Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İmar Kanunu’nun 18. Maddesi hükümlerince hazırlanan imar uygulamasını onaylaması Kanal İstanbul güzergahında tarlası olanları mutlu etti. Bu isimlerden ikisinin Kuveyt Devleti vatandaşı iş insanı Wael N Y Alnusef ile Suudi Arabistanlı iş insanı Sulaıman Al Muhaıdıb’ın olduğu ortaya çıktı.
BERAT ALBAYRAK’IN ARSASINA İMAR İZNİ
Duvar’ın aktardığına göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın imar uyglamasını onaylaması sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın tartışmalı proje Kanal İstanbul güzergahında aldığı ‘tarla’ vasfındaki arazisine imar izni çıkmıştı. Arazi 4 katlı ticaret + konut parseline dönüşmüştü. Proje çevresi imara açılarak kurulacak Yenişehir’in Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İmar Kanunu’nun 18. Maddesi hükümlerince hazırlanan imar uygulamasını onaylamasının ardından arazisi değer kazanan sadece Albayrak olmadı.
KUVEYTLİ İŞ İNSANININ ARAZİSİ DEĞERLENDİ
Türkiye’de 2016 yılında Kuveyt Devleti vatandaşı iş insanı Wael N Y Alnusef, 100 bin lira sermayeyle Nour Alkhaır Gayrimenkul Turizm şirketini kurdu. İstanbul Başakşehir’de bulunan şirket 21 Aralık 2018’de Arnavutköy’de “tarla” vasfındaki 80 bin 817 metrekarelik bir arazinin 53 bin 878 metrekaresini satın aldı. Edinilen bilgilere göre söz konusu arazide de imar uygulamasının onaylanmasının ardından yüzde 45 Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kesintisi yapıldı. Yani arazide kamunun ortak kullanımına ait olacak alanların yaratılabilmesi için kesintiye gidildi. Tarla vasfındaki arazi kesintilerin ardından ticaret ve konut alanı fonksiyonunda 3 ayrı parsele dönüştü. Parsellerde zemin + 4 kat sınırlaması bulunuyor.
TARLAYA 3 KAT İZİN
Ayrıca Suudi Arabistanlı iş insanı Sulaıman Al Muhaıdıb’ın da proje güzergâhında arazi aldığı ortaya çıkmıştı. Al Muhaıdıb ise ‘tarla’ vasfında 9 bin 500 metrekarelik araziyi 2015 yılında edindi. Arazi yüzde 45 DOP kesintinin ardından 5 bin 225 metrekare büyüklüğünde konut alanına dönüştü. Arazinin zemin+3 kat sınırlaması bulunuyor. Uzmanlara göre, arazinin ruhsat alabilmesi için bir engel kalmadı.