Eski Sovyet ülkelerinin yer aldığı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, yakıt fiyatlarına yapılan zam nedeniyle başlayan, hükümetin fiyat düşürme kararına rağmen süren protestoların şiddet olaylarına dönüştüğü Kazakistan’a barış güçlerini gönderdi. Rusya, barış gücü olarak hava indirme kuvvetlerini ülkeye gönderiyor.
Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) yetkilileri, barış gücünün Kazakistan’daki ana görevinin devlet ve ordu tesislerini korumak olduğunu söyledi. Barış gücünün öncü birimleri şimdiden Kazakistan’da çalışmaya başladı.
Kazakistan CumhurbaÅŸkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede yer yer çatışmalarla devam eden protestolar nedeniyle üyesi oldukları Kolektif Güvenlik AntlaÅŸması Örgütü (KGAÖ) liderlerinden yardım istedi. Tokayev’in talebine yanıt gecikmedi, KGAÖ liderleri, Kazakistan’a “barış gücü” adı altında asker gönderme kararı aldı.
Ermenistan BaÅŸbakanı Nikol PaÅŸinyan, Kolektif Güvenlik AnlaÅŸması Örgütünün (KGAÖ), Kazakistan Devlet BaÅŸkanı Kasım Cömert Tokayev’in konuyla ilgili talebi üzerine Kazakistan’a barış gücü göndermeye karar verdiÄŸini söyledi.
PaÅŸinyan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “barış gücünün ülkedeki durumu istikrara kavuÅŸturmak için sınırlı bir süre için konuÅŸlandırılacağı” bilgisini paylaÅŸtı.
Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da Bağımsız Devletler TopluluÄŸu (BDT) Komitesi BaÅŸkanı ve Komünist Parti vekili Leonid KalaÅŸnikov ise yaptığı açıklamada, “Kazakistan’daki KGAÖ güçleri, esas olarak tesislerin ve altyapının güvenliÄŸini saÄŸlamak için kullanılacak” dedi. Sputnik’in geçtiÄŸi son dakika haberine göre, Rusya da “barış gücü” olarak hava indirme kuvvetlerini ülkeye gönderiyor.
Rusya’nın öncülüğünde kurulan Kolektif Güvenlik AntlaÅŸması Örgütü’nün üyeleri Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan.
TOKAYEV, YARDIM Ä°STEMÄ°ÅžTÄ°
Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, ülkede yaşananları dış müdahale olarak değerlendirdiğini, bu nedenle yardım için KGAÖ üyelerine başvurduğunu açıklamıştı.
Ãœlke genelinde devam eden eylemlerle ilgili protestocuları “uluslararası terörist çeteler” olarak nitelendiren Tokayev, “Yurt dışında ciddi eÄŸitimden geçtiler. Kazakistan’a saldırıları, dış müdahale olarak deÄŸerlendirilebilir ve deÄŸerlendirilmeli de. Bu baÄŸlamda, Kolektif Güvenlik AnlaÅŸması’na dayanarak bugün, Kazakistan’a terör tehdidinin üstesinden gelmesinde yardımcı olmaları için KGAÖ ülke liderlerine baÅŸvurdum” demiÅŸti.
OHAL Ä°LAN EDÄ°LDÄ°
LPG’ye yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleÅŸmesine yönelik Kazakistan’ın batısında 2 Ocak’ta baÅŸlayan protestolar ülkenin diÄŸer kesimlerine yayıldı.
Yer yer çatışmaların yaşandığı protestolara, güvenlik güçleri ses bombası ile müdahale etti.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başlatılan protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti.
Protestoların yayılması sonucu önce başkent Nur Sultan, Almatı şehri ve Mangistau eyaletlerinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Ardından OHAL kararının ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu.