ABD DışiÅŸleri Bakanı Antony Blinken, Polonya’dan Ukrayna’ya savaÅŸ jetleri transfer etme seçeneÄŸi üzerinde “aktif olarak çalıştıklarını” söyledi.
Ukrayna’nın komÅŸusu Moldova’ya bir ziyaret gerçekleÅŸtiren Blinken, Washington’ın Kiev’in ihtiyaçlarını deÄŸerlendirebilmek adına Ukraynalı yetkililerle aktif bir diyalog içinde olduÄŸunu belirtti.
“Bu deÄŸerlendirmeyi yaparken kendimizin, müttefiklerimiz ya da ve ortaklarımızın Kiev’in Rusya’ya karşı savunmasını desteklemek için ne gönderebileceÄŸi üzerinde de çalışıyoruz” diyen Blinken, Polonya’nın Ukrayna’ya uçak göndermeye karar vermesi halinde ABD’nin bu sevkıyatı nasıl destekleyebileceÄŸini gündeme aldıklarını ifade etti.
POLONYA’DAN KESÄ°N DÄ°LLE YALANLAMA
ABD basınının da aralarında olduÄŸu çeÅŸitli yayın organları, ABD’li yetkililerin Polonya’nın Amerikan F-16 savaÅŸ uçakları karşılığında Sovyet sonrası döneme ait Rus yapımı savaÅŸ uçaklarını Ukrayna’ya göndereceÄŸi olası bir anlaÅŸma üzerinde çalışıldığı yönündeki açıklamalarını aktarmıştı. Polonya hükümeti ise bu haberlerden birine sosyal medya üzerinden verdiÄŸi yanıtla, iddiaları geri çevirdi. VarÅŸova, iddaları yalan haber olarak nitelendirirken, “Polonya, savaÅŸ jetlerini Ukrayna’ya göndermeyecek, havaalanlarını da kullanıma açmayacak. DiÄŸer alanlarda önemli yardımlarda bulunuyoruz” ÅŸeklinde bir açıklama yaptı.
RUS PETROLÃœNE AMBARGO TALEBÄ°
Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Volodomir Zelenskiy, Cumartesi günü ABD’li senatörlerle video konferans yoluyla bir görüşme gerçekleÅŸtirdi. Wall Street Journal’ın görüşmede bulunan iki kaynaÄŸa dayandırdığı haberine göre, Zelenskiy, en çok neye ihtiyaçları olduÄŸunu soran Senatör Mitch McConnell’e “savaÅŸ jetleri” yanıtını verdi. Zelenskiy’nin özellikle DoÄŸu Avrupa komÅŸularından Ukraynalı pilotların uçuÅŸ eÄŸitimini aldıkları Rus yapımı uçakların gönderilmesini istediÄŸi belirtildi. Ukrayna Devlet BaÅŸkanı ayrıca, ülkesine yapılan finansal yardımın devam ettirilmesinin yanı sıra, Rus petrolüne yönelik ambargo uygulanması çaÄŸrısında da bulundu
ABD’li senatörler, geçen hafta Kiev’e 350 milyar dolarlık rekor askeri teçhizat paketine onay veren Washington’ın, Ukrayna’ya 10 milyar dolarlık ek yardımda bulunacağını da taahhüt etti. DiÄŸer yandan Beyaz Saray ÅŸu ana kadar iddiaların aksine Moskova’ya petrol ambargosu yönünde bir adım atmadı. Bu yönde alınacak kararın, fiyatların daha da yükselmesine yol açarak halihazırda rekor enflasyondan etkilenen ABD’li tüketicilerin bütçesini daha da sarsabileceÄŸinden endiÅŸe ediliyor. (DW Türkçe)