Kayseri’nin Melikgazi ilçesi Tavlusun Mahallesi’nde bulunan Surp Toros Ermeni Kilisesi’nin bir odasında yaklaşık 2 metre derinlikte çukur açıldı. Duvarlarına sprey boyalarla yazılar yazılarak zarar verilen kilise, kaderine terkedilmiş durumda.
Kiliseye zarar verilmesine ilişkin HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle Meclis’e soru önergesi verdi.
Önergede, “Kayseri Melikgazi ilçesi Tavlusun mahallesinde bulunan Surp Toros Ermeni Kilisesi tahrip edilmiş, içine çukurlar açılıp duvarlarına sprey boyalarla zarar verilmiştir. 19. yüzyılda inşa edilen kilise, bölgede bulunan tarihi ve kültürel önemli yapılardan biri olmasına karşın, onyıllardır bakımsızlıktan ve ilgisizlikten dolayı kaderine terk edilmiş, bugünlerde yeniden vandalların ve definecilerin saldırılarına maruz kalmaktadır” denildi.
HDP milletvekili Paylan, Bakan Ersoy’a şu soruları yöneltti:
■ Kayseri Surp Toros Ermeni Kilisesini neden koruma altına almıyorsunuz?
■ Kayseri Surp Toros Ermeni Kilisesini tarumar edenler hakkında soruşturma açılmış mıdır?
■ Hristiyanlara ait kültürel varlıklara musallat olan definecilere karşı neden sessiz kalıyorsunuz?
■ Kayseri ili sınırları içinde bulunan Hristiyanlara ait tarihi yapılar bakanlığınızca neden korunmamaktadır?
■ Kayseri’de, Hristiyanlar tarafından inşa edilen; manastır, kilise ve kültürel yapıların envanteri hazırlanmış mıdır?
■ Kayseri Surp Toros Ermeni Kilisesini restore edecek misiniz?
FOTO: OLCAY DUZGUN-DHA
Melikgazi ilçesi Tavlusun Mahallesi’nde bulunan Surp Toros Gregoryan Ermeni Kilisesi, 18’inci yüzyılda inşa edildi. Mübadele döneminde mahallede yaşayan Ermenilerin bölgeyi terk etmesiyle tarihi kilise definecilerin hedefi haline geldi. Kilisenin bir odasında defineciler tarafından yaklaşık 2 metre derinlikte çukur açıldı. Kilisenin duvarlarına da sprey boyalarla yazılar yazılarak, zarar verildi. Tahrip edilen kilise, turizme kazandırılmayı bekliyor.
Kilise hakkında bilgi veren Tavlusun Mahalle Muhtarı Mehmet Yılmaz, “Burası 1800’lü yıllarda yapılmış bir Ermeni kilisesi. Mübadele döneminden önce buradaki Ermeni vatandaşlar bu kiliseyi kullanmış. Mübadele döneminden sonra çevredekilerin kimisi buraya saman doldurmuş, kimisi de buraya zararlar vermiş. Buranın restore edilerek turizme kazandırılması gerekiyor. Çünkü yurt dışından gelen vatandaşlar var. Orada yaşayan insanlar buraya geldiğinde bölgeyi bu şekilde görmek istemiyor. Çoğu yerlerin restorasyonu yapılmışken, bizler Tavlusun bölgemizdeki tarihi yapılarında da aynı şekilde restore edilmesini istiyoruz” diye konuştu.
“DEFİNECİLERİ TUTAMIYORUZ”
Definecilerin bölgeye zarar verdiğini belirten Yılmaz, “Melikgazi Belediyemiz bu konuda duyarlı. Çevre güvenliğini aldılar. Koruma altına almaya çalışıyorlar. Kayseri emniyetimiz bu konuda sık sık denetimlerini yapıyor. Yalnız definecileri tutmak mümkün olmuyor. Hangi tedbiri alırsanız alın defineciler buraya yine zarar veriyor. Gördüğümüz durum içimizi acıtıyor. Bu konuyla ilgili eğer restorasyon çalışması başlarsa definecilerin daha uzak tutulacağına inanıyoruz. Defineciler tarihi dokuya zarar vereceğini hesaplamadan kendi çıkarı doğrultusunda buraları eşiyor. Buralara rastgele zarar veriliyor. Bunlardan kurtulmamız için mücadele etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, tarihi kilisenin özel mülk olması nedeniyle restorasyonunun yapılamadığı bildirildi.