Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay’ın hakkında verilen 2 buçuk yıl hapis cezasını onamasının ardından milletvekilliği düşürülerek cezaevine giren HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun başvurusunu 1 Temmuz’da karara bağladı. AYM kararında, Gergerlioğlu’nun “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nın ihlal edildiğine hükmetti. Kararın üzerinden iki gün geçti ancak Gergerlioğlu henüz tahliye edilmedi. Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin iade edilip edilmeyeceği de bilinmiyor.
Gergerlioğlu kararı ile AYM’nin daha önce CHP’li Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararla aynı. AYM, MİT tırları davasından yargılanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun yaptığı bireysel başvuruyu 17 Eylül 2020 tarihinde karara bağlayarak, Berberoğlu hakkında “seçilme ve siyasette bulunma hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nın ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM’nin yerel mahkeme tarafından hak ihlaline uğradığı yönündeki kararının ardından yargılama süreci yeniden başlayan Berberoğlu, 11 Şubat 2021 tarihinde Meclis’te mahkeme kararının okunması ile yeniden milletvekili oldu.
CİDDİYETSİZLİK
Gergerlioğlu’nun avukatı Bişar Alınak, Gergerlioğlu’nun tahliye edilmesinin önünde hiçbir engel olmadığını belirterek, tahliyenin şuana kadar gerçekleşmemiş olmasını “ciddiyetsizlik” olarak değerlendirdi.
GEREKÇELİ KARAR TEBLİĞ EDİLMEDİ
Alınak, AYM’nin ihlal yönünde verdiği kararın gerekçesinin hem avukatları olarak kendilerine hem de yerel mahkemeye tebliğ edilmediğini belirtti. Kararın avukatlardan gizlendiğini belirten Alınak, “ Mahkeme bir karar veriyor ve karar bizlerden gizleniyor. Gazetecilerin alabildiği ancak taraflara kararın verilmediği bir hukuk komedyası var. Selahattin Demirtaş’ın AİHM kararının uygulanmadığı bir yerde AYM kararının uygulama alanı bulamamış olması, hukukun yok sayıldığı bir tecrübeyi yaşıyoruz. Umarım Türkiye kendine özgü absürt bir doktrin ortaya koymaz. Biz gerekçeli kararı merakla, hayretle bekliyoruz” dedi.
MİLLETVEKİLLİĞİ İADE EDİLMELİ
CHP’li Berberoğlu kararının emsal olduğunu vurgulayan Alınak, hukuken Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin iade edilmesi gerektiğini vurguladı. Alınak, şunları söyledi: “ Ben Türkiye’de uygulanan yargıyı ikiye ayırıyorum. Bir HDP’lilere, Kürtlere, gerçek muhaliflere uygulanan bir hukuk diğeri de normal yasalara göre uygulanan bir hukuk var. Evrensel hukuk kararlarının, mevcut hukuk kurallarına göre uygulanması gereken hukukun uygulanmaması hiçbir şekilde açıklanamaz. Tamamen keyfiyetçilik söz konusu. Zaten yerel mahkemenin verdiği karar siyasi bir karar. Bir haberi rettwetlediği için ceza aldı ve milletvekilliği düşürüldü. Faşizmi, toplum üzerindeki korkuyu kurumsallaştırmak için verilmiş bir karardı.”
TEBLİĞ İÇİN BAŞVURU YAPILACAK
Alınak, AYM’nin gerekçeli kararının uygulanması için kararın yerel mahkemeye ve kendilerine tebliğ edilmesi gerektiğini söyleyerek, kararının kendilerine tebliğ edilmesi için Pazartesi başvuru dilekçesi sunacaklarını belirtti. Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin iade edilmemesi halinde ise davayı AİHM’e taşıyacaklarını söyledi.
NE OLMUŞTU?
HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2016’da yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018’de “örgüt propagandası yapmak” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Gergerlioğlu’na verilen ceza Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmasının ardından Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. Kararı protesto eden Gergerlioğlu, Meclis’te “Adalet Nöbeti” eylemi başlattı. Eyleminin 5’inci gününde gözaltına alınan Gergerlioğlu aynı gün serbest bırakılmasının üzerinden 11 gün geçtikten sonra tekrar gözaltına alınıp tutuklandı. Gergerlioğlu 2 Mart 2021 tarihinden beri Sincan Cezaevinde tutuklu bulunuyor. (MA)