Diyarbakır’ın BaÄŸlar ilçesi kırsal TavÅŸantepe Mahallesi’nde 21 AÄŸustos’ta kaybolan, 19 gün sonra dere yatağında, çuval içinde, üzeri taÅŸ ve çalılıklarla kapatılmış cesedi bulunan Narin Güran cinayetine iliÅŸkin davanın 2. duruÅŸması sürüyor.
8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün baÅŸlayan davanın ikinci duruÅŸmasının üçüncü gününde tutuklu sanıklar, Diyarbakır Ceza Ä°nfaz Kurumları Kampüsü’nden cezaevi nakil araçlarıyla geniÅŸ güvenlik önlemi alınarak Diyarbakır Adliyesi’ne getirildi.
Adliye önüne de güvenlik önlemleri kapsamında polis bariyerleri yerleştirildi. Duruşmaya katılanlar, adliye önü ve içerisinde iki ayrı noktada yapılan aramadan sonra duruşma salonuna alındı.
Baba Arif Güran “müşteki”, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Diyarbakır Barosu avukatları da “müşteki kurum” sıfatıyla duruÅŸma salonunda yerini aldı.
DuruÅŸmada, tutuklu sanıklar anne Yüksel, aÄŸabey Enes ve amca Salim Güran ile Narin’in cansız bedenini EÄŸertutmaz Deresi’ne sakladığını itiraf eden Nevzat Bahtiyar ve avukatları hazır bulundu.
Gün boyu sürecek duruşmanın ardından mahkeme heyetinin, sanık Yüksel Güran, Salim Güran, Enes Güran ve Nevzat Bahtiyar hakkında karar vermesi bekleniyor.
Öte yandan Nevzat Bahtiyar’ın avukatı Ali Eryılmaz, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, can güvenliÄŸi nedeniyle duruÅŸmaya katılmayacağını bildirdi. Eryılmaz, dün akÅŸam duruÅŸma salonundan polis korumasında çıkmak zorunda kaldığını açıkladı.
DURUÅžMADAN
Diyarbakır Barosu dün yaşanan gelişmeler üzerine duruşmada kayıt açıldığında usule göre itirazda bulunacağını ifade etti. Bunun üzerine mahkeme başkanı söz vermeyeceğini söyledi. Kayda geçmek istediğini ifade eden avukat Nahit Eren’e mahkeme başkanı söz verdi.
Eren, “Savunma özgürlüğüne sahip çıkan bir baroyuz. Bizim sizden bu davanın bugün ya da yarın çıkacak kararın vicdanen hukuk açısından toplumun sizden beklentisi konusunda vicdanen karar çıkacağından şüphe duymuyorum. Bu duruÅŸma salonunda sanıklar, izleyiciler oturduÄŸu yerden bağırdı. Bir baba savunma yaparken masaya vura vura savunma yaptı. Vicdanındaki sıkışmışlığı hissederek siz de ses çıkarmadınız. Dün Diyarbakır Barosunun 15 avukatı duruÅŸmayı takip etti. Bir avukata yapılan bu tutumu kabul etmiyoruz. Hiç kimsenin Diyarbakır Barosunun hafıza ve adalet anlayışına söyleyecek söz hakkı yok” dedi.
Bunun üzerine Mahkeme BaÅŸkanı Ramazan Dündar, “KK, DEAÅž terör örgütlerini burada yargıladım. Kasten öldürme yaralama suçlarını da yargıladım. Nerede müdahale edeceÄŸimi gayet iyi bilirim. Dün hakim, baÅŸkan olan biri deÄŸilim. Enes’in KalaÅŸnikof söylemine de bilerek müdahale etmedim. Bıraktım ki konuÅŸsun. Mahkeme baÅŸkanı olarak belki ben bir ÅŸey bulacağım, anlayacağım. Benim de kendime has tarzım var. Biz artık dinleme makamındayız. Ä°lk etapta sorgu makamındaydık. Burada benim ÅŸahsıma küfür edebilir. Suç unsuruna kanaat getirirsem müdahalede bulunacağım. Dün duruÅŸma salonundan attığım kiÅŸi avukat deÄŸildi. Cübbesi yoktu, konuÅŸunca söz hakkı vermedim. Seyircisiniz konuÅŸmayın dedim. KonuÅŸmaya devam edince çıkın dışarı dedim. Üçüncü defa yaka paça çıkarın dedim. Öyle bir söz söyleyeceÄŸim ki suç unsuru varsa onu da söyleyeceÄŸim. Baba Arif Güran herkesin kendini hür ifade edebildiÄŸi mahkeme oldu diye teÅŸekkür etti. Siz de geldiniz aynı ÅŸeyleri söylediniz. Ä°yi niyetim suistimal edilirse milletvekilleri dahi olsa salonu boÅŸaltacağım” diye konuÅŸtu.
Öte yandan kamerayla kayıt altına alınan duruÅŸmada, tutuklu sanık aÄŸabey Enes Güran’ın avukatı Mustafa Demir savunma yapıyor.
“BURADA RAPOR DÄ°YEBÄ°LECEĞİMÄ°Z HİÇBÄ°R ÅžEY YOK”
BilirkiÅŸi raporuna tepki gösteren Demir, “Bir anneyi kendi evladıyla, bir aÄŸabeyi kendi kardeÅŸini öldürmekle suçluyor. Buna ‘Herhaldeler iddianamesi’ diyorum. Kendini ifade etmekte zorlanan bir kadının anlattıklarına kendi yorumlarını ekleyip, tutanaklar tutulmuÅŸ. Ä°ddianamenin en temel noktası, daraltılmış baz. Birçok vaka var. Neden bunda yapılıyor? BilirkiÅŸi diyor ki ‘Bu dosyaya temas etmedim.’ Herkes takip etti. Aklımızla oynamasın kimse. Heyet olarak bütün gerginliÄŸi aldınız. Bunlar rapor mudur? Burada rapor diyebileceÄŸimiz hiçbir ÅŸey yok. Bu rapor, denetlenebilir deÄŸil. Aynı uzmanlık alanına sahip bir bilirkiÅŸiye götürdüğümüzde denetleyemedi. ‘Ne yapıldığı anlatılmıyor’ dendi. (Telefondaki sinyal gücü ile ilgili) Birkaç saniye beklerseniz, sinyal gücünün nasıl deÄŸiÅŸtiÄŸini göreceksiniz. Sinyal gücü durduÄŸunuz yerde deÄŸiÅŸiyor. Bu sinyal gücüyle yaptığını söylüyor. Sinyal böyle dalga boyutunda gelir. Radyo frekansıdır. En güzel örnekleme, suda oluÅŸan dalgalar gibidir” dedi.
