İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, adı, suç örgütü liderliği Sedat Peker’in rüşvet iddialarında geçen Marka Yatırım Holding şirketinin patronu Mine Tozlu Sineren’in açıklamaları ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) suç duyurusunun ardından soruşturma başlattığını duyurdu. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Tüm taraflarla ilgili araştırma yapılması için gerekli talimatlar verilmiştir denildi.
Başsavcılık, iddiaları doğrulayan Marka Yatırım Holding şirketinin patronu Mine Tozlu Sineren’in açıklamaları ve suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldığını duyurdu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, “Bir ulusal tv kanalında yer alan iddialara yönelik olarak SPK başkanlığı tarafından verilen ihbar dilekçesi üzerine maddi gerçeğin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması amacıyla soruşturmaya başlanılmış olup TV kanalında bilgi paylaşan M.T.S dahil olmak üzere tüm taraflarla ilgili araştırma yapılması için gerekli talimatlar verilmiştir” denildi.
PEKER’İN İDDİALARI
Suç örgütü lideri Sedat Peker, ‘Deli Çavuş’ adlı Twitter hesabından Saray’daki danışmanlara uzanan rüşvet ağı iddiasında bulunmuş, iddiada adı geçen isimler arasında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı Serkan Taranoğlu ve AKP’li vekil Zehra Taşkesenlioğlu ve Marka Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mine Tozlu Sineren de yer almıştı.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun, kendisine bir sorun nedeniyle başvuran Marka Yatırım Holding’in sahibi Mine Tozlu Sineren’i, AKP’li Zehra Taşkesenlioğlu’na yönlendirdiğini öne süren Peker, Zehra Taşkesenlioğlu’nun da Mine Tozlu’yu Way Out adlı bir finansal danışmanlık şirketine yönlendirdiğini söylemişti. Burada danışmanlık adı altında 12 milyon TL “rüşvet” istediğini öne süren Peker, iddiasıyla beraber danışmanlık sözleşmesine dair belgeyi de paylaşmıştı. Mine Tozlu Sineren’in ödemeyi reddettiğini belirten Peker, daha sonra Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu’nun, Mine Tozlu Sineren’e ulaşarak söz konusu danışmanlık şirketinde bir araya geldiklerini belirtmişti.
Daha sonra Cumhurbaşkanı Taranoğlu’nun, Mine Tozlu Sineren ve eşinden acilen 200 bin lira istediğini söyleyen Peker, “Eski SPK başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun arkasındaki güç, kardeşi Erzurum Milletvekili olan Zehra Taşkesenlioğlu değildir, onun arkasındaki güç eski Enerji Bakanımız Berat Albayrak’ın abisi Turkuaz Medyanın başındaki Serhat Albayrak’tır” iddiasında bulunmuştu.
Suç örgütü lideri Sedat Peker’in öne sürdüğü rüşvet ağı iddialarının odağındaki Marka Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mine Tozlu Sineren, “Bugün Türkiye’de kaç tane borsa patronu varsa bunu yaşıyorlar ve yaşamak zorunda. Anlatmak istediğim konu; küçük yatırımcıların uğradığı mağduriyetler. Şirketi de bu mağduriyetleri gidermek için aldım” ifadelerini kullanmıştı.
Sineren, Sedat Peker’in iddialarını doğrulayarak “Bu işi açmamı sağlayan SPK’ydı. Sedat Peker’in yazdıklarında doğru olmayan ufak tefek şeyler var. Zehra Taşkesenlioğlu vasıtasıyla rüşvet teklifinde bulunulduğunu CİMER’e ilettim” demişti.
SPK SUÇ DUYURSUNDA BULUNACAĞINI AÇIKLAMIŞTI
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Peker’in sosyal medya hesabından ortaya attığı iddialara karşılık açıklama yayımlamıştı. Mine Tozlu Sineren’’in de olduğu ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağını açıklayan SPK, “Sineren, Piyasa Dolandırıcılığı suçu kapsamında işlem yapılmak üzere savcılığa şikayet edildi, sermaye artırımı başvurusu sermaye piyasası mevzuatına aykırılıklar nedeniyle iptal edildi” denilmişti.
Açıklamada ayrıca, “Aralarında Mine Tozlu Sineren’in de olduğu ilgililer hakkında SPK’nin 110’uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamında işlem yapılmak üzere SPKn’nun 115 inci maddesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir” idafeleri yer almıştı.
İDDİALAR REDDEDİLDİ
SPK açıklamasında, iddiaların ‘asılsız’ olduğu öne sürülmüştü.
Açıklamada, Sineren’in şirketi tarafından 5 Nisan 2021’de kurula başvuruyla 2017-2021 yıllarında 30’un üzerinde farklı kişilerden toplanan en düşüğü 32 bin lira, en yükseği ise 5 milyon 200 bin lira tutarlarında olmak üzere toplam 25 milyon 10 bin liralık fonun sermayeye eklenmesinin talep edildiği yazılmıştı.
Şirketin belgeleri ‘tam ve eksiksiz olarak iletmediği’ iddia edilen açıklamada şirkete iki ayrı tarihlerde yazı iletildiği öne sürülmüştü.