Hollandalı uyuÅŸturucu baronu “Tombul Jos” lakaplı Joseph Johannes Leijdekkers’ın Türkiye’de yaÅŸayan ortakları ve kardeÅŸinin tutuklandığı davada tahliye edildikten sonra firar etmeleriyle ilgili tartışmalar sürerken, Leijdekkers’ın villa satın alarak ve bir de sahte kimliÄŸi ile oturum izni aldığı ortaya çıktı.
“Tombul Jos” olarak bilinen Leijdekkers’ın Türkiye’de villa satın alarak oturum izni aldığını ve vatandaÅŸlığı için ‘uygunluk’ belgesi verildiÄŸini belirten Birgün yazarı Timur Soykan, Leijdekkers’ın Türkiye’ye girmek için daha önce kullandığı sahte kimliÄŸi için de oturum izni aldığını yazdı.
Timur Soykan‘ın yazısından ilgili bölüm şöyle:
“Hollandalı uyuÅŸturucu baronunun Türkiye’de kendi ismiyle yani Joseph Johannes Leijdekkers adıyla oturum izni aldığını daha önce yazmıştık. Türk bayraklı oturum izninin dava dosyasındaki görselini paylaÅŸmıştık. Bu oturum izni kimliÄŸi MuÄŸla’da verilmiÅŸti.
Ancak Abdullah Alp Üstün’ün 13 Haziran 2023 günü Bodrum Yalıkavak’ta yakalandığı villada polisin tuttuğu tutanağa göre; Tombul Jos için ‘Daniel Ernst’ ismine düzenlenmiş bir oturum izni kartı daha bulunmuştu. Hollandalı uyuşturucu baronuna çifte oturum izni verildiği anlaşılıyordu. Avrupa’nın en büyük uyuşturucu baronuna Türkiye’de iki ayrı isimle oturum izni verilmesi büyük bir skandaldı. Çünkü oturum izni verilirken başvuranların parmak izi ve biyometrik fotoğrafları alınıyor. Normalde aynı kişinin iki farklı isimle oturum izni alması imkânsız.
Ama Türkiye’de devlet çürüdü ve parası olan için imkânsız diye bir şey yok.
Tombul Jos’un kendi adıyla oturum izni varken Daniel Ernst adına düzenlenmiÅŸ oturum izninin belgesini yayımlıyoruz. Kendi adıyla düzenlenmiÅŸ oturum izninde 1 Temmuz 1991 doÄŸumlu olduÄŸu yazan Tombul Jos, bu oturum izninde 22 Eylül 1992 doÄŸumlu görünüyor. Ä°ki oturum izni de MuÄŸla’da verilmiÅŸ, muhtemelen aynı kiÅŸilerce hazırlanmış.”
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın tutuklu sanıkları Abdullah Alp Üstün, yabancı baronlar, Tombul Jos’un kardeşi Wilhelmus Adrianus Leijdekkers’in arasında olduğu 15 sanık, 6 Temmuz 2024 gecesi tahliye edilmişti. Böylece ülkenin en büyük baronlar davasında 13 ay sonra tutuklu sanık kalmadı. Savcılığın itirazı üzerine 5 gün sonra İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi serbest bırakılan 7 sanığın tekrar tutuklanmasına karar verdi. Ancak Abdullah Alp Üstün ve diğer 6 sanık çoktan firar etmişti. Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin başkanı Oktay A., mahkeme üyeleri Arzu A. ve Veysi G.’yi açığa aldı.