“BU AÄ°LENÄ°N BAÅžINA ÇOK KÖTÃœ ÅžEYLER GELDÄ°”
Daraltılmış baz çalışmasına göre Nevzat Bahtiyar’ın olay günü ahıra gitmediÄŸinin anlaşıldığını ifade eden Demir, “Nevzat Bahtiyar, o gün kendi ahırına götürdü. Bir gübre çuvalı var. Seri numarası ahırında çıkan çuvallarla ardışık. Kendisi de ilk savcılık ve sorgusunda söylemek zorunda kalıyor. DuruÅŸmada bir ÅŸey aÄŸzından kaçırdı. Onun içindeydi. Daraltılmış baza göre, Nevzat Bahtiyar ahırına hiç gitmiyor. Daraltılmış baza göre, 15.08’den sonra ne evine ne de müştemilatına girmiyor. Nasıl oluyor bu? Bu rapora güvenmemiz bekleniyor. Mısır tarlası yok. Bana cevap verdi, dalga geçiyor bizimle. Bizim de buna inanmamız bekleniyor. Bu konunun uzmanı deÄŸiliz. HTS kayıtlarına bakınca bir ÅŸeyler söyleyebiliyoruz. Üçgenleme yapıyorum, zırva. Bu görüntüleri izlediler. Bu görüntüleri izlediklerini nereden biliyoruz? ‘O görüntüyü izleyip, bir delil daha üretelim’ diyorlar. Bu ailenin başına çok kötü ÅŸeyler geldi. BaÅŸka bir ailenin de başına gelebilir. Burada verilen karar, tarihe geçecek. BilirkiÅŸi alanında o kadar uzman ki uzmanlık alanını yazmıyor. BilirkiÅŸi listesinde yoklar. Gelip, raporlarını açıklamalarını istedik. Hukuka sahip çıkmalıyız. ‘HTS, baz kesin delildir’ dendi. Ek raporda ne dendi; biraz yanlış yapabilirim, 1 dakikada bir insan 2 metreden fazla yol alabilir. Bu dosyadaki veriler, kesin veri gibi. Bakan beye de bilgi gitti. O da ‘Biliyoruz’ dedi. BilirkiÅŸi bundan sonra, ‘Hata yaptım’ diyemez. Bir dahaki belki sorsak, biraz daha düşecektir. Ama zaman yok. Daraltılmış baza göre, imkansız bir ÅŸey daha var. Nevzat, daraltılmış bazdaki gibi anlattığı eylemi gerçekleÅŸtirmesi mümkün deÄŸil” diye konuÅŸtu.
SOSYAL MEDYA GERGİNLİĞİ
Daraltılmış baz çalışması raporunda çeliÅŸkilerin olduÄŸunu belirten Demir, “Diyarbakır Barosu, dosyada olmayan bilgileri getirdi. Nahit bey, mitokondriyal paylaşımı attınız. Bütün belgeleri, açıklamaları sosyal medyadan siz yaptınız” dedi. Mahkeme baÅŸkanı, araya girerek, “Sosyal medyada konuÅŸmayan bir biziz. Sosyal medya bizi baÄŸlamaz” cevap verdi.
“TELEFON KAPANMASI ŞÜPHELÄ° BÄ°R DURUM”
KonuÅŸmasına devam eden Demir, “Burada Åžahingöz kayıt yapıyor mu yapmıyor mu? BaÅŸkan beyin telefonunda da kısa bir kayıt var. ‘Salim 20.00 sıralarında aramış. Jandarma nasıl oluyor da 18.54’e bakabiliyor? ‘Kayıt alınamıyor’ dendi. ‘Bu dosyada çok büyük bir ihmal var. Bu da Güranlardan çıkarılıyor. Biz çözemedik, bunlar çok acayip organize bir aile deniyor. Oturmayan parçalar var. Hepimiz sorgulayalım. Caminin orada ÅŸebeke çekmiyor. Gazeteciler canlı yayın yapamıyordu ilk günler. Uzmanla görüştük. Google’da üçgenleme yapıyor, her bazın bir kapasitesi var. Kapasite dolduÄŸunda sizi aktarabileceÄŸi ikinci baza iletiyor. Siz yerinde dursanız bile konum deÄŸiÅŸtirmediÄŸinizde bazlar hiçbir veri tutamıyor. Tutacak bir veri yok. Hadi tuttu diyelim. Peki, bu veriler nerede? Raporda ‘100’ün üzerinde arama yaptım’ diyor. 101 olur, 187 olur. Bu nasıl cüret? ‘Anlattıklarını gelsin anlatsın’ dedik. Gelmedi. Jandarmanın dar açı çalışması var. O, 13 baz veriyor. Bir telefon sanki aynı anda 22 bazdan almış, sinyali öyle üçgenleme yapılmış. Bu derece sıhhatsiz bir ÅŸeyle iddianame hazırlandı. Olay saatinde anne ile Enes’in telefonu kapalı mı? Kökten kapandığını söylüyor. Telefonlar kapalıysa evde olduÄŸunu nasıl anlıyoruz? Telefon kapanması şüpheli bir durum. Ama hiçbir veri yok. AkÅŸam saatin uyku halinde, Yüksel hanımın 80 dakikalık bir kesintisi var. Bu iÅŸi anlayan arkadaÅŸla konuÅŸuyoruz. Telefonla iÅŸi yoksa, o telefonu uyku moduna alır. Sinyal almaz, vermez. Bazen 2 saat olan var. Bir hatırlatma sinyali yollar. Telefon orada mı deÄŸil mi diye bakar” diye konuÅŸtu.
“NEREDE BU ÇUBUKLAR, TUTANAKLAR”
Demir, arama çalışmalarının sabote edilmesi için ailenin yangın çıkardığı iddialarına iliÅŸkin, “Elektrik tellerinden bir yangın çıkıyor. Bu yangının kime ne faydası olacak. 22.00’den biliyoruz. Tam yangının çıkma anında, o anda kamera da gidiyor. Terlik olayı da anlatıldı. O terliÄŸi de biri bulacaktı. Her yerden delil toplandı. Bire bir benzeyen bir terlik. Sen zaten aileye 2’nci gün şüpheli bakmışsın. Bunun tutanağını da tutmuÅŸsun. Dosyada ‘patates hat’ diye bir ÅŸey yok. Nasıl acımasız bir toplumdayız? Çobanı sorguladığı kamerayı gördünüz. Sosyal medyada aileye yönelik, alenen aileye savaÅŸ açan kiÅŸilerle temas halinde. Ulusal Kriminal Büro, ’46 tane siber saldırı var’ diyor Varsa bir tehdit git, ÅŸikayet et. Sohbet odaları var. ‘Tehdit edildik’ diyorlar. Gidin, ÅŸikayet edin. Åžurada bile oturuyorlar. ‘Bunlardan rahat yok’ diye paylaşım atılıyor. Gelme, gelme. Herkes kendinde, her hakkı nasıl görüyor? Ersan Åžen, ‘Masumiyet karinesi var’ dedi, linç edildi. Bu yangınlar ilgili ‘Jandarma orada’ deniyor. Nerede, bu yangının çıkarıldığı çubuklar? Jandarma personelleri orada. Müdahale etmiÅŸler, yangına. ‘Ellerinde plastik çubuklar vardı’ deniyor. Nerede bu çubuklar, nerede tutanaklar? Tıpkı Fuat Güran’ın tutuklu olması gibi. ‘Ev aramasında bizi dinledi’ dendi. YeÄŸeni kayıp, kendiniz gibi düşünün. Jandarma gelmiÅŸ. Ne yaparsınız, aÄŸzının içine bakarsınız. Hastanede de doktorun aÄŸzına bakarsınız. Orada ne konuÅŸabilirler. Bu dosya, suç delillerini karartmadan bahsediyor. Talepte bulunuyoruz, ‘Ben iÅŸlem yapmayacağım’ deniyor’ dedi.
“NEVZAT Ä°LE SALÄ°M’Ä°N GÖRÜŞME YOÄžUNLUKLARI ÖNEMLÄ°”
Nevzat Bahtiyar’ın sorgu görüntülerinin izlettirilmesinin ardından Demir, “Nevzat Bahtiyar, ayın 8’inde TavÅŸantepe’ye gidiyor. Birlikte yemek yeniyor. İçliköfte. Ä°yi ki bu görüntüler var. Jandarmanın ne kadar kötü ifade aldığını gösteren bir görüntü. Yönlendirme deÄŸil, yönlendirmenin ötesinde bir ÅŸey. Kurmadığın cümleleri Nevzat’ın ifadesi gibi söylüyor. Nevzat’ın ifadesi deÄŸil bu. ‘KeÅŸke aramasaydım, piÅŸmanım’ diyor jandarma personeli. Ama Nevzat’ın aÄŸzından çıkmayan kelimelerle yönlendirmeyi görüyorsunuz. Ä°fadeyi alan kiÅŸinin ifadesi diyebiliriz, Nevzat’ın ifadesi deÄŸil o. Ãœfürükçüye gidilmiÅŸ, tutanağı var. Jandarmanın getirdiÄŸi üfürükçü de var. Ä°stismar ediyor aileyi aslında. Organize nasıl bir ÅŸeydir? Kameralar olmasaydı, Nevzat Bahtiyar çıkar mıydı? Bugün çiftlik kamerası olmasaydı, Nevzat Bahtiyar olmayacaktı. Nevzat ile Salim’in telefon görüşme yoÄŸunlukları önemli. 21 Mayıs’tan sonra Salim hiç aramamış. Haziran, temmuz, aÄŸustos, Nevzat 4 kez aramış” diye konuÅŸtu.
