Kanarya Adası La Palma’da bir ispermeçet balinası sahile ölü olarak vurduÄŸunda kimse bağırsaklarında deÄŸerli bir hazine bulunduÄŸunu aklına getirmedi. Kötü hava koÅŸulları ve gelgit otopsi yapılmasını zorlaÅŸtırdı ama Las Palmas Ãœniversitesi Hayvan SaÄŸlığı ve Gıda GüvenliÄŸi Enstitüsü BaÅŸkanı Antonio Fernández RodrÃguez balinanın neden öldüğünü bulmaya kararlıydı.
Bir sindirim sorunundan şüphelenerek hayvanın kalın bağırsağını inceleyen Rodriguez, bağırsağın o kısmına sert bir ÅŸeyin yapıştığını fark etti ve “Çıkardığım ÅŸey yaklaşık 50-60 santimetre çapında, 9,5 kilogram ağırlığında bir taÅŸtı” dedi. Hayvan saÄŸlığı ve gıda güvenliÄŸi uzmanı, “Dalgalar balinanın üzerinden geçiyordu. Sahile döndüğümde herkes beni izliyordu ama elimdeki ÅŸeyin akamber olduÄŸunu bilmiyorlardı” diye ekledi.
PARFÃœM ÃœRETÄ°CÄ°LERÄ°NÄ°N ‘KUTSAL KASESÄ°’: AKAMBER
Akamber, yüzyıllardır parfüm üreticilerinin ‘kutsal kasesi’ olan ve genellikle yüzen altın olarak bilinen nadir bir maddedir. Fernández’in elinde tuttuÄŸu parça yaklaşık 500.000 euro (yaklaşık 14 milyon 200 bin Türk Lirası) deÄŸerindeydi.
Yaklaşık olarak her 100 ispermeçet balinasından sadece biri tarafından üretilen akamberin kökeni ancak 19’uncu yüzyılın baÅŸlarında büyük ölçekli balina avcılığı baÅŸladığında çözülebildi. Büyük miktarlarda kalamar ve mürekkep balığı tüketen balinalar, bunların çoÄŸunu sindiremez ve kusar. Ancak bir kısmı kalır ve yıllar içinde balinanın bağırsaklarında birbirine baÄŸlanarak akamber oluÅŸturur.
Bazen balinalar tarafından dışarı atılan akamber bu yüzden çoÄŸunlukla denizde yüzerken bulunur. Ancak bazı durumlarda ise, La Palma’daki balinanın durumunda olduÄŸu gibi, çok büyüyerek bağırsağı yırtar ve balinayı öldürür. Sandal aÄŸacı gibi odunsu bir kokuya akamber, aynı zamanda kokuların ömrünü uzatan ve sabitleyen kokusuz bir alkol olan ambrein içerir ve bu nedenle parfüm üreticileri açısından çok deÄŸerli bir madde.
ELDE EDÄ°LEN GELÄ°R BÖLGE HALKI İÇİN KULLANILABÄ°LÄ°RÂ
Enstitü ÅŸimdi elindeki akamber için bir alıcı arıyor. Antonio Fernández RodrÃguez, satıştan elde edilecek gelirle 2021 yılında La Palma’da patlayan ve 800 milyon euro’dan (yaklaşık 23 milyar Türk Lirası) fazla hasara yol açarak yüzlerce ev ve iÅŸyerini yerle bir eden yanardağın maÄŸdurlarına yardım etmeyi umduklarını dile getirdi. Fernández, yasaların her ülkede farklı olduÄŸuna dikkat çekerek “Bizim durumumuzda, umarım para balinanın karaya oturduÄŸu ve öldüğü La Palma adasına gider” ifadelerini kullandı.