Kayyım yönetimindeki Sur Belediyesi, belediye meclisi üyeleriyle birlikte 5 Mayıs 2022’de “Silvan Yolu Planlama Bölgesi” adı altında yeni bir revizyon nazım imar planı hazırladı. Kayyım yönetimindeki Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediyesi, jeolojik yasak alanların konut ve ticaret alanı olarak belirlenmesini öngören planı 17 Mayıs’ta onadı.
TMMOB Åžehir Plancılar Odası Diyarbakır Åžubesi, planın hukuka aykırı olduÄŸu gerekçesiyle Diyarbakır 1. Ä°dare Mahkemesi’ne baÅŸvurdu. Diyarbakır BüyükÅŸehir ve Sur belediyeleri hakkında açılan davada, nazım imar planında “nüfus hesabının yanlış yapıldığı, teknik alt yapı eksikliÄŸinin bulunduÄŸu, jeolojik yasaklı alanlar olduÄŸu halde alanların konut ve ticaret alanı olarak belirlenip yerleÅŸime açıldığı, Mekansal Planlar Yapım YönetmeliÄŸi Ek-2’de belirtilen standartların altında kullanım kararları olduÄŸu, planlamaların ÅŸehircilik ve planlama esaslarına uygun olmadığı” belirtildi. Söz konusu gerekçelerle projenin iptali istendi.
Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, kayyım yönetimindeki belediyeler, yaptıkları savunmada, imar planını savundu. Savunmalarda, jeolojik verilerin baz alındığı ve nazım imar planında “kamu yararına planlama mevzuatına uygun olarak bilimsel, jeolojik verilere dayanılarak ve objektif bakış açısı ile hazırlandığı, planlama ve evrensel ÅŸehircilik ilkelerine riayet edildiÄŸi” ileri sürüldü.
RAPOR: PLAN ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE UYGUN DEĞİL
Mahkeme, dava konusu iÅŸlemlerin iptaline karar verdi. Kararda, nazım plana dair bilirkiÅŸi incelemesi raporuna yer verildi. Raporda, “Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporunun hazırlanmamasının imar mevzuatına, planlama ilke esaslarına ve ÅŸehircilik ilkelerine uygun olarak yapılmadığı kanaatine varıldığı” denildi. Ä°mar planındaki haritaların güncel olmadığına dikkat çekilen raporda, nüfus hesaplarının yoÄŸunluk ve fonksiyonların (konut, saÄŸlık, eÄŸitim, park vb.) yer aldığı alanlar üzerinden hesaplanması gerektiÄŸi vurgulandı.
Raporda, raporda yer verilen 450 ve 350 metrekare konut alanı büyüklüklerinin gerçeÄŸi yansıtmadığı ve nüfus hesaplama yönteminin yanlış olduÄŸu belirtildi. Raporda, “(…) revizyon nazım imar planının imar mevzuatına, planlama ilke ve esaslarına, ÅŸehircilik ilkelerine, plan hiyerarÅŸisine ve kamu yararına yukarıda belirtilen gerekçeler nedeniyle uygun olmadığı (…)” ifadelerine yer verildi.
Kararda, bilirkiÅŸi raporuna iÅŸaret edilerek, nazım imar planının “imar mevzuatına, planlama ilke ve esaslarına, ÅŸehircilik ilkelerine uygun olmadığı” sonucuna varıldığı belirtildi. Kararda, ayrıca 30 gün içerisinde Gaziantep Bölge Ä°dare Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduÄŸu kaydedildi.