ANNE YÃœKSEL GÃœRAN’IN SAVUNMASI
Enes Güran’ın avukatı Mustafa Demir’in savunmasının ardından anne Yüksel Güran savunmasına baÅŸladı.
Eşiyle evlendiklerinde birbirlerine yalan söylemeyecekleri yönünde söz verdiklerini anlatan Güran, evlerinde hiçbir zaman şiddet olmadığını savundu.
Kızı Tülin’i de 17 yıl önce kaybettiÄŸini anımsatan Güran, “Narin kaybolduÄŸunda Tülin’in ölümüyle de beni suçladılar, Tülin eÄŸer hastanede ölmeseydi, kızımın mezarına kadar açarlardı, beni suçlarlardı. ‘Sen öldürdün kızını, merdivenden attın, ne biçim annesin?’ dediler. Kızım özürlüydü, konuÅŸamıyordu. Dünyaya geldiÄŸi zaman ‘En fazla 6-7 sene yaÅŸar, iç organları büyür, sonra vefat eder.’ dediler. Bu dosya için beni suçlu gösterdiler. Bana parmak salladılar.” ifadelerini kullandı.
Yüksel Güran, savunmasını yaptığı sırada Enes Güran hava alması için Salim Güran ise talebi üzerine salondan çıkarıldı.
“NARÄ°N BÄ°R DAHA EVE GELMEDÄ°”
Savunmasına devam eden Güran, “Bırakmadılar kızıma gelinlik giydireyim, kefen giydirdiler. Kefenini, mezarını bile görmedim.” dedi.
Güran, şu beyanlarda bulundu:
“Narin, en son Kuran kursuna gitti. Size yemin ederim onu görmedim, Narin eve gelmedi. Yorgundum, yatıyordum. Çocuklarım da evde yatıyordu. Enes, gece Malatya’dan gelmiÅŸti. O gün Allah’ın kulu evimize gelmemiÅŸ. Neden bize inanmıyorsunuz? 22 yıldır evliyim. Bir gün evimizde sorun olmadı, o gün niye olacak ki? ‘Salim ve Yüksel, Narin’i öldürdü.’ dediler, Enes’i de suça ortak ettiler. ‘Enes gözüne vurmuÅŸ, zarar vermiÅŸ, kızını öldürmüş.’ dediler. Hepimiz Narin’i arıyorduk. ‘Babasını neden aramadın?’ dediler, babası kafayı yiyecekti, o yüzden aramadım. ‘Salim yengesiyle yatmış.’ diyorlar. (Salim Güran) Niye Nevzat’ı arıyor? Bütün TavÅŸantepe bizim, istediÄŸi yere götürürdü. 2-3 dakikada tavuk mudur bu? Narin benden gelinlik, topuz için toka ve bindallı istedi. ‘Söz veriyorum, alacağım.’ dedim. Bırakmadılar, kızıma sözümü yerine getireyim. Hayalimizi yıktılar.”
