Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hizmet verdiği diller arasında Kürtçe’nin olmamasına tepki gösteren DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Muş’ta kaç tane İspanyol var da İspanyolca hutbe yayınlatıyorsunuz?” diye sordu.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekilleri, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçesine dair Meclis’te konuştu.
Burada konuşan DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hizmet verdiği diller arasında Kürtçe’nin olmayıp İspanyolca’nın olmasına tepki gösterdi.
‘DERDİNİ KÜRTÇE ANLATAMAYANLAR ZOR DURUMDA’
Gergerlioğlu’nun açıklaması şöyle:
“Ben, bir Türk hekim olarak Iğdır’ın bir Kürt köyünde görev yaptım. Batman’da görev yaptım ve bilhassa Kürt teyzelerini anlamakta zorlandım. Çünkü Kürtçe konuşuyorlardı. Biz parti olarak önerge verdik ‘Hastanelere Kürtçe bilen tercüman verin’ diye ama önergelerimiz komisyonda reddedildi. Niye reddedersin ya? Bakın, hastalığın tanısının, teşhisinin yarısı anamnezidir yani tıp diliyle hastayı anlamaktır, dinlemektir. Hastayı dinlemezsen teşhis yarım kalır. Ama yok; Kürt teyzeler, amcalar, derdini Kürtçe anlatamayanlar zor durumda.”
‘BUNLAR KANINIZA DOKUNMUYOR MU?’
“Ya Allah’tan korkun. Bir de bunu Diyanet yapıyor. Türkçe hutbeler e-devlette 9 dilde yayınlanıyor ama Kürtçe dili yok. ‘Bu ülkede neden Kürt sorunu var’ diye soruyorsunuz ya işte bundan dolayı var. Ya Muş’ta, Hakkâri’de kaç İspanyol var da İspanyolca dili var Kürtçe yok. Rusça var Kürtçe yok. Bakın, ben bir Türk hekim vekil olarak bundan çok rahatsızım, AK Parti’nin Kürt vekillerine özellikle şunu soruyorum: bunlar kanınıza dokunmuyor mu?”