Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi’nde 15 Şubat 2019 tarihinde gözaltına alınan Ö.S. (14), Ş.Y. (16) ve O.D. (17), gözaltına alınmaları sırasında ve götürüldükleri karakolda işkenceye maruz kaldı. Olayın kamuoyuna yansımasıyla birlikte Van Barosu’na bağlı avukatların başvurusu üzerine savcılık, “Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırı aşılması”, “Nitelikli kasten yaralama” suçundan, olay günü orada bulunan polisler hakkında soruşturma başlattı.
Yaşanan işkence olayının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen ilerleme sağlanamazken, bu süreçte dosyaya bakan 5 savcı da değişti. Dosyaya bakan son savcı, “Kovuşturmaya yer yok” kararı vererek, dosyayı kapattı.
KAYITLAR ALINMADI
Dindar Karataş’ın Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberine göre verilen kararda, yaşanan olayda çocukların yakalanması, yakalandıktan sonra kaçmalarının ve direnmelerinin engellenmesi amacıyla polislerin fiziksel kuvvet uyguladığı savunuldu. Polis müdahalesinin, Polis Vazife ve Salahiyetler Kanun’una göre yapıldığı iddia edilen kararda, şu ifadelere yer verildi; “Çocukların yaralanması ve yüzlerinin çeşitli yerlerinde sıyrıklar olması, göz atlarında morlukların olması ile vücutlarının çeşitli yerlerinden sıyrıkların oluştuğunun ve çocuklara ait fotoğraflar incelendiğinde göz altlarında şişlik ve morarmaların olduğunun görüldüğü, hem doktor raporları hem de fotoğraflar birlikte değerlendirilerek zor kullanma yetkisine ilişkin olay anlarını ve olay yerlerini gösterir kamera kayıtlarını elde edilmediği ve müştekilerin teşhiste bulunamadığı hususları birlikte değerlendirildiğinde, olay günü görevli polis memurlarının suç işlediğine yönelik kanaat edilmesinin ‘şüpheden sanık yararlanır’ ilkesine aykırı olduğu, dosya kapsamında bütün delilerin toplandığı, soruşturmanın devam etmesi durumunda yeni bir delil elde etme imkanın bulunmadığı, şüpheliler hakkında üzerlerine atılı suçları işlediklerine ilişkin her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı nitelikte somut delil elde edilemediği anlaşılmakta bu nedenle şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.”
ÖN YARGILARLA KAPATILIYOR, HUKUKA AYKIRI
Verilenen karara tepki gösteren avukat Naci Duman, kararın çocukların polisleri teşhis edememesine dayandırıldığını belirtti. Yapılan teşhis işleminin hukuka aykırı olduğunu ifade eden Duman, müvekkili olan çocuğun işkenceye uğramasının üzerinden çok uzun bir süre geçmesi nedeniyle polisleri teşhis edemediğini söyledi. Bölgede yurttaşların maruz kaldığı işkence olaylarının ideolojik ön yargılar ile üzerlerinin kapatıldığını vurgulayan Duman, “Dosya kapsamına alınması için emniyetten defalarca kez kamera kayıtları talep edilmesine rağmen emniyet görüntüleri göndermedi. Yine polislerin o gün kullandığı araçlara ait kamera görüntüleri ‘yok’ denilerek verilmedi” diye konuştu.
ÇOCUKLARA HAPİS İSTEMİ
Öte yandan çocuklar hakkında, “Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme”, “Görevi yaptırmamak için direnme”, “Hakaret”, “Örgüt üyesi olmak”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Trafik güvenliğini tehlikeye sokmak” suçlamalarıyla 10 yıldan 26 yıla kadar hapis cezası istenen davanın 2’nci duruşması, bugün Van 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.