“EN AZINDAN MEZARINI GÖREYÄ°M”
Yüksel Güran, tutuklu sanık Nevzat Bahtiyar’a dönerek, “Bunu niye bize yapıyorsun? (Narin’in cansız bedeni) Neden Salim’e seslenip gel beraber götürelim demiyorsun? Bu da yetmedi, namusumuz ortaya koyuldu. Kızımı vahÅŸi ÅŸekilde kaybetmiÅŸim. Narin’e kıyabilir miyim? Nasıl bir anneye iftira atarsın? Benim için namus çok önemli, bize hakaret etmeyin. Namuslu bir aileyiz.” diye konuÅŸtu.
Cezaevinde sürekli dua ettiÄŸini, gözyaşı döktüğünü dile getiren Güran, başındaki tülbenti çıkarıp saçını göstererek, “Narin’in annesi katildir, saçı elinde kalmış” bile denildiÄŸini ileri sürdü.
Yüksel Güran, savunmasını şöyle tamamladı:
“Rabb’im kim ailemin, kızımın sebebi olmuÅŸsa onları buraya koy diyorum. Özellikle Gazal’ın (Nevzat Bahtiyar’ın eÅŸi) ismini söylüyorum çünkü bana iftira atıyorlar. Rabb’im ÅŸahidimizdir, kefilimdir. (Nevzat Bahtiyar) Bu adam biliyordu, Narin’e ne kadar düşkün olduÄŸumuzu. Ne hakkın var, bizi bu hale getirdin? Karısı her sabah evimize geliyor, ‘Sanki kardeÅŸimin evine geliyorum.’ diyordu. Nasıl rahat yatıyorsun? Bir anneyi katil yerine koymuÅŸ. Bana ceza kessinler, eve gitsem zaten delireceÄŸim. Evin içi Narin’in anılarıyla dolu. En azından mezarını göreyim. Suçlamaları kabul etmiyorum.”
Daha sonra duruÅŸmaya ara verildi.
NE OLMUÅžTU?
Diyarbakır’ın merkez BaÄŸlar ilçesinin TavÅŸantepe Mahallesi’nde 21 AÄŸustos’ta kaybolan Narin Güran’ın 8 Eylül’de EÄŸertutmaz Deresi’nde cansız bedenine ulaşılmıştı.
Diyarbakır Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca yürütülen soruÅŸturma kapsamında gözaltına alınan 23 şüpheliden aralarında anne Yüksel, aÄŸabey Enes ve amca Salim Güran ile komÅŸuları Nevzat Bahtiyar’ın da bulunduÄŸu 12 kiÅŸi tutuklanmıştı.
Yüksel, Enes ve Salim Güran ile Nevzat Bahtiyar hakkında yürütülen soruÅŸturma tamamlanmış, 4 sanık hakkında “iÅŸtirak halinde çocuÄŸa karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis istemiyle hazırlanan iddianame, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesince 23 Ekim’de kabul edilmiÅŸti.
Sanıkların yargılanmasına 7 Kasım’da baÅŸlanmış, 3 gün süren ilk duruÅŸma, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilerek 26 Aralık’a ertelenmiÅŸti.
İlk duruşmanın ardından Cumhuriyet savcısı hazırladığı 14 sayfalık mütalaayı celse arasında mahkemeye sunmuştu.
Dava kapsamında, Narin’in amcası Erhan Güran ve çoban Ahmet A’nın mahkemeye zorla getirilmesine karar verilmiÅŸti.
Öte yandan dün baÅŸlayan duruÅŸmada Salim Güran’ın işçisi 15 yaşından küçük R.A, pedagog eÅŸliÄŸinde adli görüşme odasında Ses ve Görüntü BiliÅŸim Sistemi (SEGBÄ°S) üzerinden dinlenmiÅŸti.
Ardından Çoban A.A. ve Narin’in amcası Erhan Güran dinlendi. Baba Arif Güran duruşmada söz aldı, tutuklu sanıklar ve avukatlar savunma yapmıştı.
Narin Güran’ın öldürülmesine iliÅŸkin tutuklu anne Yüksel, aÄŸabey Enes ve amca Salim Güran ile komÅŸuları Nevzat Bahtiyar, “iÅŸtirak halinde çocuÄŸa karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.