Latin Amerika ülkesi Kolombiya’da barış müzakereleri için yeniden masaya oturan hükümet ile Marksist gerilla örgütü Ulusal KurtuluÅŸ Ordusu (ELN) arasındaki görüşmelerden ilk uzlaşı çıktı. Kolombiya Devlet BaÅŸkanı Gustavo Petro, 60 yıllık savaÅŸa son vermek için yürütülen görüşmelerde, çatışmalar nedeniyle yerinden olan yerli halkların geri dönüşü için uzlaÅŸtıklarını söyledi.
Kendisi de 1990’da silah bırakarak yasal siyasete geçmiÅŸ eski M-19’un (19 Nisan Hareketi) eski gerillalarından biri olan Petro, uzlaşıyı Batı Antioquia’ya yaptığı ziyarette açıkladı. Petro, tarafların, ihtilaf nedeniyle yerinden olan yerli halklara topraklarına güvenli ÅŸekilde dönüş garantisi verilmesi konusunda anlaÅŸtığını açıkladı.
Kolombiya’nın ilk solcu devlet baÅŸkanı olan Petro, toplumsal adaletsizliÄŸe son vermenin yanı sıra ülkeye “topyekûn barış getirme” vaadiyle aÄŸustos ayında iktidara gelmiÅŸti. Petro, hem Kolombiya Devrimci Silahlı Örgütü (FARC) ile 40 yıllık savaÅŸa son veren 2016 tarihli barış anlaÅŸmasının maddelerinin tam olarak uygulanması, hem de hâlâ yaklaşık 2 bin 400 üyesi bulunan ELN ile barış ilan etme vaadinde bulunmuÅŸtu.
Kolombiya’daki iç savaşın aktif olan son tarafı ELN ile barış görüşmeleriyse, eski devlet baÅŸkanlarından Juan Manuel Santos’un döneminde, 2017’de baÅŸlatılmıştı. Ancak sertlik yanlısı tavrıyla tanınan Ivan Duque’nin baÅŸkanlığı sırasında anlaÅŸmazlık tırmanmış, silah bırakmayı reddeden ELN’nin bir polis okulu saldırısında 22 öğrencinin ölmesi sonrasında müzakereler 2019’da askıya alınmıştı.
Görüşmeler geçen ay, Petro’nun seçilmesinden sonra üç yıl sonra yeniden baÅŸlatılmıştı. Åžu an için Venezuela’nın baÅŸkenti Caracas’da yürütülen müzakarelerin sonraki turlarının, diÄŸer garantör ülkeler olan Küba ve Norveç’te devam etmesi bekleniyor. (Artı Gerçek)
Kolombiya hükümeti ile ELN barış müzakerelerine başladı