Medya ve Hukuk Çalışmaları DerneÄŸi’nin (MLSA) aktardığına göre 30 Mayıs 2017’de Twitter’dan yaptığı paylaşımda Karacagil’in ölümüne iliÅŸkin üzüntüsünü dile getiren Cengiz Çandar’a ‘suçu ve suçluyu övmek’ gerekçesiyle açılan davanın ilk duruÅŸması İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Yurtdışında yaÅŸayan Çandar duruÅŸmaya katılamazken avukatı Erselan Aktan, Çandar’ın savunmasının istinabe yoluyla alınmasını talep etti.
Savcı, istinabe talebinin kabul edilmesini ve Çandar hakkında, Türkiye’ye geldiÄŸi takdirde ifadesinin alınması için yakalama kararı çıkarılmasını istedi, mahkeme talebi kabul etti.
Cengiz Çandar hakkında çıkartılan yakalama kararıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Dava, 2017’de İŞİD ile savaşırken hayatını kaybetmiÅŸ bir genç kız için yazdığım iki cümlelik tweet ile ilgili. 30 Mayıs 2017 tarihli tweetim aynen şöyle: ‘Kırmızı Fularlı Kız, Gezi’nin içimizi ısıtan en güzel gülüşlü meleÄŸi. Rakka önünde topraÄŸa düşüp yıldızlara yükselerek içimizi yine yaktı.’
“Sanal ortamda yer alan bu iki cümle için iki yıl sonra soruÅŸturma yürütülüyor ve 2020 yılının Temmuz ayında, ‘suçu ve suçluyu övmek’ iddiasıyla dava açılmasına karar verilirken, benim ‘bulunamadığım için’ ifadem alınamıyor, ÅŸimdi de ifademin alınabilmesi için hakkımda ‘yakalama kararı’ çıkartılıyor.
“Hukuki prosedürü izleyeceÄŸim ve ifade talebi bana ulaşınca gereken açıklamayı yapacağım. Bütün bunlar ne yazık ki Türkiye’de adalet mekanizmasının içine düşürüldüğü bu hazin durumu örtmek için yeterli olmayacak.”