Bingöl, Kuzey Anadolu ile Doğu Anadolu fay hatlarının kesiştiği noktada bulunuyor. 1971 ve 2003 yıllarında iki büyük deprem yaşayan kentte sürekli depremler meydana geliyor. Haziran ayında merkez üssü Yedisu ve Karlıova ilçeleri olan 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin etkisi ile köy ve mezralarda bulunan evler hasar gördü. Önceki gün de bu defa merkez üssü Sancaklı köyü olan 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Artçı sarsıntılar ise devam ediyor.
Uzmanlar uyarıyor
Çelvik News’in haberine göre, Bingöl depremi ile ilgili uzamanlar sürekli uyarılarda bulunuyor. Bingöl’de yaşanan sarsıntıların 7 büyüklüğünde depremin habercisi olabileceğini ifade eden deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, en son Bingöl’de meydana gelen depremin Nazimiye fayı ile Doğu Anadolu Fayının kesim noktasına yakın yerde meydana geldiğini belirtti. Bu hatta Karlıova-Göynük arasında en son depremin 1866 yılında meydana geldiğini hatırlatan Görür, “Karlıova-Göynük arasında en son 7.2 büyüklüğünde deprem 1866 yılında olmuş. Göynük-Ilıca arasında 1971 yılında 6.7 büyüklüğünde bir deprem var. Karlova-Göynük arasında özellikle dikkatli olunmasını öneriyoruz” uyarısında bulundu.
TARIM ARAZİLERİ İMARA AÇILDI
Deprem gerçekliği ile karşı karşıya olan Bingöl’de kurumlar deprem yönetmeliğine uygun davranmadığı gibi, tarım alanlarının büyük bölümü imara açılmış durumda. Üstelik bu kurumların eliyle yapılıyor. İnalı Mahallesi, Aftor bölgesi, Bingöl-Genç yolu güzergâhı, Havaalanı kavşağı sadece bu alanlardan bir kaçı. Bu bölgeler tarım alanı. Çoğu sulak bölge… Bingöl Kent Haber Gazetesinde yer alan haber göre en son karar 2018’de Bingöl Belediyesi Meclisinde alındı. Kasım 2018 tarihi kararla imara açılan bölge, Kültür Mahallesi (Afatlar) mevcut imar planının bittiği sınırdan başlayarak, Bingöl Diyarbakır çevre yolunun yaklaşık 150 metre altı, Berti Otel Kavşağından Havaalanı kavşağına kadar olan alanı kapsıyor.
TARIM ARAZİLERİNDE 5 KATLI BİNALAR YAPILACAK
Konuya ilişkin kurumlardan görüş alınarak, İlave İmar Planı ile mevcut imar planı arasında plan bütünlüğünün sağlandığı belirtiliyor. Alınan karar doğrultusunda, imara açılan sulak tarım arazisinde ticaret alanı başta olmak üzere 4 ve 5 katlı konutlara yapı ruhsatı verilecek. Üstelik 5 kata kadar imar izni verilen bölgenin büyük bir bölümü tarım arazisi. Söz konusu bölgede yapıların inşa edilmesi büyük felaketlere neden olabilir.
1971 DEPREMİ
Bingöl’de, 22 Mayıs 1971 tarihinde merkez üssü kente 10 km mesafedeki Göynüksuyu Vadisi ile Çapukçur Ovası’nın kesiştiği yerde 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin etkisi ile çok sayıda ev yıkıldı. Yıkımın en fazla etkilediği bölgeler kırsal kesimdi. Can kayıplarının çoğu kayıtlara geçilmedi. Resmi rakamlara göre 1971 depreminde 878 kişi yaşamını yitirdi, 700 kişi ise yaralandı. Depremde 9 bin 111 bina hasar gördü veya yıkıldı.
2003 DEPREMİ
Bingöl’de 1 Mayıs 2003 tarihinde 6.4 şiddetinde deprem meydana geldi. 17 saniye süren depremde 174 kişi hayatını kaybederken, 520 kişi de yaralandı. Depremde yıkılan yapılar arasında merkeze bağlı Çeltiksuyu köyünde bulunan Pansiyonlu İlköğretim Okulu da vardı. Yıkılan PİO’da bulunan 84 öğrenci ve 1 öğretmen olmak üzere toplam 85 kişi enkaz altına kalarak yaşamını yitirdi. Depremin ardından Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan kamu davası 6 yıl sürdü. Yapılan yargılamaların sonunda tüm sanıklar beraat etti.