Ä°ngiltere’nin baÅŸkenti Londra’daki Yüksek Mahkeme, Ä°ngiltere’de tutuklu bulunan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’a iliÅŸkin kararını açıkladı. ABD’nin ‘daha fazla güvence vermesi gerektiÄŸini’ ifade eden mahkemenin kararına göre, Assange’e ABD’ye iade kararına karşı hukuki mücadelesini sürdürme ÅŸansı verilecek.
Reuters’in aktardığına göre, Julian Assange’ın avukatları, ÅŸubat ayında, müvekillerine karşı yürütülen davanın ‘siyasi saikli’ olduÄŸunu ifade ederek, Ä°ngiltere’nin ABD’ye iade için verdiÄŸi onayı temyiz etme izni istemiÅŸti. Bu baÄŸlamda karar veren mahkemenin iki hakimi, Assange’ın bir dizi gerekçeyle ABD’ye iadesine karşı baÅŸarılı bir ÅŸekilde temyizde bulunma konusunda ‘gerçek bir olasılığı’ olduÄŸunu ifade etti.
MAHKEME, ABD’DEN GÃœVENCE Ä°STEDÄ°
Buna göre, Londra’daki Yüksek Mahkeme, ABD’li yetkililere bir dizi konuda ‘tatmin edici güvenceler verme’ ÅŸansı tanıdı. Bu güvenceler, Assange’ın ABD Anayasası Birinci DeÄŸiÅŸiklik Maddesi’ne istinat edip edemeyeceÄŸi ve ölüm cezasına maruz kalıp kalmayacağı ile ilgili olacak. Bu güvencelerin gelmemesi halinde ise Assange’a temyize gitme izni verilecek. Davanın bir sonraki duruÅŸması ise 20 Mayıs Pazartesi günü görülecek.
Mahkeme kararında, “EÄŸer bu güvenceler verilmezse, temyiz izni verilecek ve ardından bir temyiz duruÅŸması görülecek” ifadelerine yer verildi. BBC’nin aktardığına göre, ABD’nin bu üç haftalık süre içinde, Assange’ın ifade özgürlüğünü koruyan ABD Anayasası maddesine güvenebileceÄŸi ve ABD’de suçlu bulunması halinde ölüm cezasına çarptırılmayacağı konusunda Ä°ngiltere’ye güvence vermesi gerekecek.
ABD, Wikileaks’in sızdırdığı bilgilerin, ajanların hayatlarını tehlikeye attığını ve söz konusu suç teÅŸkil eden eylemleri için ‘hiçbir özrün’ olmadığını savunuyor. ABD, Assange’ı ‘ayrım gözetmeksizin ve bilerek’ kaynakların isimlerini yayınlamakla suçluyor. ABD, 18 suçtan yargılanmak üzere Assange’ın Ä°ngiltere’den ABD’ye iadesini talep ediyor.
NE OLMUÅžTU?
Julian Assange’ın kurduÄŸu WikiLeaks, 28 Ekim 2010 tarihinde ABD’nin Irak ve Afganistan’da iÅŸlediÄŸi suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı. Assange, Haziran 2012’de sığındığı Ekvador’un Londra BüyükelçiliÄŸi’nden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve ‘kefaletle serbest bırakılma ÅŸartlarını ihlal etmekten’ tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’ne konulmuÅŸtu.
Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assange’ın iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmasına karar vermiÅŸti. Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021’de Assange’ın ABD’ye iade edilebileceÄŸine hükmetmiÅŸti.
Westminster Sulh Ceza Mahkemesi’nin 20 Nisan 2022’de iadeye hükmetmesiyle dönemin İçiÅŸleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022’de Assange’ın ABD’ye iade edilmesi kararını imzalamıştı. Assange’ın avukatları da 1 Temmuz 2022’de karara iliÅŸkin Yüksek Mahkeme’ye itiraz baÅŸvurusunda bulunmuÅŸtu.​​​​​​​