İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi tarafından işlerine son verilen işçiler, İBB Saraçhane binası önünde süresiz oturma eylemine başlattı.
Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ä°stanbul Milletvekili Musa PiroÄŸlu, Türkiye İşçi Partisi (TÄ°P) üyeleri, TÄ°P Bilim Kurulu üyeleri, UMUT-SEN, EÄŸitim-Sen 6’Nolu Åžube, çok sayıda sendika ve yurttaÅŸ katıldı.
Artı Gerçek’ten YaÄŸmur Kaya‘nın haberine göre, işçiler oturma eyleminden öncesinde bir basın açıklaması ile kamuoyuna taleplerini duyurdu.
Eryıldız, ‘Ä°staifa edersem bana taÅŸeronda iÅŸ bulabileceklerini, istifa etmezsem sicilim kirletilerek tazminatsız, iÅŸsizlik maaşı alamayacağım bilgisi verildi’ dedi.
ORTAK EYLEM ÇAĞRISI
Basın açıklamasını Ä°BB’deki iÅŸine son verilen Barış Bildirisi imzacısı ÅŸehir plancısı akademisyen Fatma Gül Eryıldız Åženvardar okudu. Kod-42 ile tazminatsız iÅŸten çıkarılan Åženvardar, açıklamada ÅŸu ifadelere yer verdi:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi tarafından hukuksuz ve keyfi biçimde işine son verilen ve her an işten çıkarılma tedirginliği yaşayan, mobbinge maruz bırakılan, hakları ödenmeyen ve istifaya zorlanan çalışanlar olarak ortak çağrımızdır
Yakın zamanda güvenlik soruşturmaları bahane edilerek pek çok İBB çalışanı yasal hakları da gasp edilerek işten çıkarıldı. İçişleri Bakanının spekülatif açıklamalarıyla başlayan cadı avı, masumiyet karinesi gibi hukukun en temel ilkelerinin çiğnendiği korkunç bir boyut kazandı. İBB yöneticilerinin kendilerine yönelecek olası tehditleri savuşturmak için mesai arkadaşlarını feda etme tutumlarının, AKP iktidarının sınır yoklama stratejisine hizmet ettiğini görmesi gerekmekte.
Sivil ölüme mahkum edilerek Kod 42, 25 ve 2 gibi işçinin somut olarak hiç bir hak alamadığı kodlar ile işinden edilen işçiler olarak biz, İBB yönetiminin bu pervasız tutumunun karşısında mücadelemizi sürdüreceğiz. Aşağıda sıraladığımız 3 talebimiz karşılanana kadar, bugün 28 Temmuz 2022 Perşembe günü saat 12’den itibari ile , İBB Saraçhane binası önünde süresiz oturma eylemine başladığımızı duyurmuş oluyoruz.
TALEPLER
1. Haksız uygulamalar nedeniyle yaşatılan mağduriyetler için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kamuoyu önünde özür dilemesi,
2. Haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarılan bütün çalışanlar koşulsuz şartsız işe iade edilmesi,
3. İBB’deki hukuksuz işten çıkarmalar sona ermesidir.
Asla geri adım atmayacak ve hakkımız olanı alana kadar alanlardan ayrılmayacağız!”
Açıklamanın ardından işçiler oturma eyleminde geçti.
NE OLMUÅžTU
8 Aralık 2021 tarihinde TBMM’de bütçe görüşmeleri sırasında Süleyman Soylu’nun ‘İBB’de çalışan 557 terörist var’ söyleminden sonra iktidar medyası bir anda konuyu gündemleştirdi ve İBB’de çalışanları teşhir etmeye başladı.
İçiÅŸleri Bakanlığı’nın açıklamasının ardından Ä°BB BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu’ndan arka arkaya açıklamalar yapmış, belediyede çalışan 86 bin personelin yanında olduÄŸunu söylemiÅŸ ve Soylu’yu görevini yerine getirmemekle suçlayarak istifaya çağırmıştı.
12 ve 13 Aralık 2021 tarihlerinde Yeni Şafak Gazetesi de işçileri hedef gösteren haberler yayınlamıştı.