Ankara Kızılay’da Somalililer tarafından işletilen ve daha önce polis baskısı nedeniyle tabelasını defalarca değiştiren SAAB Cafe’nin işletme sahibi Somalili Mohamed İsse Abdullahi, sınır dışı edilmek üzere 4 gün önce gözaltında alındı.
Akyurt Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutulan Mohemmed İsa Abdullahi için Ankara İl Göç İdaresi önünde yapılmak istenen basın açıklaması polisler tarafından engellendi. Bunun üzerine açıklama yapmak isteyen kitle, Kuğulu Park’a geçti. Polisler, bu kez de Kuğulu Park’ta haber takibi yapmak isteyen gazetecileri engellemek istedi. Açıklamaya HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da katıldı. Açıklamada, Abdullahi’nin fotoğrafları taşındı.
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre açıklamada konuşan Gergerlioğlu, polisin engelleme çabalarının hukuksuz olduğuna değinerek, şunları söyledi: “Bu insanın yıllardır ölüm tehlikesi olmasından dolayı anne ve babasını görebilmek için bile Somali’ye gidemiyor. Anayasa Mahkemesi’ne başvuru olduğu için tekrar bir sınır dışı kararı çıkardılar ve idare mahkemesine başvuru yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a soruyoruz, o soyadı ile alakası olmayan İçişleri Bakanı’na soruyorum, Mohamed, yarın ülkesine gönderilip öldürülürse hiç vicdan azabı duymayacaklar mı? İktidar makamı büyük bir cinayete imza atıyor. Türkiye’de bir insanın ölümünün engellenmesi için yapılan bu basın açıklaması engelleniyor hiç mi utanmıyorsunuz? İktidarın rezaleti bu ülkede bu boyuttadır” dedi.
‘İŞTE BURADA TÜRKİYE FOTOĞRAFI VAR’
Gergerlioğlu konuşurken, polisler bu kez de yurttaşların açıklamaya katılmasını engellemeye çalıştı. Bunu tepki gösteren Gergerlioğlu, “İşte burada Türkiye fotoğrafı var” dedi.
‘AYLARDIR HİÇBİR GERİ DÖNÜŞ OLMADI’
Gergerlioğlu, Abdullahi’nin bundan 12 yıl önce Somali ile Türkiye arasındaki ikili anlaşma uyarınca, üniversite okumak için Türkiye’ye geldiğini söyledi. Gergerlioğlu, şöyle devam etti: “Türkiye’de lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. Ancak ülkesinde yurtdışında üniversite okuyan kişileri doğrudan hedef alan El Shabab terör örgütü ve ailesini hedef alan kabile savaşı sebebiyle ülkesine geri dönemedi. Burada kardeşiyle birlikte yatırım yaptı, Ankaralılara Afrika lezzetleri sunan bir restoran açtı. Ankara’da eşi ve üç çocuğuyla mütevazı bir hayat kurdu. Bundan bir yıl kadar önce başlayan, kendisini ve sahibi olduğu işletmeyi hedef alan ve dozu gittikçe artan keyfi kolluk uygulamaları, ırkçı ve ayrımcı baskı karşısında sessiz kalmadı. Hakkını aradı. Keyfi kolluk uygulamaları hakkında Ankara Valiliği’ne şikâyette bulundu. Şikâyeti ile ilgili bir işlem yapılmadığı gibi bir hafta sonra, hakkında şikâyetçi olduğu kolluk görevlisi, elinde valiliğe verdiği dilekçe ile Mohamed’in kapısına dikildi. İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na başvurdu. Aylardır hiçbir geri dönüş olmadı” vurgusu yaptı.
DEFALARCA GÖZALTINA ALINDI
Abdullahi’nin maruz kaldığı ırkçı muameleyi umutsuzca sosyal medyadan paylaştığını aktaran Gergerlioğlu, “Haksızlıklar karşısında resmi yollarla hakkını aramasının somut karşılığı, defalarca kez gözaltına alınarak sahibi olduğu işletmenin tabelasının hukuksuzca indirilmesi, oturma izninin keyfi şekilde yenilenmemesi ve sınır dışı edilmesine karar verilmesi oldu. Resmi devlet görevlilerinin ağzından ‘burada istenmiyorsunuz’, ‘renginiz Kızılay’da çok dikkat çekiyor’ sözlerini duydu. Türkiye’de bulunduğu 12 yıl boyunca hiçbir suça bulaşmamış, karakol yüzü görmemiş Mohamed son bir yıldır defalarca göz altına alındı, dükkanının olduğu sokakta onlarca kez durdurulup hakkında GBT uygulandı. Resmi gözaltı olmaksızın kolluk otosunda saatlerce bekletildi. Son olarak, 4 gün önce sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındı” sözlerini kullandı.
‘ONU SOMALİ’YE GÖNDERMEK ÖLÜME GÖNDERMEKTİR’
Abdullahi’nin Somali’ye sınırdışı edilmesinin ölüme sebebiyet vermek olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Mohamed, hem Türkiye’de üniversite eğitimi aldığı için hem de ailesi yıllardır süren kabile savaşlarının doğrudan hedefi olduğu için Somali’ye gönderilmesi halinde öldürülecektir. Mohamed, birlikte Türkiye’de üniversite eğitimi aldığı arkadaşı İbrahim İsak’ı şeriatçı Al Shabab’ın suikastinde kaybedeli daha 3 ay oldu. Benzer bir muamele yüzünden Türkiye’de kaçak durumuna düşen ve kaçak yaşamamak için Somali’ye dönmek zorunda bırakılan İbrahim İsak, Haziran 2022’de Al Shabab terör örgütü tarafından vahşice öldürüldü. Mohamed’i sınırdışı etmek için canhıraş şekilde uğraşanlar, hukukun etrafından dolananlar bilmelidir ki onu Somali’ye göndermek ölüme göndermektir” diye konuştu.
‘ULUSLARARASI SIĞINMA BAŞVURUSUNUN KABUL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ’
Gergerlioğlu, Abdullahi’ye yapılanlara son verilmesi çağrısında bulunarak, “Mohammed İsse Abdullahi yalnız değildir. Mohamed’e ve ailesine yapılanlardan, yapanlar adına utanıyoruz ve buna bir son verilmesini istiyoruz! Mohamed İsse Abdullahi hakkındaki sınır dışı işleminin durdurulmasını, bir an önce serbest bırakılmasını, karşı karşıya olduğu keyfi sınır dışı işlemi sebebiyle ortaya çıkan yakın ölüm riskine dayanarak bugün yaptığı uluslararası sığınma başvurusunun kabul edilmesini istiyoruz” dedi.