaki Bolu Tugayı tarafından yürütülen askeri operasyonda köy ve mezralarından toplanarak gözaltına alınan 11 kişiden bir daha haber alınamadı.
Kaybedilenlerin isimleri şöyle: Mehmet Salih Akdeniz, Celil Aydoğdu, Behçet Tutuş, Mehmet Şerif Avar, Hasan Avar, Bahri Şimşek, Mehmet Şah Atala, Turan Demir, Abdo Yamuk, Nusreddin Yerlikaya, Ümit Taş (16 yaşında).
Şırnak – 1994
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 12 Kasım 2013’te verdiği kararda Şırnak’ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerine 25-26 Mart 1994’te düzenlenen hava operasyonu sırasında öldürülen 34 sivilin yakınları tarafından açılan davada, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) ihlal ettiğini belirtmişti.
Türkiye’nin, mahkeme kararı gereği davacılara, mahkeme masrafları da dahil olmak üzere 2 milyon 310 bin 700 euro ödemesine karar verilmişti.